E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD enflasyon verileri piyasaları nasıl etkileyecek?---

ABD enflasyon verileri piyasaları nasıl etkileyecek?

ABD enflasyon verileri piyasaları nasıl etkileyecek?
12 Mayıs 2022 - 14:07 borsagundem.com

Nisan ayında beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verileri piyasaların gidişatı için ciddi derecede önemli. Uzmanlarsa piyasaların verilerden nasıl etkileneceği konusunda farklı görüşler paylaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri ve tahvil yatırımcıları hayal kırıklığı yaratan ABD enflasyon verilerinin ardından bir dönüm noktasına ulaştı. Analistler ve ekonomistler borsaların dibe yakın olup olmadığını tartışıyor.

MarketWatch’un haberine göre Çarşamba günü açıklanan ABD nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde gelmesi yatırımcıları baskı altına aldı. Makro ekonomi araştırmaları firması Renaissance’ın Kurucusu ve Teknik Analist Jeff deGraaf söz konusu verilerin 30 yılı aşkın kariyerindeki en çok beklenen TÜFE raporlarından biri olduğunu belirtiyor.

ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından Wall Street profesyonelleri nihayet tüketici fiyatlarının gücünü kaybetmesini bekliyordu. Ancak Nisan ayı TÜFE rakamları yıllık bazda %8,3’lük yükselişi gösterdi. Rakamlar Mart ayındaki %8,5’lik 40 yılın rekoruna göre daha düşüktü. Ancak yatırımcıların %8,1’lik beklentisiyle karşılaştırıldığında bu oranlar büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu.

Üstelik söz konusu veriler ABD borsalarında hisse senetleri ve tahvillerde görülen yoğun bir satış dalgası sırasında açıklandı. 2022 yılı boyunca piyasalarda kaydedilen düşüşler büyük oranda ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiye zarar vermeden enflasyonu düşürme hedefinin başarısız olacağına yönelik endişelerden kaynaklanıyor.

Yatırımcılar enflasyon verilerinin ekonominin doğru rotaya girmesine ilişkin bir işaret olmasını bekliyordu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre beklentilerin üzerinde gelen enflasyon FED’in ileriki süreçte halihazırda gerçekleştirdiği faiz artırımı ve yaz aylarında başlayacağı bilanço daraltmasına ek olarak daha sıkı para politikası adımları atmasına sebep olabilir.

Rakamların açıklanmasının ardından ABD borsalarındaki düşüş hızlandı. Dow Jones endeksi %1’lik düşüş kaydederken S&P 500 Endeksi %1,5’in üzerinde kayıp verdi. Yıl içerisinde ayı piyasasında düşen ve bu bölgede işlem gören teknoloji endeksi Nasdaq’da ise düşüş %3’ün üzerindeydi.

Capital Economics Piyasalar Baş Ekonomisti John Higgins konuyla ilgili yorumlarında, “Bugün açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi raporu en azından şimdiye kadar, enflasyonda bir zirveye ulaşıldığına dair geçici kanıtlarla ABD devlet tahvilleri veya hisse senetleri için bir dönüm noktası olmadı" ifadelerine yer verdi.

Higgs, “Enflasyon daha da geriye düşse de ve ABD ekonomisi bu süreçte ‘yumuşak bir iniş’ sağlasa da FED’in 2023 yazında sıkı para politikasını durdurmasında kısa bir süre öncesine kadar servetlerin kararlı bir şekilde iyileşmesini beklemiyoruz” dedi.

Analistler ve yatırımcılara göre enflasyon zirveye ulaşmış olsa da asıl sorun FED'in önümüzdeki aylarda fiyat baskılarını kontrol altına almak için ne yapması gerektiğini netleştirmek için söz konusu yavaşlamanın yeterli olmaması. ABD Merkez Bankası geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırmış ve son 20 yılın en büyük çaplı faiz artışını gerçekleştirmişti.

FED Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki iki politika toplantısı için yarım puanlık hamlelerin masada olduğunu ancak 75 baz puanlık faiz artırımının değerlendirmediklerini söylemişti. Şimdiyse bazı analistler FED’in 75 puanlık faiz artışı konusunda görüş değişikliğine gidip gitmeyeceğini değerlendiriyor.

Borsa komisyonculuk firması eToro’nun ABD Yatırımları Analisti Callie Cox konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer enflasyon bu derece yüksek kalırsa FED’in faiz artışları konusunda sert bir tavır almasını bekliyoruz. Bu da gördüğümüz gibi yatırımcılar için hazmetmesi zor bir ilaç olabilir” dedi.

Borsa uzmanı tüketici ve işletme taleplerinin hala güçlü kaldığını ve politika yapıcıların ‘yumuşak iniş’ planına sadık kalabilmesi için hala alanı olduğunu söyledi. Ancak Cox bu süreçte hisse senetlerinin ve kripto paraların FED’in kontrolü ele aldığına dair daha fazla kanıt görene kadar dibi bulmakta zorlanabileceğini sözlerine ekledi. Analist, “Bu özel satış dalgası dibe zirveden daha yakın olabilir. Sadece fırtınadan kurtulmanız gerekiyor” dedi.

Higgins ise tarihsel verileri değerlendirerek önümüzdeki aylar için enflasyon verilerinin yavaşlamaya devam etmesine karşın hisse senetlerinin ve tahvillerinin toparlanmadan uzak olacağını iddia ediyor. Borsa uzmanı, enflasyonun 1980'de zirveye ulaşmasından sonraki ilk 12 ayda 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin zayıf performansının, o dönemde FED’in daha sıkı para politikasının benimsenmesiyle aynı zamana denk geldiğine dikkat çekti.

Higgins, “Benzer şekilde, enflasyonun zirve yapmasının ardından gelen 12 aylık dönemde ABD hisse senetlerinin zayıf performansı, Temmuz 1981 ile Kasım 1982 arasında çok derin bir resesyon geçiren daha da sıkı Fed politikasının ekonomi üzerindeki gecikmeli etkisini yansıtıyordu” açıklamasına yer verdi.

Perakende yatırımcılar teknoloji hisselerini dipten alıyor

 

Enflasyon verisi sonrası piyasalarda satış baskısı sürüyor

 

ABD ve Avrupa vadelilerde negatif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)