E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara piyasası fonlarına yatırımcı akını 1,5 trilyon dolar---

Para piyasası fonlarına yatırımcı akını 1,5 trilyon dolar

Para piyasası fonlarına yatırımcı akını 1,5 trilyon dolar
06 Nisan 2023 - 16:32 borsagundem.com

Mart ayındaki banka krizi ve güvenli para piyasası fonlarındaki yüksek faizler yatırımcıların risk iştahını azaltıyor. Barclays, 1,5 trilyon dolarlık yatırımcı varlığının bu güvenli limanlara park etmek için beklediğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Para piyasası yatırım fonlarının en güvenli kısmına giren nakit dalgası daha yeni başlamış olabilir. İngiltere bankası Barclays gelecek yıl içerisinde bu fonlara girecek nakit miktarının 1,5 trilyon dolar olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hazine bonoları ve geri alım anlaşmaları gibi neredeyse hiçbir kredi riski olmayan menkul kıymetlere yatırım yapan devletlere özel para piyasası fonları geçtiğimiz ay bankacılık sektöründe görülen krizin ardından yatırımcı akınına uğramıştı.

Bloomberg’ün haberine göre Barclays bankalardaki fon çıkışlarının devam etmesi ve daha riskli tahvilleri satın alabilen fonlardaki rotasyon yatırımcıların daha yüksek getiri ve daha fazla güvenlik arayışına sebep oluyor.

Barclays’in Para Piyasası Stratejisti Joseph Abate konuyla ilgili paylaştığı müşteri notunda, “Para piyasası fonu bakiyelerinin önümüzdeki yıl keskin bir şekilde artmasını bekliyoruz. Daha büyük çaplı bankaların ödeme gücü ile ilgili endişelerin azaldığı görülse de yatırımcılar dikkatlerini mevduat tabanının çekmiş gibi görünüyor. Kurumsal yatırımcılar, banka mevduatlarını 250.000 dolarlık sigorta sınırının üzerinde tutarak banka riskini üstlendikleri için yeterince teminat almadıklarını fark ettiler" açıklamasında bulundu.

Para piyasası fonlarına park edilen para miktarı, bankacılığın küresel piyasaları tedirgin etmesi ve cazip faiz oranlarının yatırımcıları cezbetmesiyle geçen ay yeni bir rekor seviyeye tırmandı. Investment Company Enstitüsü’nün verilerine göre fonlardaki nakit birikimleri üç hafta içinde yaklaşık 304 milyar dolar arttı ve toplam para piyasası fonu varlıkları 29 Mart itibariyle 5,2 trilyon dolara yükseldi.

Silicon Valley Bank ve diğer iki bölgesel bankanın iflasının ardından iflas dalgasının yayılacağı endişelerinin yanı sıra, yatırımcılar para piyasası fonlarındaki getiri oranlarının yükselişini de takip ederek mevduatlarını bankalardan çektiler. ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen yıldan bu yana gerçekleştirdiği agresif faiz artışları para piyasası fonlarının getirilerini oldukça yükseltti. New York FED araştırmacıları bu hafta yayınladıkları bir blog yazısında bu oran eşitsizliğini ve para akışları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Devletlere has fonlar arasında tercih edilen potansiyel hedef FED’in ters repo aracıydı (RRP). Ancak araştırmacılara göre taze paranın çoğunlukla RRP'lere gidip gitmeyeceğinin, daha cazip alternatiflerin arzına bağlı olacak. Geçen hafta RRP'lere park edilen para, 2.375 trilyon dolar ile bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyesine yükseldi. Ancak fonlardaki miktar bu zirve noktasının ardından daha düşük bir seviyeye geriledi.

Abate, para piyasası fonu girişlerine ilişkin projeksiyonların "gelecekteki FED’in RRP’lerine yönelik daha yoğun girişlere" işaret ettiğini yazdı. Barclasy baş stratejisti “Ancak FED’in programına fonların ne kadar gireceği, bonolar ve özel sektör repo gibi alternatiflerin mevcudiyetine ve fon yöneticilerinin portföy ağırlıklı ortalama vadelerini uzatma istekliliğine bağlıdır” dedi. Yine de RRP bakiyelerinin ne yöne gideceği belirsizliğini koruyor ve Abate fonlardaki dalgalanmaların başka sorunlar yaratabileceği konusunda uyarıyor.

Abate, "Parasal sıkılaştırma dönemi sırasında FED’in RRP'sinin kullanımı süresince, alternatif varlıkların arzı ve ana fon düzeltmeleri gibi dışsal faktörlerin neden olduğu düzensiz dalgalanmalar, gecelik faiz oranlarında etkilerini hissettirebilir " dedi.

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?

 

Döviz mevduatları 2.8 milyar dolar azaldı

 

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)