E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel sermaye bu yıl piyasalara damga vuracak---

Özel sermaye bu yıl piyasalara damga vuracak

Özel sermaye bu yıl piyasalara damga vuracak
20 Eylül 2021 - 16:40 borsagundem.com

Özel sermaye sektörünün bu yıl eşi benzeri görülmemiş performansı piyasalara damga vuruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özel sermaye sektörü şimdiye kadar gösterdiği en yüksek performanslı yılın ortasında. Satın alım şirketlerinin çarpıcı anlaşmaları ve daha önce görülmemiş hızdaki nakit harcamaları dikkat çekiyor. Özel sermaye şirketlerinin harcamalarındaki yükseliş büyük oranda üç büyük özel sermaye şirketinin 30 milyar dolara Medline Industries’i satın alması gibi dev anlaşmalardan kaynaklanıyor. Ancak aynı zamanda daha küçük ölçekli satın alımlar da dikkat çekiyor.

Piyasaların bu kısmını gözden kaçırmak oldukça kolay. Ancak bazı açılardan daha küçük ölçekli anlaşmalar, özel sermaye sektörünün gerçek itici gücü oluyor. Aynı zamanda Forbes’un bu hafta açıkladığı verilere göre, sektörün itici gücü eşi benzeri görülmemiş biz hızla çalışmaya devam ediyor. Haziran ayının sonuna kadar yatırımcılar ABD’de toplamda 1,721 satın alım gerçekleştirdi. PitchBook verilerine göre bu satın alımların toplam değeri 262.6 milyar dolar oldu. Rakamlar ise yükselmeye devam ederken, son birkaç on yılın rekor seviyelerine ulaşılması bekleniyor.

Aktivitedeki yükseliş daha büyük satın alımlarda görülen patlamayla benzer nedenlere dayanıyor: Borç fonlamasını bulmak oldukça kolay. Güçlü hisse piyasaları da değerlemeleri her zamankinden daha yüksek seviyelere çıkarıyor. Aynı zamanda pandeminin en kötü yan etkilerinin toparlanma gösterme hızı, hükümetin teşvik paketleri de etkili oluyor.

Pandemi öncesinde ABD’nin özel sermaye piyasasında bir çeyrekte anlaşmaların toplam değeri 107 milyar dolardı. 2020’nin ikinci yarısında pandemi etkilerinin zirve yaptığı dönemde bu rakam 57,4 milyar dolara düştü. Bunun ardından üçüncü çeyrekte 82.5 milyar dolara ulaştıktan sonra, dördüncü çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 146.1 milyar dolar görüldü. 2021’in ilk iki çeyreği de 107 milyar doların üzerine çıktı. Bu da kullanılan sermaye açısından geçtiğimiz üç çeyreğin, kaydedilen en aktif dönem olduğu anlamına geliyor.

Dahası bu aktivite daha yeni başlıyor. Bankacılar yılın son birkaç ayında anlaşmalarda patlama bekliyor. Aktivitede beklenen yükselişin nedenlerinden bir tanesi de yıl sona ermeden, anlaşmaları gerçekleştirme isteği. Bir diğer neden ise yıl boyunca ABD’de tartışılmaya devam eden sermaye kazançlarına yönelik vergilendirmedeki potansiyel değişim. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre vergi artırımı konusunda somut bir plan ortaya çıktığı takdirde aceleyle yapılan anlaşmaların sayısı oldukça yüksek olacak.

Zira küçük işletme sahipleri ve diğer yatırımcılar, mevcut oranlarda kar elde etmeye çalışacak. Dikkat çeken tek alan satın alımlar değil: Özel sermaye piyasasının küçük boyutlu alanında, yatırımcılar rekor sıklıkta şirket satışı gerçekleştiriyor. Piyasalarda yaklaşık 87.3 milyar dolar değerinde, 430 çıkış gerçekleşti. Satılan şirket sayısı kaydedilen en yüksek yıllık rakam olurken, satış rakamları tüm zamanların ikinci sırasına yerleşiyor. Bu durum ise özel sermaye alanının mevcut durumuna ilişkin bazı sinyaller veriyor.

PitchBook analistleri Rebecca Springer ve Jinny Choi bu alandaki şirket satışlarını “güçlü” olarak nitelendiriyor. Ancak yine de bu alanın sektörün diğer segmentleri kadar güçlü olmadığını dile getiriyor. Springer ve Choi, “piyasa çıkışlarında anlaşmalarda olduğu kadar yüksek rakamlar görmüyoruz” dedi. Yükselen ikinci bir trend ise ikincil satın alımların yeniden yükselişe geçmiş olması.

Geçtiğimiz on yılın büyük bir bölümünde bir portföy şirketinin bir başka özel sermaye şirketine satışı, giderek daha yaygın hale gelerek orta piyasa yatırımcıları için en popüler çıkış yollarından biri haline geldi. Bu durum geçtiğimiz yıl bir süreliğine değişti ve kurumsal satın alımcılara satışlar zemin kazandı. Ancak bu değişim 2021 yılında ortadan kalktı ve yıl başından bu yana piyasalardan çıkışların yaklaşık %62’sini oluşturdu. Özel sermaye sektöründeki patlama aynı zamanda fonlama alanında da görülüyor.

ABD’de yıl başından bu yana gerçekleştirilen 87 fonlama turu yeni bir rekor kırmak üzere. Bu yıl elde edilen 68,4 milyar dolarlık sermaye de 2010 yılından bu yana en yüksek ikinci rakam olma yolunda ilerliyor. Springer ve Choi, “yüksek değerlemeler birçok şirketin yatırım hedeflerine planlanandan önce ulaştığı anlamına geliyor. Bu da yatırımlarını beklenenden önce paraya çevirmelerine neden oluyor” dedi.

Borsalar ya yakacak ya donduracak!

 

Eurobond piyasalarında getiriler yatırımcıların ilgisini çekiyor

 

Piyasalar Fed’den ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)