E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOyunun adı hala 'belirsizlik'---

Oyunun adı hala 'belirsizlik'

Oyunun adı hala 'belirsizlik'
13 Nisan 2023 - 11:18 borsagundem.com

ABD’de son enflasyon verileri Fed’in enflasyonla savaşını kazanıyor olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda resesyon korkularının da dindiğinin bir işareti olabilir. Ancak belirsizlik hala sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Son açıklanan Mart ayı enflasyon verileri ise bu mücadelenin kazanılıyor olabileceğine dair en anlamlı işretleri veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyona karşı yürütülen bu savaşın mimarı olan ABD Merkez Bankası (Fed), yoğun eleştirilerden bir süre muaf kalacak gibi gözüküyor. Bu aynı zamanda ABD ekonomisinin olası bir resesyondan kaçınabileceği anlamına da geliyor.

Fed için harika haber

Insider’dan Ayelet Sheffey and Madison Hoff'un haberine göre, Fed ve Amerikalıların cüzdanları için işler oldukça iyi görünüyor. Çarşamba günü, İş gücü İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan yeni rapor, enflasyonun yüzde 1 puan düştüğünü müjdeliyor. Enflasyonun bir ölçüsü olan TÜFE’nin Şubat ayındaki yüzde 6'lık yıldan yıla değişimden Mart ayında yüzde 5'lik yıllık değişime gerilediği görülüyor. Yüzde 5’lik bu seviye, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük enflasyon oranına karşılık geliyor.

Bu, hedeflenen yüzde 2'lik enflasyon düzeyine geri dönmek için çalışmalarını sürdüren Fed için harika bir haber. ABD'nin bu hedefe ulaşmak için kat etmesi gereken daha çok yolu olsa da, en son ekonomik veriler, Fed'in devam eden faiz oranı artışlarının işe yaradığını gösteriyor. Hatırlanacağı üzere Fed, en son Mart ayında 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti.

PCE fiyat endeksi, Fed'in yakından izlediği bir başka enflasyon ölçüsü olarak öne çıkıyor. Bu da umut verici işaretler veriyor. Endeks, Ocak ayına kıyasla Şubat ayında aydan aya soğuyor ve yıldan yıla değişimler de endeksin büyük ölçüde düştüğünü gösteriyor.

Ayrıca, Fed’in iş gücü piyasasının yumuşadığına dair aradığı işaretler de giderek görünür oluyor. ABD ekonomisi Mart ayında 236.000 yeni istihdam eklerken, bu, önceki aylara göre daha küçük bir artış anlamına geliyor. Bu sayede, iş gücü piyasasındaki yavaşlamanın da başladığı gözleniyor. Ancak Indeed Hiring Lab Kuzey Amerika Ekonomik Araştırma Direktörü Nick Bunker, “Yavaşlasa bile, iş gücü piyasası hala hızlı ilerliyor” diyor.

Faiz indirimi değil, duraklama

Fed Başkanı Jerome Powell, devam eden faiz artırımları ve bunların iş kayıplarını ve nihai bir resesyonu tetikleme potansiyeli nedeniyle Demokrat milletvekilleri tarafından eleştirilse de, ekonominin doğru yönde ilerlediğine dair işaretler artıyor. Örneğin, Mart ayındaki artışın ardından Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Twitter üzerinden Powell'ın ‘aşırı faiz oranı artışlarını duraklatmakla hata yaptığını’ yazmış ve “Fed'in izlediği yolun milyonlarca Amerikalıyı işsiz bırakma riski taşıdığı konusunda aylarca uyarıda bulundum. Ekonomiyi uçurumdan aşağı itmeden enflasyonla mücadele etmek için birçok aracımız var” demişti.

Ancak Powell, pandemi boyunca verdiği mesajlarda ve Mart basın toplantısında enflasyonu düşürme hedefinden caydırılamayacağını çünkü uzun vadede ABD'ye en çok fayda sağlayacak şeyin bu olduğunu bildiklerini ifade etmişti.

Fed bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi planlamasa da, en son ekonomik veriler ufukta bir duraklama olabileceğine dair ipuçları veriyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Silicon Valley Bank’ın başarısızlığından kaynaklanan ‘mali stres’in ardından ‘doğru parasal yaklaşımın sağduyu ve sabır gerektirdiğini' söyledi. Goolsbee “Finansal rüzgarların nereye gittiğine dair belirsizliğin ne kadar yoğun olduğu göz önüne alındığında, dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Daha fazla veri toplamalı ve ters rüzgarların enflasyonu düşürmede bizim için ne kadar iş yaptığını görene kadar oranları çok agresif bir şekilde yükseltme konusunda dikkatli olmalıyız” şeklinde konuştu.

Bankanın çöküşünün yol açtığı ekonomik belirsizlik, Powell eleştirmenlerinin faiz oranı artışlarını durdurma çağrılarını güçlendirmişti. Powell ise bankacılık sisteminin ‘sağlam ve dayanıklı’ olduğunu söylemişti.

Belirsizlik sürüyor

Enflasyondaki düşüş harika bir haber olsa da, konut fiyatları ve daire kiraları hala yüksek oranda artıyor. Bu arada, gıda ve enerji dışındaki tüm kalemler için çekirdek enflasyonun, büyük ölçüde artan konut fiyatlarından güç alarak Mart ayında Şubat ayına göre biraz daha yüksek bir yıllık artış gördüğü görülüyor.

Her zaman olduğu gibi, oyunun adı ‘belirsizlik'. Silicon Valley Bank’ın çöküşü finansal koşulları daha da zorlaştırabilir, hem işletmeler hem de tüketiciler için borç alma koşullarını zorlaştırabilir ve harcamaları yavaşlatabilir. Bu durum, çok yüksek konut ve kira fiyatları ve çekirdek enflasyonla birlikte, muhtemelen Fed'i faiz artırma zihniyetinde tutabilir. Bu da bir durgunluğun tamamen kayıt dışı olmadığı anlamına gelir.

Ancak yine de Fed, faiz oranı artışlarında olası bir duraklamayı denemek için ihtiyaç duyduğu verileri alıyor ve sonuçta ciddi bir ekonomik gerilemenin önlenmesi çok daha olası görünüyor.

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

ABD Başkanı Biden'dan enflasyon mesajı

 

ABD'de enflasyon 22 ayın en düşük seviyesinde

 

Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı

 

Fed piyasalardaki görünümü değiştirdi

 

Fed'den piyasada oluşan belirsizliği aşmak için omuz omuza bir mücadele

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)