E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOynaklık yüksek kalmaya devam edebilir---

Oynaklık yüksek kalmaya devam edebilir

Oynaklık yüksek kalmaya devam edebilir
02 Mayıs 2023 - 08:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Avrupa’da geçen hafta karışık üç aylık sonuçlar, zayıf ekonomik büyüme ve bankacılık sektörüne ilişkin yeniden endişeler hakimdi. ABD tarafında ise Wall Street’in ağır topları sayesinde dirense de yatırımcılar son birkaç haftadaki güçlü kazanımların ardından bir miktar karlarını realize etmeyi seçtiler. Sonuç hala küresel ekonomik durumun karışık, ortada nete yakın bir resim çıkmıyor. Bu da önümüzdeki günlerde yurtdışı işlem yapan yatırımcılar açısından temkinli olunmasının gerektiği ve oynaklığın yüksek kalmaya devam edeceğinin işareti.

ABD’de Nisan tüketici güveni, Q1 GSYİH ve mart konut satışları hayal kırıklığına uğrattı. Buna karşılık, dayanıklı mal siparişleri beklenenden çok daha güçlüydü. Cuma günü gelen PCE enflasyonu aşağı yukarı beklentilerle uyumluydu.

Açarsam; En son makroekonomik veriler: yükselen enflasyon, çok esnek bir işgücü piyasası ve durgun büyümeye işaret edince, oradan stagflasyona sadece (küçük) bir adım var. İşsizlik başvuruları 248 bin yerine 230 bin ile beklentilerin oldukça altında geldi. ABD GSYİH yıllıklandırılmış +%1,1’e düştü+%1,9’dan bekleniyordu.

Son olarak, Fed’in enflasyon için tercih ettiği gösterge olan Core PCE, aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,6 arttı.

Hanehalkı harcamaları Şubat’taki %0,1’den Mart’ta %0,0’a düştü.  Kolayca yükselen fiyatlara atfedilebilecek bu daralma, Kovid dönemine bağlı fazla tasarrufların körüklediği ” şişman inek” döneminin sonunu işaret ediyor olabilir.

Bu rakamlar beklentilerle uyumlu olsa da enflasyonla mücadelenin kazanıldığını düşünmek için henüz çok erken.

Şimdi gözler Fed’in 3 Mayıs Çarşamba günü alacağı politika kararında. Tüm bu istatistiklerle ne yapacak? Peki ya bankacılık sektörünün gücüne dair yeniden alevlenen korkular? Şu an için piyasanın %80’den fazlası 25 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyor.

4 Mayıs’ta Avrupa’da enflasyon rakamları sakinleşiyor gibi görünse de aynı hamleyi yapması gereken ECB’yi takip edeceğiz. Bu iki büyük olay, tüm parametreleri etkileyecek.

FED ve ECB toplantılarından başka gündem de;  Salı günü Euro bölgesindeki enflasyon verileri, Çarşamba Amerika Birleşik Devletleri ISM hizmet endeksi, Son olarak, yatırımcılar Cuma günü ABD’deki aylık istihdam rakamlarının yanı sıra Perşembe günü açıklanacak olan istihdam anketlerini bekliyor olacağız.

Yurtiçinde ise beklediğimiz gibi mali tabloların göz ardı edildiği seçim kaynaklı satışların yaşandığı ve alım desteğinin gelmediği bir haftayı geride bıraktık. Seçime iki hafta kaldı bakalım destekler nerede olacak?

Yurtiçi gündem de s ,alı günü Nisan PMI endeksi var. Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler RKGE, KKO imalat sanayinde toparlanmanın sürdüğüne işaret etmişti.  Mart ayında 50,9 olan verinin 51,2’ye çıkması beklenmekte.

Enflasyon verisinde ise baz kaynaklı geri çekilmenin devam etmesi ve nisanda aylık %2,70 artışa karşın yıllık %44,10’e gerileme beklemekteyiz.

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan 'nakit sıkıntısı' uyarısı

 

Günün önemli şirket haberleri 02/05/2023

 

Asya borsaları karıştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)