E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu---

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu
08 Aralık 2023 - 12:23 borsagundem.com

Oxford Economics, Kasım ayındaki borsa rallisinin, Fed’in iki aydır devam eden sıkılaştırmasını silip süpürdüğünü söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayında ABD borsalarına damga vuran güçlü ralli, Fed’in parasal sıkılaştırma çabalarına darbe vurmuş gözüküyor. Bunun, Fed’de faiz indirimi bekleyen piyasaları zor duruma sokma ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistler, ABD’de finansal koşulların Eylül ayına göre belirgin şekilde daha gevşek olduğunun altını çiziyor.

Gevşek finansal koşullar

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, 2023 yılında piyasaları iyi hissettiren yükseliş ivmesi, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Noel tatili öngörülerini altüst etme riski taşıyor.

Aralık ayında hisse senedi piyasası, enflasyonun yumuşaması ve Fed'in gelecek yıl olası faiz indirimlerine ilişkin iyimserliğin etkisiyle bir kez daha rekor seviyelerin kapısını çalıyor ancak bu yıl çift haneli hisse senedi kazanımları ihtimali, yatırımcılar için acımasız geçen 2022 yılının ardından bir erteleme olsa da, son yükseliş aynı zamanda daha gevşek finansal koşullara da işaret ediyor. Sonuçta, daha gevşek mali koşulların riski, özellikle Fed’in, enflasyon kararlı bir şekilde dizginlenene kadar kredileri kısıtlayıcı tutma hedefine ters düşmesi durumunda geri tepme riski anlamına geliyor.

Uzun vadeli faiz oranları hala önemini koruyor

Spesifik olarak, S&P 500 Endeksi’nin Kasım ayındaki rallisi, 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin Ekim ayındaki 16 yılın zirvesi olan yüzde 5'ten dün itibariyle yüzde 4,1'e düşmesiyle daha yakından takip edilebiliyor. Fed yalnızca kısa vadeli faiz oranları üzerinde doğrudan kontrol uyguluyor ancak 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine getirileri hala önemini koruyor çünkü bunlar otomobil kredileri, kurumsal borçlar ve ipoteklerin fiyatlandırılmasında sabit bir unsur olarak öne çıkıyor.

Bu, uzun vadeli faiz oranlarının hisse senedi, tahvil ve diğer varlıklardaki yatırımcılar için çok önemli olmasını sağlıyor çünkü daha yüksek faiz oranları temerrütlerin artmasına yol açma tehlikesi taşıyor; ve bu durum aynı zamanda kurumsal kazançları, büyümeyi ve ABD ekonomisini de olumsuz etkileyebiliyor.

Sıkılaşma ortadan kalkıyor

Oxford Economics'in ABD'li baş ekonomisti Michael Pearce, Kasım ayındaki yükselişin Fed yetkililerini gelecek hafta 12-13 Aralık'ta yapılacak olan 2023 yılının sekizinci ve son politika toplantısı olan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı öncesinde zor bir duruma sokabileceğini düşünüyor. Pearce dün paylaştığı notta, “Getirilerdeki düşüş ve hisse senedi fiyatlarındaki artış, Eylül FOMC toplantısından bu yana görülen koşullardaki sıkılaşmayı fazlasıyla ortadan kaldırıyor” diyor.

Fed'in gelecek hafta faiz artırması beklenmiyor. Bunun yerine gösterge faiz oranını Temmuz ayında belirlenen yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında, yani son 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmayı tercih edeceği düşünülüyor. Umulan ise, yüksek oranların enflasyonu merkez bankasının yıllık yüzde 2 hedefine düşürmeye devam etmesi yönünde.

Fed faizleri uzun süre yüksek tutma noktasında aşırıya kaçacak

Fed'in Temmuz ayı toplantısı öncesinde hisse senetleri, büyük ölçüde yedi mega-cap teknoloji şirketinin hisseleri ve yapay zeka iyimserliği sayesinde bahardaki yükselişini yaza taşıyordu. Eylül ayında faiz oranları değişmedi ancak merkez bankacıları, 2024 yılında dört yerine sadece iki faiz indirimi öngörerek toplantıda ‘uzun süre daha yüksek’ mesajını verdi. Bu durum piyasaları korkuttu ve hisse senetlerinde bir dizi aylık kaybı tetikledi.

Pearce, Fed'in gelecek hafta ‘faiz indirimlerinin yakın zamanda gündeme gelebileceği fikrini geri püskürtmesini’ ancak aynı zamanda ‘faiz oranlarını çok uzun süre yüksek tutma yönünde aşırıya kaçacağını’ beklediğini söylüyor.

Pearce, bunun, CME FedWatch Tool tarafından Perşembe günü yansıtıldığı üzere, Mart ayındaki ilk faiz indirimi ihtimalinin yüzde 52,8 olduğu yönündeki piyasa tahmininden daha sonra, ilk faiz indiriminin Eylül ayında gerçekleşebileceği anlamına gelebileceğini söylüyor.

Piyasalarda 'güvercin Fed' etkisi

 

Goldman Sachs açıkladı: Yatırımcıların FED hevesi nasıl fırsata çevrilir?

 

Barclays: Ekonomi dirençli kalacak, Fed faiz indirimlerinde temkinli davranacak

 

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

 

ING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek

 

Fed’den tutarlı bir duruş bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)