E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOrhan Pala’nın ‘hukuk zaferi’ manşetlerde---

Orhan Pala’nın ‘hukuk zaferi’ manşetlerde

Orhan Pala’nın ‘hukuk zaferi’ manşetlerde
30 Mart 2017 - 14:59 borsagundem.com

Türk basını, Anayasa Mahkemesi’nin Orhan Pala için verilen cezaya karşı çıkan ve ‘gazetecinin ifade özgürlüğü’nü savunan kararını manşetlerine taşıdı... Hürriyet 1. sayfadan verdi

BORSAGUNDEM.COM

Yöneticisi olduğu Borsagundem.com’da halka açık şirketler ve hisselerine yönelik, kulis, flaş ve sıcak gelişmeleri manşetlerine taşıyan; yatırımcı dünyasında heyecan ve merak uyandırırken birilerini zıplatan haberleri nedeniyle açılan davalara ve ‘erişime engelleme’lere karşı son yıllarda adalet önünde verdiği mücadelelerden hep başı dik ayrılan Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala, Türk medyası adına yine emsal olacak bir hukuk zaferinin kahramanı oldu.

ÖZGÜR BASIN, ŞEFFAF PİYASALAR

Bağımsız gazetecilik, ifade özgürlüğü ve Türkiye'nin geleceği temiz, şeffaf piyasalar adına taviz vermeyen yayıncılığıyla Türk basınının ‘bayrak’ ekonomi haber portalı olan Borsagundem.com’da 2012’de yer alan manşet üzerine kendisine açılan davada İlk Derece Mahkemesinin verdiği cezayı ‘hak ihlali yapıldı’ itirazıyla 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Orhan Pala’nın başvurusu karara bağlandı.

YÜCE MAHKEME'DEN GÜÇLÜ VURGULAR

Anayasa Mahkemesi, gazeteci Orhan Pala’yı haberinde ve haberciliğinde haklı bulduğunu açıkladı. Türk basını adına da önemli bu kararı alırken basın ve ifade özgürlüğü kriterlerine güçlü vurgular yaptı. Yüce Mahkeme, Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Pala için verilen “iki kez 2 ay 27 gün ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması”na karşı çıkarken de, “Hürriyeti bağlayıcı”, “İfade ve basın özgürlüğünün ihlali”, “Bir basın suçundan dolayı hapis cezası verilmesinin gazetecinin ifade ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayacağı açıktır” görüşlerini savundu.

TÜRK MEDYASINI GÜVEN ÇEMBERİ İÇİNE ALAN KARAR

Evet, bu görüşler Orhan Pala’nın ‘hak’lı itirazına yönelik, bu karar Orhan Pala için verildi ama gerçekte tüm gazeteleri, gazetecileri ve internet sitelerini de aynı güven çemberi içine aldığı çok açık. Nitekim medya olayı bu ‘emsal karar’ açısından da değerlendirerek, Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala’nın gündem yaratan ‘hukuk zaferi’ne geniş yer ayırdı. Hürriyet, Cumhuriyet, T24 haberi işleyen gazete ve sitelerden bazıları...

HÜRRİYET GAZETESİ 1. SAYFADAN VERDİ

“Anayasa Mahkemesi, Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala’nın haber nedeniyle hapis cezası almasının ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi. AYM, ‘Gazetecilerden bir beyanın doğruluğunu kanıtlamakla yükümlü savcı gibi hareket etmelerini beklemek aşırı yüksek bir ispat külfeti getirir’ derken, ceza ertelemesinin de stres ve endişe yaratacağını vurguladı.”

Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala’nın 2012’de yayınlanan bir haber aleyhine açılan davada aldığı “iki kez 2 ay 27 gün ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması” cezasının Anayasa Mahkemesi’nden dönen kararına içerde yarım sayfa ayıran Hürriyet Gazetesi 1’inci sayfadan “Gazeteci ispatı beklemeden yazabilir” anonsuyla duyurduğu haberi bu spotla gösterdi. “AYM’den basına cezada stres kriteri” başlıklı Oya Armutçu imzalı haberin girişinde, İMKB’de hisseleri işlem gören bir dizi şirketin hissedarları, yönetim kurulu üyeleri ve aracı kurum sahibi olan 2 kişi hakkında Borsagundem.com’da yayınlanan haberle ilgili detaylare yer verildi. Devamında ise söz konusu haber nedeniyle açılan dava sonucu verilen cezanın ardından Orhan Pala’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurusu ve Yüce Mahkeme’nin kararı anlatıldı.

Yüce Mahkeme’nin ‘hukuk dersi’ niteliğindeki kararından yapılan alıntılarda, “Başvurucunun gazeteci olarak yeterince sorumlu bir şekilde davrandığını kabul etmek gerekir...”, “Bir basın suçundan dolayı hapis cezası verilmesinin gazetecinin ifade ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayacı açıktır...”, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş ve başvurucu 5 yıl denetimli serbestlik tedbiri altına alınmıştır. Bir haber sitesinin genel yayın yönetmeni olan başvurucunun bu süre içinde cezasının infaz edilme riski her zaman vardır. Yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişi denetim süresini yeni bir mahkumiyet almadan geçirse bile kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır. Sonuç olarak başvurucunun gelecekte cezasının infaz edilme olasılığının kendisinde stres ve cezalandırılma endişesi yarattığı kabul edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

CUMHURİYET GAZETESİ: EMSAL KARAR

Orhan Pala’nın ‘hukuk zaferi’ni sayfalarına taşıyan gazete “AYM’den internet gazetecileri için emsal niteliğinde karar”  manşetine, “Anayasa Mahkemesi, başta Cumhuriyet yazarları olmak üzere onlarca gazetecinin yaptığı haber ve yazılar nedeniyle cezaevinde olduğu, cezalar aldığı bir dönemde basın ve ifade hürriyetine ilişkin dikkat çeken bir karara imza attı” girişiyle başladı. Anayasa Mahkemesi’nin ‘emsal’ olarak yorumlanan Orhan Pala kararından detaylar veren, “Özgürlükle bağdaşmaz”, “Faaliyetleri baskılanabilir” yorumlarını başlığa çıkaran Cumhuriyet, Yüce Mahkeme’nin İlk Derece Mahkemesi tarafından verilen cezaya karşı, “Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir” görüşüne de yer verdi.

T24: GAZETECİ İSPATI BEKLEMEDEN YAZABİLİR

“AYM'den basın özgürlüğü kararı: Gazeteci ispatı beklemeden yazabilir” başlığıyla Anayasa Mahkemesi’nin gündem yaratan kararını haber yapan T24 internet haber sitesi “Kararda ceza ertelemesinin stres ve endişe yaratacağı vurgulandı” bölümünü öne çıkardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)