E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOpec+‘dan posta ---

Opec+‘dan posta

Opec+‘dan posta
06 Ekim 2022 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


OPEC+ üyesi ülkelerin günlük petrol üretim kısıtlamalarında piyasa beklentisi geçen hafta 500,000 ile başlayıp ardından Rusların tavsiyesi ile 1 mn çıkmasının ardından nihai olarak ise Kasım ayında 2 milyon varil/gün kısılacağının açıklanması ve Suudi  Arabistan Enerji Bakanı bin Salman’ın , 2 milyon varil/günlük üretim kısıntısının Batılı ülkelerde artan faizleri ve zayıf küresel ekonomiye yanıt için gerekli bir adım olduğunu vurgulaması enerji sahiplerinin pro-aktif davrana bilme gücünü gösteriyor.
Şimdi piyasalar aslında bunun reel ekonomiye yansımasının suudi Enerji Bakanı’nın belirttiği gibi 1,0-1,1 milyon varil/gün değil de 0,9 milyon varil/gün ya da 0,4-0,6 milyon varil/gün seviyesinde kalacağı ve bunun büyük kısmının Körfez ülkelerinden geleceğini öngörmekle uğraşıyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Batı'nın Rus petrolüne fiyat sınırı uygulaması halinde Rusya'nın bunun negatif etkilerini telafi etmek için petrol üretimini kısabileceğini belirtirken Rusya'nın 70 dolar/varil seviyesinde petrol fiyatı uygun gördüğünü de belirtiyordu.

Asya hisseleri bugün temkinli bir şekilde yükselirken, dolar ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde gevşedi ve petrol fiyatları OPEC+ üyeleri tarafından taahhüt edilen derin üretim kesintilerinin ardından dördüncü günde de yükselişte.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi, ABD vadeli işlemlerinin artmasıyla %0.4 , Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0.7 , Güney Kore %1.2 ve Avustralya %1
yükseldi.

ABD vadelileri de S&P 500 %0,6 ve Nasdaq ise %0,9 yükselişte. Petrol fiyatları art arda dördüncü gün artarak Eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri de %0,6 artışla varil başına 88,26 $'a yükselirken, Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,6 artışla 93.9 $'dan işlem görmekte.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, yurt dışında Almanya fabrika siparişleri, Euro Bölgesi perakende satışlar ve ABD bölgesel merkez bankası başkanlarından ; Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Fed üyesi Lisa Cook’un konuşmalarını takip edeceğiz.

Petrolde OPEC+ etkisi: Yukarı yönlü hareket sürüyor

 

Rusya, petrol fiyatına sınır getirilmesi halinde üretimi kısacak

 

İngiltere piyasalarında 300 milyar sterlinlik kayıp

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)