E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOPEC hamlesi piyasaların ayarını bozdu---

OPEC hamlesi piyasaların ayarını bozdu

OPEC hamlesi piyasaların ayarını bozdu
04 Nisan 2023 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, "Tüm dünyada enflasyon ile mücadele sıkılaşıyorken OPEC tarafından böyle bir hamlenin gelmesi piyasaların yine ayarını bozdu." denildi

Zor geçen mart ayının ardından nisan ayına da sürprizli bir giriş yaptık. Geçtiğimiz ay bankacılık krizi nedeniyle faiz konusunda daha güvercin olmak zorunda kalan ABD, şuanda OPEC’in üretimi azaltması nedeniyle daha şahin olmak zorunda. Enflasyonla mücadelenin zaten oldukça ön plana çıktığı son dönemde işler biraz daha zorlaşacağa benziyor. Dünya çapında yüksek enerji fiyatları enflasyonu desteklemeye devam ediyorken ve tüm dünyada enflasyon ile mücadele sıkılaşıyorken OPEC tarafından böyle bir hamlenin gelmesi piyasaların yine ayarını bozdu. ABD’li yetkililer OPEC+’nın açıkladığı yeni üretim kesintileri makul değil bulmadığını belirtti. Ardından Yellen bu kesintiyi  küresel büyüme için bir tehdit olarak gördüğünü açıkladı.

Bütün piyasalar bu kararın neden böyle bir zamanda alındığı düşünmekle birlikte resesyon beklentilerinin bu kararı şekillendirdiğini düşündü. Diğer raftan ise bu kararın Biden’ın 1983’ten bu yana en düşük seviyesine ulaşan stratejik petrol rezervlerini 67-72 dolar arasında tekrar artırmak istemesinin ardından gelmesi de herhalde tesadüf olamaz. Küresel enerji krizinin hala ekonomilerin en büyük sorunu olması ve enflasyonun hala sıcak olması nedeniyle enerji kaynaklarının silahlandırılması ekonomiler için büyük bir tehdit olacaktır.

Diğer taraftan ise  ABD’de imalat aktivitesi 2020’den beri en düşük seviyelerini test ediyor. ABD’de ISM imalat endeksi Mart’ta yeni siparişler ve istihdam endeksindeki azalmayla tahminlerin üzerinde düşerek Mart ayında 47,7’den 46,3’e geriledi. Piyasa beklentilerinden düşük gelen veri, artan faizler, resesyon endişeleri ve sıkılaşan kredi koşullarının şirketler üzerinde baskıyı artırdığını gösterdi. İşler ABD tarafında hala yolunda gitmiyor.

Asya tarafında ise OPEC+’nın petrol üretimini azaltması sürprizi etkili olmaya devam ediyor. Asya borsalarında yatırımcıların enflasyon endişeleri artarken zayıf gelen ABD imalat sektörü verilerinin ardından borsalar zayıfladı ve hazine getirileri geriledi.

Asya bu sabah saatleri itibariyle MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi yatay seyirde. Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi  %0.24 artarken Avustralya Merkez Bankası’nın faizi %3,60’ta sabit tutmasının ardından Avustralya hisse senedi endeksi pozitif başladığı günde negatif tarafa geçti.

Brent ham petrol, Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üreticilerinin yeni üretim kesintileri açıklamasının ardından dün günü varil başına 5 dolar yükselerek tamamladı ve enerji hisselerindeki kazançlar dünya hisse senedi endekslerinin yükselmesine yardımcı oldu.

Bugün ise Brent petrol tarafında yatırımcılar planlanan kesintinin talep eğilimlerine ve daha yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomi üzerindeki etkisine odaklandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0.54 artarak 85.39 seviyesine yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına 5 sent artışla 80.47 dolardan işlem görüyor.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporu ve reel döviz kuru endeksi verileri izlenecek. Yurt dışında Almanya ticaret, Euro Bölgesi üretici fiyatları ve ABD fabrika siparişleri öne çıkıyor.

Günün önemli şirket haberleri 04/04/2023

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (04/04/2023)

 

Yellen: OPEC+ kararı küresel büyümeyi olumsuz etkileyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)