E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOmikron boğa yelkenlerindeki rüzgarı kaçırdı---

Omikron boğa yelkenlerindeki rüzgarı kaçırdı

Omikron boğa yelkenlerindeki rüzgarı kaçırdı
02 Aralık 2021 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende küresel borsalar inceleniyor.

Hastalık Kontrol Merkezi, ülkenin, varyantın ilk keşfedildiği Güney Afrika'dan gelen bir kişiyi enfekte eden ilk Omikron varyantı vakasını tespit ettiğini açıklamasıyla ABD piyasaları güçlü yükselişini devam ettiremeyip kırmızılarla kapandı.

Geçen haftanın son günlerinde sert satışların olduğu piyasalarda diplerden gelen alımlarla sert çıkış ve kayıpları yerine koyma eğilimini görmüştük. Dünde aynı senaryo vardı ama , ancak Omicron'un ABD’de de olduğu haberi, boğaların yelkenlerindeki rüzgarın bir kısmını çokça aldı. Tabii bir de Fed'in enflasyon hakkındaki yorumlarını sindirme çabasını da vardı etken olarak. %1.9 kadar yükseldikten sonra S&P 500, günün en çok değer kaybedenleri Dow ve Nasdaq ile birlikte öğleden sonra tüm kazançlarından vazgeçerken , her üç endeks de seans sırasında önemli teknik seviyeleri de kırdılar. Bej book ve Powell’ın sunumuna baktığımızda ise ÜFE korkusunun ön planda olduğunu görmekteyiz. Powell, Fed'in çoğu tahmincinin şu anda beklediği gibi gelecek yılın ikinci yarısında enflasyonun düşmeyeceği olasılığına yanıt vermeye hazır olması gerektiğini söyledi ki bu muhtemelen Fed'in varlık satın alma programını daraltma hızında bir hızlanmaya yol açacaktır. Bu da artık Fed’in Nisan 2022'de varlık alımlarını bitirmesini ve Haziran 2022'de Fon oranını artırmaya başlamasının beklenmesine yol açacaktır. Üfe korkusunu ise Bej Book’da görmekteyiz. Abd’de de ülke çapındaki firmaların giderek artan bir şekilde daha yüksek fiyatlar ile boğuştuğunu ve çoğu durumda müşterilere daha yüksek maliyetler yansıtabilmelerine rağmen, işgücü kıtlığı nedeniyle işleri doldurmak için uğraştıklarını gösterdi. Bu da çok güçlü tüketici talebinin kalıcı tedarik zinciri sorunlarıyla çarpışması nedeniyle, Fed tam istihdamı hedeflemekle enflasyonu kontrol altında tutmak arasında seçim yapması gereken zamana yaklaşıyor olabilir yorumunu beraberinde getirir. Zaten Powell’da , politika yapıcıların 14-15 Aralık tarihlerinde yapacakları toplantıda, ekonominin gücü ışığında bu programı birkaç ay önce sonlandırıp sonlandırmayı tartışacaklarını yineledi. Verdiği garanti ise “yaşadıkları bu yüksek enflasyonun yerleşmemesini sağlamak için araçlarımızı kullanacağız” ifadesi oldu. Omicronun ABD’de görülmesi ve powell’ın açıklamaları ile ; 30 yıllık tahvillerin getirisi, Ocak ayının başından bu yana en düşük seviyesi olan 1.740'a , 10 yıllık gösterge getirileri, dokuz haftanın en düşük seviyesi olan 1.404'e kadar düştü.

Petrol fiyatları, Omicron koronavirüs varyantının yayılmasının küresel ekonomi ve yakıt talebi üzerinde baskı yaratabileceğine dair artan endişeler, nedeniyle OPEC+'nın arz eklemelerini duraklatabileceği beklentileriyle önceki günkü kayıplarını tersine çevirerek ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0.7 artışla varil başına 66.05$'a , Brent ham petrol vadeli işlemleri de %0.7 artışla 69.35$'a yükseldi. Bugünün gündemine baktığımızda ise ; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Yatırımcı Toplantısı, yurt içinde en önemli gündem maddesi konumunda.

Günün önemli şirket haberleri 2/12/2021

 

Altında fiyatlarında sıkışma

 

Omikron pandeminin final mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem02 Aralık 2021 09:26

    Bence Omicron varyantı virüs un etkisini azalttığını ve yakinda bitebilecegini haber veriyor. Omicron varyantı tehlikeli sanildigi kadar tehlikeli degil şeklinde açıklamalar okudum medyada. Etkisi 1-2 gun sürüyor muş ve geçiyor muş. Pandemide en cok etkilenen Turizm ve havacılık hisseleri nin yukselmesinin başlangıcı olduğunu düşünüyorum.