E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOlası faiz indirimleri borsada hangi sektörleri nasıl etkileyecek?---

Olası faiz indirimleri borsada hangi sektörleri nasıl etkileyecek?

Olası faiz indirimleri borsada hangi sektörleri nasıl etkileyecek?
19 Aralık 2023 - 15:08 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in faiz indirimlerinin 2024 yılında hisse senedi piyasalarına yön vereceğinden emin.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in güvercin mesajları, ABD hisse senedi piyasalarının geleceğine dair zaten var olan iyimserliği bir kat daha artırdı. Genel kanaat, 2024 yılında borsaları gidişatını Fed’in faiz indirimlerinin belirleyeceği şeklinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, olası faiz indirimlerinin gelecek yıl borsaları olumlu etkileyeceği herkesin ortak fikri olsa da, hangi sektörlerin bu iyimserlikten ne kadar etkileneceği merak ediliyor.

Hangi sektörler öne çıkabilir?

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Wall Street, ABD hisse senetlerinin 2024'te yeni rekor seviyelere çıkacağı konusunda hemfikir görünüyor. Ancak yatırımcılar için en önemli soru, faiz oranlarındaki hareketlerin yönü ve olası indirimlerin ne kadar hızlı olacağı.

DataTrek Research Kurucu Ortağı Nicholas Colas, faiz oranlarının ‘hızlı ve kalıcı bir şekilde düşmesi’ beklenirse, finans, kamu hizmetleri ve temel ihtiyaçlar gibi zayıf temellere sahip, faize duyarlı hisse senedi gruplarının ‘en azından yılın başlarında daha iyi performans gösterebileceğini’ söylüyor. Colas, paylaştığı son notta ise,  “Faiz oranlarında daha inişli çıkışlı bir yükseliş bekleniyorsa, teknoloji ve teknolojiye yakın sektörler gibi daha güçlü grupların daha iyisini yapması gerekir” diyor.

Kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve enerji

FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi’nin kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve enerji sektörleri, 2023 yılında büyük ölçekli gösterge endeksinin şu ana kadar en kötü performans gösteren alanları oldu. S&P 500 Endeksi'nin kamu hizmetleri sektörü, yılbaşından bugüne yüzde 10'un üzerinde düşüşle, genel endeksin yüzde 23,6’lık yükselişinin önemli ölçüde altında performans gösterdi.

S&P 500 Endeksi'nin en iyi performans gösteren bilgi teknolojisi sektörü ise aynı dönemde yüzde 56,5 oranında artış gösterdi. Ancak FactSet verilerine göre temel tüketici ürünleri ve enerji sektörleri bu yıl şu ana kadar sırasıyla yüzde 2,6 ve yüzde 4,1 oranında düşüş gösterdi.

Kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri sektörleri genellikle savunma amaçlı yatırım sektörleri veya ‘tahvil vekilleri’ olarak kabul ediliyor çünkü yatırımcıların herhangi bir ekonomik krizde borsa kayıplarını en aza indirmesine genellikle bu sektörler yardımcı oluyor. Bu sektörlerdeki şirketler genellikle elektrik, su ve gaz sağlıyor ya da ekonomik koşullar ne olursa olsun tüketicilerin düzenli olarak satın aldığı ürün ve hizmetleri satıyor.

Defansif hisse senetleri güçlü bir rüzgar yakalayabilir

Ancak kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri hisseleri bu yıl oldukça fazla baskı altında kaldı. ABD Hazine tahvil getirilerinin Ekim ayındaki aralıksız yükselişi, özellikle ekonominin güçlü kalması nedeniyle savunma hisse senetlerinin devlet tarafından ihraç edilen tahvillere veya yüzde 5 getiri sağlayan para piyasası fonlarına kıyasla daha az cazip hale gelmesine neden oldu ve resesyon beklentilerini daha da ileriye taşıdı. Colas, oranlar düşmeye devam ederse ‘zayıf grupların’ daha güçlü bir rüzgar yakalamasını bekliyor.

10 yıllık Hazine tahvili getirisi geçen hafta, Fed'in 2024'te faiz indirimlerine yöneleceğine dair sinyalinin ardından son bir yılın en büyük haftalık düşüşünü yaşadı. Bu da S&P 500 Endeksi’nin 2017'den bu yana en uzun haftalık galibiyet serisini elde etmesine yardımcı oldu.

FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi’nin kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri sektörleri geçen hafta sırasıyla yüzde 0,9 ve yüzde 1,6 oranında artarken bilgi teknolojisi sektörü yüzde 2,5 oranında yükseldi ve iletişim hizmetleri sektörü yüzde 0,1 oranında düşüş yaşadı.

2024’te kazançlar artacak

FactSet verilerine göre Wall Street gelecek yıl S&P 500 Endeksi hisse başına kazançta (Earnings per Share - EPS) yüzde 11,5 artışla 244 dolara ulaşmayı ve gelirde de yüzde 5,5 oranında artış görmeyi bekliyor.

Ancak S&P 500 sektörleri genelinde geniş bir dağılım hakim. DataTrek Research tarafından derlenen verilere göre bu Aralık ayı, enerji sektörü için yüzde 2 oranında gelir ve yüzde 3 oranında kazanç artışına, bilgi teknolojisi sektörü için ise yüzde 9 oranında gelir ve yüzde 17 oranında kazanç artışına kadar uzanıyor.

Colas, “Temelde daha zayıf sektörlerle oynamak yam da bu nedenle faiz cephesinde daha da iyi haberler anlamına geliyor” diyor ve bunun hâlâ teknoloji gibi ‘denenmiş ve gerçek gruplar’a bağlı kalmaktan daha riskli olduğunu ekliyor

Üstelik kamu hizmetleri, finans ve temel tüketici ürünleri gibi sektörlerin gelecek yıl yüzde 10 oranında kazanç artışı göstermesi beklenmezken, sağlık hizmetleri ve iletişim hizmetleri, teknoloji ve ihtiyari tüketim ürünleri gibi teknolojinin hakim olduğu büyük grupların ortalama gelirden çok daha iyi bir gelir sergilemesi bekleniyor. FactSet verilerini aktaran Colas, 2024'te kazançların artacağını söylüyor.

Morgan Stanley: Fed yatırımcılara yükselişe geçmeleri için iyi bir neden verdi

 

Güvercin FED’e sert tepki: Powell sorumsuz davranıyor

 

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Yatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor

 

San Francisco Fed Başkanı Daly'den faiz indirim mesajı

 

Faiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)