E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiOkuma sorununu çözen gözlük---

Okuma sorununu çözen gözlük

Okuma sorununu çözen gözlük
20 Şubat 2021 - 10:10 borsagundem.com

Beynin yaşadığı sıkıntı üzerine çalışmalar yürüten iki bilim insanı Lexilin gözlüklerini icat etti

Disleksik insanlarda gözün bu bölgesi simetriktir, böylece beyin görüntüleri yaratamıyor ve iki göz arasında bir tercih yapamıyor. İşte beynin yaşadığı bu sıkıntı üzerine çalışmalar yürüten iki bilim insanı Lexilin gözlüklerini icat etti. Atoll şirketinin okuma sorunları yaşayan insanlar için akıllı Lexilin gözlüklerini piyasa sürdüğü açıklandı. Fransız Le Point dergisinde yer alan habere göre, Rennes Üniversitesi’nde lazer fiziğini araştıran bilim insanları Albert Le Flus ve Jay Robars, gözlüğü, disleksiye neden olan bir soruna ışık tuttuktan sonra geliştirdiler. 2017 yılında yayınlanan bir çalışmada okuma bozuklukları olan insanların gözlerinde küçük boyutlu reseptörlerin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Disleksi rahatsızlığı olmayan kişilerin gözlerinde fotoreseptör hücreler aynı şekilde bulunmuyor. Asimetrik olan reseptörler sayesinde beyin kişinin gördüğü görüntüyü oluşturmak için gözlerden birinin gönderdiği sinyali seçiyor.

2018 yılında Atoll’un satın aldığı Abeye şirketinin beyindeki görüntüleri kaldıran filtreler üretmesi 3 yılını aldı. Bu filtreler gözlükteki elektrik sayesinde kontrol ediliyor. Böylece akıllı telefonlardaki bluetooth uygulaması sayesinde gözlüğün ilk kullanımında ayarlanma yapılarak gözlüklerde bu filtrelerin kullanılmasıyla disleksi hastalarının okumaları iyileşiyor.

Dergide 200’den fazla çocuk üzerinde yapılan test sonuçlarında çocukların özgüvenlerinin arttığı ve okullarda daha iyi performans sergilediği ifade edilirken, Konuşma ve Dil Patolojisi Uzmanları Derneği’nin bu gözlüklerin her disleksi türü için tasarlanmadığını söyleyerek çalışmaya mesafeli olduğu vurgulandı. 399 euro olan gözlüğün sadece çocuklar için olduğunu açıklayan şirket, önümüzdeki aylarda piyasaya yetişkinler için de bir model sunacak.

Karın neden şişer?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)