E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOda gelirine TİM operasyonu---

Oda gelirine TİM operasyonu

Oda gelirine TİM operasyonu
10 Eylül 2014 - 05:07 borsagundem.com

Torba tasarı görüşmelerinde gündeme geldi. Odaların vermekle yükümlü olduğu bazı belgeleri ihracatçı birlikleri de verebilecek

İhracatçı birlikleri sessiz sedasız bir operasyonla ‘ticaret ve sanayi odalarının’ gelirlerine ortak oldu. Umut Erdem ve Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre bundan sonra odaların vermekle yükümlü olduğu bazı belgeleri ihracatçı birlikleri de verebilecek.

Düzenlemenin, Ekonomi Bakanlığı’nın yönlendirmesiyle yapıldığı belirtiliyor. Düzenleme, torba tasarının önceki geceki görüşmelerinde gece yarısından sonra gündeme geldi. TİM’le ilgili değişiklik önergesi hızlıca okundu.

Hükümeti temsilen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin genel kurul çalışmalarında yer aldığı sırada gündeme gelen önerge, tartışmasız kabul edildi.Buna göre, ihracatçı birliklerinin de vermekle yetkili olduğu belgelere, “tır karneleri, ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri ve EAN -UCC çizgi kod işlemleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgeler” eklendi. Bugüne kadar ticaret ve sanayi odaları tarafından verilen belgeler, artık TİM’e bağlı 13 birlik tarafından da düzenlenebilecek. Bu düzenlemenin en çok İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) gelirlerini azaltacağı belirtiliyor. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, bu gelişmeyi “Madem İTO’nun verdiği belgeleri TİM verebilecek öyleyse İTO da TİM’in verdiği belgeleri verebilsin. Hatta ihracatçı ihracatını bizden geçirsin” diye eleştirdi.

Tim’e yeni gelirkapısı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) kanununa göre ihracatçı birliklerinin gelirleri, yıllık aidatlar, ihracat işlemleri üzerinden bedelin asgari onbinde ikisi ile azami binde biri arasında tahsil edilen nispi ödemeler ve diğer gelirlerden oluşuyor. Birliklerinin üst kuruluşu TİM’in gelirlerini ise, birliklerden alınan katkı payları oluşturuyor. Birliklerin elde etmiş oldukları gelirlerin yüzde sekizi TİM’e aktarılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)