E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOcak ayı rekorları 2024 için ne anlatıyor?---

Ocak ayı rekorları 2024 için ne anlatıyor?

Ocak ayı rekorları 2024 için ne anlatıyor?
31 Ocak 2024 - 11:44 borsagundem.com

Wall Street endeksleri 2024’ün ilk ayında art arda rekorlar kırdı. Yatırımcıların yılın geri kalan kısmına dair beklentileri de arttı. Ünlü borsa yazarı Mark Hulbert ise ocak ayının yılın geri kalanını öngörme konusunda özel bir ay olmadığını vurguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının ocak ayında boğa piyasası konusundaki heyecanı yatırımcıların yılın geri kalanında da hisse senetlerinin iyi bir performans göstereceği beklentilerine sebep oldu. Zira Wall Street çevrelerinde “Ocak nasıl başlarsa yıl da öyle gider” sözü sıklıkla dile getirilir.

Aslına bakılırsa borsalar 2024’e oldukça sallantılı bir seyirle başladı. Yeni yıla dair beklentiler düşüş eğilimine geçerken borsalar ay içerisinde oldukça iyi bir biçimde toparlandı. Yatırımcıların ocak ayının iyi gitmesi halinde yılın geri kalanında da yükselişler görüleceği yönündeki beklentileri de kesinleşti.

Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert ocak ayına dair bu öngörülerin güçlü bir istatistiki temele dayanmadığı konusunda uyarıyor.

Hulbert yatırımcıların ocak ayı beklentilerinin bir karşılığı olmadığını kanıtlamak için 1896'dan bu yana olan borsa performanslarını inceledi. Borsa uzmanı bir yılın içerisindeki her ayın istatistiklerini tek tek inceleyerek, Dow Jones Endeksi’nin sonraki 11 ay boyunca borsanın yönünü tahmin etmedeki başarı oranını hesapladı. 

Hulbert araştırmasının sonucunda geleceği tahmin etme konusunda ocak ayı kadar temmuz ve aralık ayının da aynı oranda başarılı olduğuna dikkat çekti. Üstelik aralık ayının geçeceği görme konusundaki istatistikleri de kasım ayı gibi diğer bir ay kadar başarılı.

Diğer bir deyişle ocak ayı bu konuda çok da özel değil.

Tüm bu sonuçlara bakarak yatırımcılar ocak ayına ek olarak kasım, temmuz veya aralık aylarının da gösterge olması gerektiği sonucuna ulaşabilirler. Ancak istatistikler bu sonucu da desteklemiyor. Zira Hulbert’e göre birçok aylık performansın pozitif tahmin yeteneğine sahip olması borsaların çok daha sık yükselmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla yalnızca belirli bir aydaki borsanın gidişatı sonraki 11 aylık dönemi tahmin ediyormuş gibi görünüyor. Ancak Hulbert’in tabiriyle her günü bir gecenin takip etmesi geceye günün sebep olduğu anlamına gelmez.

Hulbert piyasaların yıllık performanslarda çok daha sık yükseldiğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla borsaların yükseldiği herhangi bir zaman dilimi işaretlendiğinde, bu rastgele tarihin de sonraki 11 aya dair öngörü yeteneği olduğunu söyleyebilmek mümkün. 1986’dan bu yana olan dönem incelendiğinde rastgele bir tarihin geleceği öngörebilme yeteneği %66,2 olarak hesaplanıyor.

Ocak ayının istatistiksel olarak sorgulanmasının bir başka nedeni de genellikle şubat ayındaki gidişatın ocak ayının tersi yönünde olması. Hulbert ocak ayının gerçek bir tahmin yeteneği olması hainde böyle bir durumun gerçekleşmemesi gerekeceğini belirtiyor.

Dow Jones’un ocak ayındaki yükselişinin ardından şubat ayında getirisinin sadece %0,16 seviyesinde olduğunu hayal edin. Bu oran 1896'dan bu yana tüm aylardaki ortalama getiri olan %0,62'nin altında kalacaktır. Ortalamanın altındaki bu performansın ortak nedeni ise yatırımcıların borsaların yükselişini devam ettireceğine dair ocak ayı beklentilerine katılması olacaktır. Diğer bir deyişle piyasaların ocak ayı beklentilerine dayanarak fazla ileri gitmesi şubat ayında düşük bir borsa performansı görülmesine neden olabilir.

Küresel piyasalarda kritik gün! Gözler Fed'de

 

Microsoft ve Alphabet'in net karı arttı

 

Buffett’ın en büyük hatası

 

Wall Street’te fırtına öncesi rekoru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)