E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıNoel tatili öncesi piyasalarda veri akışı sakin---

Noel tatili öncesi piyasalarda veri akışı sakin

Noel tatili öncesi piyasalarda veri akışı sakin
19 Aralık 2022 - 08:07 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Birkaç zayıf veri, birkaç yumuşak söz ve arzuların gerçek olması hikayesi geçen hafta son buldu. Son birkaç haftadaki güçlü toparlanmanın ardından geçen hafta oynaklık artarken endekslerde düzeltmeye girmiş görünüyor.

ABD'de Çarşamba günü enflasyonda yaşanan yeni yavaşlamaya rağmen, Fed ve ECB'nin çok daha şahin açıklamalarının ardından hafta sonunda aniden riskten kaçınmanın yeniden su yüzüne çıkması, bize , parasal sıkılaştırmanın daha uzun süre devam edeceği ve ekonominin resesyona gireceğini söylüyor.

Fed başkanı Powell ve ECB başkanı Lagarde, geçen hafta yatırımcılara arzularını gerçek olarak görmemeleri gerektiğini hatırlattılar. Ve çok net , oranların 2023 gibi erken bir tarihte tekrar düşebileceğini hayal etmek bir hata olur dediler.

Hisse senedi piyasaları, özellikle beklenenden biraz daha zayıf olan ABD makroekonomik verilerinin Fed'in daha uyumlu bir para politikasına döneceğini doğrulayacağını düşündükleri için sert satış yerken, Avrupa'da ECB patronu, bölgesel görünüm konusunda beklenenden daha sert davranarak ikinci hamleyi yaptı.

ABD'de beklenenden biraz daha düşük bir TÜFE açıklaması ve ardından ABD ve Avrupa merkez bankalarının 50 baz puanlık artışıyla noktalanan bir haftanın sonunda, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %3,40'ta
neredeyse sabit kalırken, Almanya 10 yıllık getirisi ECB Başkanı'nın konuşmasından yararlanarak %2,17'ye ulaştı.

Birçok para birimi karşısında yeniden irtifa kazanan euro %0,59’luk haftalık mütevazi kazanç ile dolar karşısında 1,0592’de. Ancak Lagerde’ın konuşması ile paritenin 1,073’e çıktığını da hatırlatalım. Bu arada ruble, euro, dolar ve İngiliz sterlini karşısında önemli bir değer kaybetti.

Brent bu hafta %3,5 artışla 79,26 usd’dan kapandı. Çin'den gelen ve operatörlerin moralini daha da etkileyebilecek iç karartıcı ekonomik istatistiklere rağmen, piyasa, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2022 ve gelecek yıl için talep tahminlerini (sırasıyla günde 140k ve 100k varil) yukarı yönlü revize eden son raporunu memnuniyetle karşılamayı tercih etti. Dünya ekonomisi bir resesyona doğru gidiyor olsa bile IEA, OECD dışı ülkelerde talebin güçlü olmaya devam ettiğine inanıyor. Doğalgaz fiyatları, Avrupa referansı için 125 EUR/MWh ile nispeten sabit kaldı.

Kısmen noel tatili öncesi bu hafta piyasalarda veri akışı sakin. Almanya'da (Pazartesi) Ifo iş güven endeksi, Salı günü Çin PoBC 1Y ve 5Y borç verme gösterge faiz oranını, Japonya Merkez Bankası'nın
faiz kararını, Perşembe günü ABD 3Ç22 GSYIH kesin verilerini , Cuma günü ise Kasım PCE verilerini ve kişisel tüketim ile gelirleri takip edeceğiz. Yurtiçinde ise Perşembe günü Merkezin faiz karını öğreneceğiz. Beklenti sabit kalması yönünde ama gösterge tahvildeki geri çekilmenin devamı sürprizde görmemize imkan verebilir.

Asya borsaları resesyon endişeleriyle negatif seyretti

 

TCMB, faiz kararını perşembe günü açıklayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)