E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ‘Noel Baba rallisi’ bekleneni vermeyebilir---

Borsalarda ‘Noel Baba rallisi’ bekleneni vermeyebilir

Borsalarda ‘Noel Baba rallisi’ bekleneni vermeyebilir
01 Aralık 2020 - 16:37 borsagundem.com

Küresel borsalarda aralık ayı genellikle yıl sonu rallileriyle takip edilir. Ancak kasım ayında gerçekleşen ralli borsaların yıl sonu hevesini kursağında bırakabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların yıl sonuna ralliyle girme ihtimali zayıflıyor. Aralık ayı geleneksel olarak yükseliş ayı olarak bilinir. Borsa araştırmaları şirketi CFRA Research’ün ABD Hisse Senetleri Birimi Baş Yöneticisi Sam Stovall S&P 500 endeksinin 1945 yılından bu yana tüm aralık aylarında yaklaşık %1,5 oranında yükseldiğini ve hisse fiyatlarının %73 ihtimalle arttığını belirtiyor.

Ancak CNBC yazarı Bob Pisani’ye göre, “Noel Baba rallisi” olarak da bilinen bu ralli içerisinde bulunduğumuz yılda değişiklik gösterebilir. Bunun en büyük sebebi olarak da kasım ayında gerçekleşen ralli gösteriliyor.

S&P 500 kasım ayını %11,2 oranında yükselişle kapayarak tüm zamanların en iyi dördüncü aylık performansını gerçekleştirdi. Ancak bu performans nisan ayındaki %12,7’lik yükseliş göz önüne alındığında yılın en iyi ikinci performansı olarak kayda geçti.

'Noel Baba rallisi' gelmeyebilir

Stovall, kasım ayındaki bu derece güçlü rallinin genellikle yıl sonundaki alışıldık “Noel Baba rallisi” için sorunlar oluşturduğunu belirtiyor.

Stovall en son yayınladığı müşteri notunda, tarihsel perspektiften bakıldığında “kasım ayı yükselişlerinin genellikle Noel Baba’dan çalmak şeklinde sonuçlandığına” dikkat çekiyor. S&P 500’ün kasım ayında %5’in üzerinde yükseldiği zamanlarda borsa aralık ayı ortalamalarının altında bir artış ve kazanç sıklığına ulaşıyor.

Kasım ayı enerji ve finans gibi geleneksel olarak ekonomiye bağımlı sektörlerdeki kazanımların yanı sıra, sanayi ve ham madde gibi daha geniş döngüsel sektör gruplarında da kazançlara yol açtı. Bu yönüyle kasım ayı rallisi yıl içerisinde gerçekleşen bir önceki rallilerden daha güçlü ve sürdürülebilir oldu ve büyüme hisselerinden değerinin altında kalan hisse senetlerine (değer hisseleri) geçişi hızlandırdı.

Söz konusu ralliyle borsalar için daha yaşanılabilir bir senaryonun ortaya çıkmasını sağladı. Kasım ayında değer hisseleri %14 yükselirken büyüme hisseleriyse %9 yükseldi.

ABD’de sektörler bazında geçtiğimiz ay liderliği %34’lük yükselişle enerji sektörü alırken ikinciliği ve üçüncülüğü sırası %20’lik yükselişle bankalar ve %17’lik yükselişle sanayi sektörü aldı. Aylık bazda en zayıf performansı %3’lük yükselişle kamu hizmetleri gösterirken sağlık hizmetleri ve gayrimenkul sektörü %7’lik yükselişlerle en zayıf performansı gösteren diğer sektörler oldu.

Tarihsel verilerin gösterdiklerine rağmen borsaların bu kalıpları izlemekten daha önemli sorunları var. Ayrıca yatırımcılar geleceğe ilişkin oldukça toz pembe varsayımlar yürütüyor.

Tüm bu boğa piyasasının ABD şirketlerinin Kovid kışını görece zararsız atlatacağına ve 2021’in ikinci çeyreğinin başlangıcıyla birlikte yaygın bir korona virüs aşısıyla tüm küresel ekonominin yeniden açılacağına ilişkin inancı şüpheleri de beraberinde getiriyor.

Borsaların tarihi yüksekliklere ulaşmasına rağmen aynı zamanda bu hikayede birçok şeyin yanlış gitmesi ihtimali de söz konusu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Tactical Alpha’nın Baş Yatırım Sorumlusu CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Küresel deflasyon hikayesi etrafında yüksek bir inanç söz konusu. Şu anda boğa piyasası hikayesi sağlam. Fakat pozisyon oldukça kalabalık ve herkes konuşulması gerekenleri biliyor. Bu konsensüs ne zaman yanılabilir? Tüm bu boğa piyasasının kör noktası nedir?” sorularını yöneltiyor.

 

Ünlü ekonomistten büyük dolar krizi uyarısı


Borsaların bahar hevesini kırabilecek 5 sebep

Borsalar beş ayrı sebepten yükseliş gösteriyor:

Korona virüs sebebiyle oluşan kapanmaların ardından yeniden açılma borsalarda önemli bir yükseliş dönemi. Borsalar içerisine girmekte olduğumuz Kovid kışına bahar aylarında gerçekleşecek yeniden açılmalar yolunun üzerindeki küçük bir tümsek gibi davranıyor. Küresel borsalarda da benzeri bir bakış açısı mevcut.

UBS’ten Art Cashin bahar aylarına yönelik geçiş sürecinin bu kadar yumuşak geçekleşeceğinden emin değil. Cashin konuyla ilgili, “Önümüzdeki birkaç ay içinde ters gidebilecek bir sürü küçük şey var. Herkes işe yarar bir aşı ve rahat bir başkanlık geçiş sürecini varsayıyor” dedi.

Ancak Cashin hiçbir şeyin garantisi olmadığını belirtiyor. UBS borsa uzmanını en çok endişelendiren konu ise jeopolitik temelli: “Yepyeni bir başkan geliyor. İran’da bir suikast gerçekleşti ve yeni başkan özellikle Orta Doğu’da hızlı bir şekilde test edilecek.”

Borsalardaki yükselişin sebebi olan ikinci nokta ise teşvik paketi konusu. Georgia eyaletinde 5 Ocak’ta yapılacak ABD Senatosu ikinci tur seçimlerinde önce büyük bir teşvik paketine ulaşılması ise uzak gözüküyor. Yine de 11 Aralık’ta yapılacak bütçe görüşmeleri sırasında sınırlı bir destek paketinin onaylanması ihtimali var. Ancak geniş çaplı teşvik paketi oldukça uzakta. Hafta sonunda yapılan bazı haberler Senato’daki Cumhuriyetçilerin cari açığı azaltmak hedefiyle 2021 yılında tasarruf tedbirlerini izleyebileceğini söylüyor.

Wall Street’teki yükselişlerin bir diğer sebebi de Georgia eyaletindeki Senato yarışı. Sermaye danışmanlığı şirketi Stadium Capital’dan Kıdemli Borsacı Joe Zicherman karlı bir yıl geçirse de uzun vadeli pozisyonlarını opsiyonlarla korumayı tercih etti ve yakın zamanda ocak sonu ve mart sonuna satın alma opsiyonu koydu.

Zicherman bu tercihi için, “Demokratların Georgia yarışını kazanacağı ve Cumhuriyetçilerin Senato’yu kaybedeceği algısı ortaya çıkarsa herkes kurumsal vergilerin ve diğer vergilerin artacağına inanır ve borsa %25 oranında fazla fiyatlanmış olur” ifadelerine yer veriyor.

Kıdemli yatırımcı ayrıca borsalarda aşırı derecede spekülatif paranın yer aldığı konusunda uyarıyor. Zicherman, “İnsanlar çok satın alıyorlar ve bu her zaman insanların değer bulamadığının bir işaretidir” dedi.

Borsları harekete geçiren en önemli sebeplerden birisi aşı haberleri. Cashin, aşı dağıtımının gelecek yılın ikinci çeyreğinde küresel olarak sorunsuz gerçekleşeceğine ilişkin varsayımı şüpheli buluyor.

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers gelecek eylül ayında pandeminin ekonominin ana faktör olmasını engelleyecek sayıda kişinin aşı olacağına inandığını belirtiyor. Ancak Summers hafta sonu verdiği demeçte aşılanma sürecinde bir şeylerin ters gidebileceği konusunda uyardı.

Eski ABD Hazine Bakanı, “Virüs mutasyona uğrayabilir. Yeni bir virüs ortaya çıkabilir. Kovid’i olan insanlar bugün gördüğümüzden daha kalıcı etkilere sahip olabilir. Bu nedenle Kovid uzun vadede bazı gerçek risklerle ilişkilendirilebilir” ifadelerine yer verdi.

Pfizer/BioNtech Kovid-19 aşısını onaya sundu

Borsalardaki yükselişleri destekleyen bir diğer konu ise şirket bilançoları. Ancak şirketlerin aşırı değerlenmeleri borsalar için bir yeni bir sorunu oluşturabilir. Bu yıl düşen trendlerle birlikte dördüncü çeyrekle ilk çeyrek arasındaki bilanço büyümesi tahminleri önceki yıla göre geçtiğimiz haftalarda çok az bir değişiklik gösterdi. Gelecek yılın beklentileri ise hızla artıyor.

New York Borsası’ndaki 60 yıllık tecrübesinde borsaların irrasyonel hareketlerinden payına düşeni aldığı belirtilen Cashin, yatırımcıların bahar aylarında kendilerini harika bir yeniden açılma süreci için fazlasıyla yükselttiklerini belirtiyor. Borsa uzmanı bahar aylarına kadar çok fazla şeyin yanlış gidebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak, “Yeniden açılma paketini satın alıyorlar zira kendilerini ‘Bunu şimdi için değil altı ay sonrası için alıyorum’ diyerek ikna ediyorlar. Ve belki de doğru olan budur” ifadelerine yer verdi.

Borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali

 

Alternatif enerji hisselerinin rallisi yaklaşıyor

 

Evde kal hisselerinin yükselişi hız kesmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN RENDECİZADE01 Aralık 2020 22:03

    Daha ne rallisi olacak arkadaş.Şirketler iflas etmek üzere, şirketlerin bilançoları külliyen zararda iflasların ve batmaların olacağı şirketlerin borsalarda katladığı bir zamanda borsalar daha ne kadar yükeselcekler.dikkatli olun.