E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO zirvesi Varşova'da toplanıyor---

NATO zirvesi Varşova'da toplanıyor

NATO zirvesi Varşova'da toplanıyor
08 Temmuz 2016 - 14:01 borsagundem.com

Kuzey Atlantik İttifakı NATO Liderler Zirvesi Polonya'nın başkenti Varşova'da başlıyor

Kuzey Atlantik İttifakı NATO'nun iki günlük Liderler Zirvesi Polonya'nın başkenti Varşova'da başlıyor. Varşova'daki zirve, NATO tarihinde ilk kez bir stadyumda yapılacak. 7 binin üzerindeki katılımcı ulusal stadyumda ağırlanacak. Güvenlik çalışmalarında Türkiye de rol alacak. Fransa ve İngiltere'nin de destek vereceği görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol uçağı, Polonya semalarında görev yapacak. 

Türkiye adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldıgı zirvenin öncelikli gündem maddelerinden biri Karadeniz'in güvenliği ve Türkiye sınırındaki gelişmeler.

Son olarak 18 Aralık 2015'te kabul edilen paket kapsamında Awacs gözlem uçakları ve Patriotlar Suriye sınırına konuşlandırılmıştı. Bu zirvede de bu önlemlere ek tedbirler alınması, bu kapsamda Suriye sınırındaki erken uyarı uçağı "Awacs"ların sayısının artırılması var gündemde.

Zirve öncesinde basın toplantısında konuşan NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg NATO'nun Rusya ile bir çatışma istemediğini belirterek ''Bizim varlığımız uluslararası olacak ve herhangi bir üye ülkeye yapılacak saldırının bütün NATO ülkelerine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğinin açık bir mesajı olarak kabul edilmelidir.' diye konuştu.

Alman Başbakan Angela Merkel'in açıkladığına göre, NATO müttefikleri, İncirlik Üssü'ndeki Awacsları da artırma niyetinde. Sınırda istihbarat paylaşımıyla ilgil işbirliğinin güçlendirilmesi, İtalya'nın karadan havaya savunma füze sistemini Türkiye'de konuşlandırması ve havadan da NATO araçlarının devriye görevine başlaması konusulacak diğer tedbirler arasında.

Türkiye sınırının yanı sıra, Karadeniz'deki NATO varlığını artırma konusu da masada olacak Polonya'da. Devlet ve hükümet başkanları seviyesindeki NATO-Ukrayna komisyonu toplantısında ise, Minsk anlaşmalarının uygulanması dahil, Ukrayna'daki durum gözden geçirilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)