E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiNATO: Türk İHA’ları yeniliğin iyi bir örneği!---

NATO: Türk İHA’ları yeniliğin iyi bir örneği!

NATO: Türk İHA’ları yeniliğin iyi bir örneği!
21 Aralık 2022 - 15:34 borsagundem.com

Türk İHA'larının Ukrayna-Rusya savaşındaki etkisine değinen NATO Genel Sekreter Yardımcısı Weel, "(Ukrayna'daki Türk İHA'ları) Modern savaşlarda yapılabilecek yeniliğin gerçekten iyi bir örneği olduklarını düşünüyorum" dedi.


Weel, yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşı başladığından bu yana siber saldırıların savaştaki rolü ve öneminin tartışıldığını söyledi.

Ukrayna-Rusya savaşında kullanılan bomba, uçak ve tank gibi araçların "geleneksel savaş" kategorisine girdiğini belirten Weel, aynı zamanda savaşın modern teknoloji ile de yürütüldüğünü aktardı.

David Van Weel, "Rusya, Ukrayna'ya savaş açtığında aynı anda siber uzayda askeri komuta yapılarına ve iletişim sistemlerine de saldırdı. Ukrayna halkı arasında dezenformasyon ve korku yaymak için hükümetin web sitelerini hacklediler" dedi.

Dünya genelinde kullanılan ağdaki bir virüsün çok yönlü zarar verebildiğini kaydeden Weel, diğer devletlere yayılmasını sağlayan iletişim ağlarının da hacklendiğini kaydetti.

Weel, "Ukrayna- Rusya savaşında kullanılan siber teknoloji, gelecekte herhangi bir savaşın büyük ölçüde bir parçası olacaktır" diye konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşında yaşananlardan ders çıkarmaya çalışıldığını kaydeden Weel, savaştan alınan ilk derslerden birinin Ukrayna halkının dayanıklılığı olduğunu dile getirdi.

Weel, siber teknolojinin sadece hükümetin ilgilenmesi gereken bir şey olmadığını belirterek, "Saldırıya uğradığımızda, herkesin bir noktada saldırıya uğrayacağı dayanıklı ağlara sahip olduğumuzdan emin olmak hepimize bağlı" ifadesini kullandı.

Siber saldırılara karşı herkesin hızlı bir şekilde toparlanabilmesi ve bu saldırılara karşı direncin artırılması gerektiğini kaydeden Weel, 2014'ten beri Ukrayna'ya bunun için destek verildiğini ve saldırıları püskürtmek için Ukrayna halkının büyük bir çaba ve direnç gösterdiğini vurguladı.

SİBER UZAYDA ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNEMİ

Weel, Microsoft ve Amazon gibi şirketlerin, siber uzayda güvenliği sağlamada çok önemli bir rolü olduğuna işaret ederek, bu şirketlerin ve hükümetlerin tüm ağlarda neler olup bittiğine dair çok sayıda bilgiye sahip olduğuna işaret etti.

Microsoft'un, Ukrayna hükümetinin verilerinin bulutta (cloud) tutulmasında çok önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Weel, "Fiziksel saldırılar yoluyla bunu engellemek hükümetlerin idaresini kaybetmesine neden olacaktır" dedi.

Weel, siber uzayın her zaman tartışmaya açık bir konu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

Siber uzayda gerçekten bir barış zamanı krizi ya da çatışma zamanı yoktur. Biz konuşurken siber saldırılar devam ediyor. Peki sürekli saldırı altında olduğumuz gerçeğine alışmak için kendimizi nasıl organize edeceğiz? Bir sonraki zirvede üzerine çalıştığımız sorulardan biri de bu.


YENİLİKLER ARTIK ORDUDAN DEĞİL, SİVİL VE START-UP ŞİRKETLERDEN GELİYOR

Birkaç yıl öncesine kadar büyük icatların ordudan çıktığını söyleyen Weel, şimdi bu durumun tam tersine döndüğünü ifade etti.

Weel, konum belirlenmesinde yardımcı olan GPS ve günümüzde herkesin kullandığı internetin askeri amaçlar için geliştirildiğini ancak daha sonradan ticari ve sivil kullanıma açıldığını aktardı.

Genel Sekreter Yardımcısı Weel, "Gerçek yenilik sivil şirketlerden, start-up şirketleri ve akademiden çıkıyor. Eğer orduda şanslıysak teknolojiye geç adapte oluruz. Eğer şanssızsak, hiçbir şeyi benimseyemiyoruz" diye konuştu.

Ukrayna'nın, beklenenlere dair çok iyi bir örnek olduğunu söyleyen Weel, Ukrayna-Rusya savaşında yapay zeka kullanıma ilişkin örnekler paylaştı.

Weel, "Yapay zekanın oynadığı rolü görüyoruz. Mesela Ukraynalıların sahada olup bitenleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için Rus askerlerinin ele geçirilen tüm telefon görüşmelerini otomatik olarak çevirmekte ve böylece belirli terimleri veya kalıpları hızlı bir şekilde tarayabilmekte" ifadesini kullandı.

Türkiye örnek oldu: Çin'den eski uçaklara 'SİHA ayarı'

 

Mini İHA'lar görücüye çıkıyor: Kargu, Togan ve Alpagu...

 

ABD medyasında gündem 'Bayraktar Kızılelma'

 

Kızılelma ilk kez böyle uçtu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)22 Aralık 2022 08:53

    Bir seka açamıyoruz yıl 2022 ne övgüsü bu ?  Millet yoğurt almıyor evlerine. İha ile övünülüyor ama, ekmek bulamayan fakir görülmüyor ?  Emeklinin 3500 tl maaş ile geçinemeidğini görmek için Türk uydusu gönderip uzaydan bakmaya gerek yok :D bileceksin bunları. çözeceksin bunları. Nasıl savunma sanayinde etkili ol deniyorsa rey vererek, milli eğitim bakanıda, aile bakanıda, ekonomi bakanıda başarılı olmak zorunda. Devlet misin ? zincir market mi?  yapılması gerekenlerin yüzde kaçı yapıldı ? devlet olmak için %100 performansınız her alanda olmalı. yüzlerce fabrika sat, iha yaptım de olmaz. hepsini yapacaksın, yapamıyorsan gideceksin. olay budur. açlıkdan bebe rahmetli oldu yıl 2022 bunu görmek için uydumu atalım? ihamı uçuralım ? olmaz böyle dengesizlik. hepimiz haklıyız, hepimiz haksız ve suçluyuz. görücez bunları

  • x21 Aralık 2022 20:04

    batililar bizi ovuyorsa altinda bir hinlik var bizi rusyaya hedef gosteriyorlar

  • xyz21 Aralık 2022 17:54

    Bana cahil diyen gafil AHMET ÖZBILEN şundan emin ol senin boyundan çok hem dini hemde ilmi kitap okumuşumdur. Boyunu iki metre olarak tahmin ettim. Sahi boyun kaç? Okuduğum kitaplar konusunda mümkün olduğunca mütevazi davrandım. Ezik kalma diye. Zaten okumadığın belli. Sizin körü körüne bağlılıĝınız gözünüzü kör etmiş.

  • xyz21 Aralık 2022 17:42

    HASAN HÜSEYIN KIZILIRMAK bana vatan haini, fetöcü ve terörist demişsin belgen var mı? Herşeyde belge ararsın ama sıra iftiraya geldimi hak getire.

  • xyz21 Aralık 2022 16:45

    Savunma sanayinde ister devlet ister özel sektör güzel şeyler yapsın ben bundan ancak sevinç ve gurur duyarım burası benim ülkem. Bu yapılanları başta siyasiler ve sonra yandaş yalaka takımınìn bunu iç siyasete alet etmesi beni rahatsız ediyor. Bunlar ucuz işler. Sonra bunu çocukça bak neler yapıyoruz deyip iç politikada sanki diğerleri buna karşıymịş gibi ucuz işlere soyunmak ayrı bir konu.

  • vd21 Aralık 2022 17:38

    yapilan guzel isleri takdir edenlere bizde tesekkur ederiz

  • AHMET ÖZBİLEN21 Aralık 2022 17:10

    senin gibi çahil ve küflenmiş zihniyetler ülkeyi bu hale getirdi.bak abd dünya nın en askeri ve ekonomik gücü.abd hiç bir silahı devletleri üretmez özel sektöre ürettirir ve onlardan alır yoksa rusya olur idi süper güç.senin gibiler yüzünden ülke bu hale gelmiştir.daha ne yapacak özel sektör yıllarca ülkede sizinkiler hiç birşey yaptırmadığı gibi hepsinide kapattırmıştır.

  • Volkan21 Aralık 2022 15:51

    Eski uçaklar bu şekilde değerlendirilebilir.

  • xyz21 Aralık 2022 15:49

    baran, Ali Taş, AHMET'ler vb. neredesiniz,IHA ve SIHA haberi var. Hainlere ve FETÖ cülere bir şeyler söyleyin. En azından Dünya bizi kıskanıyor falan filan.

  • xd21 Aralık 2022 17:40

    bu hazimsizliginin disa yansimasimi

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK21 Aralık 2022 17:12

    Sen resmen vatanhainisiz tüm yorumlarında ülkeyi kötüleyen teröristleri ve fetüceleri destekleyen yorumlarından dolayı seni kınıyorum.

  • xyz21 Aralık 2022 16:22

    AHMET hemen ses verdi. Ismet Tanrıkulu değil Sezgin Tanrıkulu. Işinize gelince partideki sıradan kişilerin sözlerine ne kadar değer veriyorsunuz. Şundan emin ol. Ülkenin menfaatine olan hiç birşey kapatılamaz. Sezgin'in ne dediğini emin ol bilmiyorum ve önemsemiyorum. Su akar yolunu bulur.

  • oktay doğaner21 Aralık 2022 16:16

    sen türksen dünyayı boşver sen kendine sor ülkemin yaptığı bir şeye niye düşmanlık gösteriyorum diye yoksa dünyanın ülkemizin yaptığı bir şeyle övünecek hali yok

  • AHMET ÖZBİLEN21 Aralık 2022 16:00

    chp milletvekili ismet tanrıkulu basında açıklamaları var idi.biz ikitadar gelince siha iha tesislerini kapatacağız masum teröristleri öldürüyor ve bayraktarlar da herhalde yurtdışına kaçar diye .sizinkiler iktidara gelsin abd ve rıfkın hepsini kapattırır.