E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMüteahhitler fiyat farkı düzenlemesi istiyor---

Müteahhitler fiyat farkı düzenlemesi istiyor

Müteahhitler fiyat farkı düzenlemesi istiyor
27 Mart 2022 - 13:47 borsagundem.com

TMB Başkanı Erdal Eren, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın girdi malzemelerini daha da artırırken teminini de zorlaştırmasının kamu projelerini olumsuz etkilediğini söyleyerek, yeni bir fiyat farkı düzenlemesi talep etti.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) yapılan açıklamaya göre Rusya-Ukrayna Savaşı, yaşanan emtia krizi kapsamında inşaatın ana girdisi olan malzemelerin ithalatını da zorlaştırdı. İthalatta yaşanan sorunlar inşaatın ana girdi maliyetlerinde yeni artışlara neden oldu.

Açıklamada sözlerine yer verilen TMB Başkanı Erdal Eren, mevcut şartlarda kamu projelerinin yürütülmesinin imkansız hale geldiğini söyleyrek, projeler için sözleşmelerin sonuna kadar uygulanacak dinamik fiyat farkı düzenlemesinin ve tasfiye hakkı tanınmasının gerekli olduğunu söyledi.

Girdi maliyetleri yüzde 278 arttı

Girdi maliyetlerinde pandeminin başından 2021'in sonuna kadar yüzde 278'i bulan artışlar yaşandığını ve çıkarılan ilave fiyat farkı düzenlemesinin müteahhitlerin sorunlarına çare olmadığını savunan Eren, "Yapılan düzenlemeyle projelere geçen yılın sadece son 6 ayı için ve yüzde 3 ila 5 arasında değişen ilave fiyat farkı tanınması yaralara merhem olamadı. Üstelik fiyat artışları sürmektedir ve önceki aylarda salgınla kurdaki gelişmelerle birlikte oldukça artmış olan temel girdi maliyetlerimiz bu kez de yaşanan savaşla son derece kritik bir hal almıştır" dedi.

Eren, küresel çapta enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında rekor düzeyde yükselişlerin yaşandığı bugünlerde, tedarik zincirinde yaşanan sorunların da ek maliyet olarak fiyatlara yansıdığını söyledi.

İnşaat demirinin fiyatı yüzde 29,5 arttı

İnşaat demirinin fiyatının Aralık 2021'den bu yıl mart başına kadar geçen sürede yüzde 29,5 arttığına dikkati çeken Eren, şunları söyledi

Bu oran örneğin motorinde yüzde 66, çimentoda yüzde 50 oldu. Halihazırda yükselen fiyatlar, savaşın daha ne kadar süreceğinin belirsiz olması ve döviz kuru üzerindeki baskılar önümüzdeki dönemde maliyetlerimizde artışın sürmesi beklentisine neden olarak sektörde endişeleri artırmaktadır. İnşaat sezonu başlayacak ama bu koşullarda şantiyeler açılamayabilir. Yeni ve ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlanmış bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyaç olmaktan çıkmış, bir zorunluluk halini almıştır. Kamu müteahhitlerine hiç başlamamış veya yüzde 50'den az ilerlenmiş işler için şartsız tasfiye hakkı tanınması zaruri hale gelmiştir. Bu sayede bazı işlerin tasfiyesiyle devletimizin de aciliyet olmayan projeleri 1-2 yıl öteleyerek kamu bütçesini rahatlatabileceği ve kendisine kaynak yaratabileceği görüşündeyiz. Hızla değişen şartlar nedeniyle de dinamik bir formül içerecek yeni bir fiyat farkı düzenlemesi çıkarılmalıdır.

Türk müteahhitler yurt dışında 214,4 milyon dolarlık proje üstlendi

Müteahhitler ‘adil’ düzenleme bekliyor

Kamu müteahhitleri iflasın eşiğinde!

Türk müteahhitlerinin riski 25 milyar dolar

Elektrik müteahhitleri iflasa sürükleniyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müteahhit28 Mart 2022 03:12

    Bazı kişiler bu ülkenin lokomotifin sadece domates ten ibaret olduğu nu sanıyor.

  • Hehe27 Mart 2022 16:29

    Milletin domatesine sekerine etibe duzenleme yapacaginiza milletin kanini emdiginiz ve emdirdigini laz müteahhitlere mi duzenleme mustehak bize az bile yapiyorlar

  • Yakup bitim28 Mart 2022 01:31

    Siz tum muteahitler fark istemiyor işlerin tasfiyesini gerekirae 1 /2 yıl ihtiyac olmayan projelerin ertelenmesjni talep ediyor fiyata artıslarinin muteahitlerle.bir alakasi yok sabit fiyatal is yapiyoruz .karlılıklarımiz yüzde.10.15 siz hukumete yakin muteahitlerle karistiriyorsunuz

  • Devam27 Mart 2022 17:44

    Aynen az bile