E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Yatırımcıların gözden kaçırdığı iki risk---

Morgan Stanley: Yatırımcıların gözden kaçırdığı iki risk

Morgan Stanley: Yatırımcıların gözden kaçırdığı iki risk
11 Ocak 2023 - 10:58 borsagundem.com

Bugünün güçlü kurumsal performansı nedeniyle yatırımcılar tarihsel bağlamı gözden kaçırıyor gözüküyor. Oysa bu, portföyleri için büyük bir tehlike anlamına gelebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Akıllı yatırımcılar tarihten ders almayı bilmelidir. Bugünün koşullarının doğru bir okumasını yapmak için tarihsel verileri ve şartları göz önünde bulundurmak, olası büyük hasarların önüne geçebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bugün ABD ekonomisinde görülen yüksek kurumsal performansın yatırımcıların iştahını kabarttığı gözleniyor. Ancak bu daha çok, yatırımcıların tarihsel bağlamı gözden kaçırdığını anlatıyor.

Tarihsel bağlam

Morgan Stanley’den Lisa Shalett’ın analizine göre, akıllı yatırımcılar, tarihten ders alması gereken yatırımcılardır. Oysa Shalett, bugün bunun tam tersini gördüğünü belirtiyor.

Boğa yatırımcıları, günümüzün güçlü kurumsal performansı için tarihsel bağlamı görmezden geliyor olabilir. Bu onların portföyleri için tehlikeli olabilir.

Yatırımcılar, varsayımlar ve tahminler yaparken, tarihsel bağlamı gözden kaçırabiliyor ve yakın geçmişe çok fazla odaklanabiliyor. Bu da yatırımcıların portföylerini oldukça riskli bir duruma sokuyor.

Yatırımcıların hem kısa hem de uzun vadeye odaklanması önemli, ancak yatırımcılar sürekli haber akışı ve günlük piyasa hareketleri dünyasında, bu odaklanmanın kendilerini miyop yapma riski taşıdığını da bilmeli. Yatırımcılar, varsayımlar ve tahminler yaparken, tarihsel bağlamı gözden kaçırabiliyor ve yakın geçmişe çok fazla odaklanabiliyor. Bu da yatırımcıların portföylerini oldukça riskli bir duruma sokuyor.

Pek çok yatırımcı şu anda bu tür bir dar görüşlülük sergiliyor gibi görünüyor. Bilhassa yatırımcılar, pandeminin hızlandırdığı ve ABD tarihinde görülen en büyük teşvik programının mevcut kar marjlarını ve talep seviyelerini nasıl uzun vadeli eğilimlerin üzerinde tuttuğunu gözden kaçırıyor gibi görünüyorlar. Örneğin:

S&P 500 Endeksi'nin yüzde 11,6 olan faaliyet marjı, 2021 yılının sonlarında ulaşılan ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 13,1’e yakın kalmaya devam ediyor. Bu özellikle yüzde 10,2 olan pandemi öncesi seviyelerin ve yüzde 9,4 olan 10 yıllık ortalamanın üzerinde bir orana karşılık geliyor.

S&P 500 şirketlerinin 2022 nominal gelirleri, 10 yıllık trendin yüzde 8 üzerinde gerçekleşti.

Geçen yılın reel veya enflasyona göre ayarlanmış tüketim oranı, uzun vadeli eğilimin yaklaşık yüzde 7 oranında üzerinde seyretti.

Bu trend üstü rakamlar, S&P 500 Endeksi’nde 2023 yılı için hisse başına yaklaşık kazancın yüzde 4'lük artışla 228 ABD Doları'na ulaşacağı tahmininin de temelini oluşturuyor. Bununla birlikte, Morgan Stanley Küresel Yatırım Komitesi, bu tür projeksiyonların aşırı iyimser olduğunu ve bu tahminlerin tarihsel perspektiften yoksun olup kurumsal esnekliğe çok fazla güvendiğini düşünüyor.

Daha da önemlisi, marjların ve talep seviyelerinin tarihsel eğilimlerin çok üzerinde kaldığı düşünülürse, performansın uzun vadeli ortalama seviyelere geri döndüğünü görmemiz de olası gözüküyor. Bu yıl beklenen olası ekonomik durgunluk bir yana, tek başına bu bile şirket sonuçlarında ve varlık fiyatlarında anlamlı bir düzeltme getirme tehlikesi taşıyor.

Özellikle iki risk gözden kaçıyor

ABD iş gücü piyasası sıkılığını koruyor. Son iş gücü verileri, Aralık ayında beklenenden daha fazla istihdam yaratıldığını ve işsizlik oranının 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5'e düştüğünü gösteriyor. Ücret artışı yavaşlamış görünse de, iş gücü piyasasındaki yapısal değişiklikler, özellikle hâlâ iş gücü bakımından yetersiz olan hizmet sektöründe ücret artışlarını sürdürmeye devam edebilir. Bu dinamikler, potansiyel olarak Fed sıkılaştırmasının devam etmesine zemin hazırlarken, şirket marjları üzerinde de baskı oluşturabilir.

Stoklar kabardı. Geçen yılın en yüksek seviyelerinden bir miktar stok temizliği olsa da, genel mal perakendecileri için genel stoklar hala 10 yıllık trendin yüzde 28 oranında üzerinde seyrediyor. Bu, yeni siparişlerin muhtemelen zayıflayacağına ve tüketici talebinin yumuşayacağına işaret ediyor.

Yatırım için hangi alanlara odaklanmalı?

Bu dinamiklerin, tarihsel bağlamı dahil etmeden tahminleri son sonuçlara bağlamanın potansiyel tehlikelerine işaret ettikleri için, yatırımcıları duraklatması gerekiyor. Yine, bugünün kurumsal kazanç tahminleri, ne pandemi öncesi eğilimlere dönüşü ne de gerçek bir ekonomik yavaşlamayı yansıtıyor. Bunun da, sonuç olarak beklentilerini buna göre şekillendirmeyen yatırımcılar için muhtemel bir hayal kırıklığı anlamına gelmesi bekleniyor.

Yatırımcılara, 2023 ve 2024 beklentilerini tarihsel ortalamalarla daha uyumlu hale getirmeye yardımcı olması adına, aşırılıkları izlemelerini tavsiye ediyoruz. Yatırımcılar, portföylerini sabit gelire, değer hisse senetlerine, temettü ödeyen küresel şirketlere, kurumsal teknoloji şirketlerine ve gelişmekte olan piyasa hisselerine çevirmeyi düşünmelidir.

"Yatırımcılar borsalardan bir süre uzak durmalı"

 

2023'te hangi yatırım araçları öne çıkacak?

 

2023, ABD hisse yatırımcısı için zorlu geçecek

 

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı

 

Küresel piyasalar, resesyon ve enflasyon endişeleriyle yeni yıla giriyor

 

Borsalar 2023’te 3 senaryoya göre şekillenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)