E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar 2023’te 3 senaryoya göre şekillenecek---

Borsalar 2023’te 3 senaryoya göre şekillenecek

Borsalar 2023’te 3 senaryoya göre şekillenecek
02 Ocak 2023 - 14:19 borsagundem.com

2022 yılı hisse senetleri için birkaç on yılın en kötü yıllarından biri olarak tarihe geçti. Peki 2023’te borsalar hangi senaryolara göre şekillenecek?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların kısa vadeli seyrini tahmin etmek imkansız olsa da, trendler ve yukarı ve aşağı yönlü riskler üzerine öngörüde bulunulabilir. Buna göre, 2022 yılında yaşanan çöküşün 2023 yılında devam edip etmeyeceğini bazı senaryolar üzerinden okumak mümkün olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılı için 3 farklı senaryo öngörülebilir: Baz senaryo, ayı piyasası senaryosu ve boğa piyasası senaryosu.

Baz senaryo: Hafif bir durgunluğun ardından yükseliş

Nasdaq.com’dan Yulia Vaiman’ın analizine göre, 2023 yılına dair baz senaryo, hafif bir durgunluğun ardından bir yükseliş öngörüyor. Temel durum senaryosunda, teknoloji hisseleri satın almak en kolay yol gibi duruyor. İnsan yaşamının her katmanına giren onlarca yıllık teknoloji trendinin bu senaryoda devam etmesi ve teknoloji hisselerinin yeniden parlaması bekleniyor.

Morningstar analistlerine göre, en büyük düşüşlerden bazılarına maruz kalan büyük sermayeli büyüme stokları şu anda pazardaki en ucuz segmentlerden biri konumunda bulunuyor. Meta, Alphabet, Nvidia, Amazon, Microsoft ve Apple hisseleri 2022'de şaşırtıcı kayıplar yaşadı. Bu düşüş yatırımcıların gözünde son derece hafife alınmış göründü. Ancak bu senaryoya göre, hiç şüphe yok ki, Big Tech şirketlerinin çoğu, ekonomi düzeldikçe ve duyarlılık yükseldikçe hisse senedi performanslarını artıracak ve mevcut fiyatları makul giriş noktaları gibi gösterecek.

Yine de, baz senaryoda fiyattan öte başka anlamlara odaklanmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Çılgın ralli ve çöküşün ardından yatırımcılar, sağlam rakamlarla desteklenmeyen abartılı büyüme vaatlerine karşı çok daha şüpheci olacağa benziyor. İyimserlik geri döndüğünde, en azından bir süreliğine çok daha gerçekçi olmak gerekiyor. Bu nedenle, sağlam kazançları, bol nakdi ve güçlü büyüme beklentileri olan şirketlerin hisse senetlerini seçmek iyi bir fikir gibi gözüküyor.

Baz senaryoda, çok ucuz başka bir hisse senedi segmentine de göz atmak mantıklı gibi duruyor: Küçük ölçekli hisse senetleri. Bu Hisse senetleri düşüş dönemlerinde zarar görüyor ancak ekonomi düzeldiğinde daha iyi performans gösterme eğiliminde oluyor. Küçük ölçekli hisse senetlerinde Fiyat/Kazanç oranları yirmi yılın en düşük seviyelerine ulaşmış durumda ve durgunluk şimdiden onların değerlemelerine dahil edilmiş görünüyor.

Ayı senaryosu: Şiddetli durgunluk veya uzun süreli yüksek faiz oranları

2023'ün başka bir ‘riskten kaçınma’ yılı olacağına inanıyor ancak yine de yatırım yapmak istiyorsanız, ucuz finansmana bağlı olmayan ve bol miktarda nakit, güçlü iş modelleri ile desteklenen ve kendi pazarlarına hakim olan şirketlerin hisse senetlerini seçmeyi düşünmek gerekiyor. Temettü ödeyen şirketler bu noktada öne çıkıyor. Değer hisse senetlerinin de bu senaryoda daha iyi performans göstermesi muhtemel gözüküyor. Sektörlere yine de dikkat etmek gerekiyor. İsteğe bağlı ürün ve hizmetler, durgunluklarda ihtiyaçları karşılayanlardan çok daha büyük darbe alıyor.

Boğa senaryosu: Durgunluk yok, hisse senetleri yükseliyor

ABD ekonomisinin resesyondan kaçınacağına inanıyorsanız, her şeyi bu fiyatlardan almanız gerektiğini düşünürsünüz ama hayır! Borsalarda geniş anlamda ‘satın al’ döneminin ortaya çıkması bu senaryoda dahi biraz zaman alacak. Yatırımcılar bir süreliğine çok seçici olacaklar ve sadece iş modelleri oluşturmuş ve finansal olarak dirençli şirketlere para yatıracaklar.

Bu senaryoda dahi yapılması gereken, seçiminizi makul fiyatlara ve iyi temellere sahip hisse senetlerine ve daha yüksek büyümeden fayda sağlayan sektörlere yönelterek ‘baz senaryoya’ uygun bir portföy oluşturmanız olacak.

Yine de, 2023 yılında hangi senaryo gerçekleşirse gerçekleşsin, her ayı piyasasının yeni bir boğa piyasasıyla sona erdiğini unutmamanız gerekiyor. Türbülanstan kurtulmak için portföyünüzü korumanız ve sakinliğinizi kaybetmemeniz ise bu süreçte en önemli silahlarınız olacak. Bu nedenle, bazı hisse senetlerini diğerlerinden daha fazla etkileyebilecek farklı senaryolara karşı hedge yaparken ‘baz senaryo’ görünümüne göre çalışmak daha mantıklı olacak.

2023’te küresel borsaların 3 büyük gündemi

 

2023'te hangi yatırım araçları öne çıkacak?

 

İşte 2023'e devredilen küresel krizler...

 

2023, ABD hisse yatırımcısı için zorlu geçecek

 

Borsaları 2023’te zor günler bekliyor

 

2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları

 

2009’da başladı 2022’de sona erdi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Alkan 03 Ocak 2023 00:59

    Bize ne yabancı borsalardan? Biz artik kimseyi RAKMIYORUZ, hala anlamadiniz mi? Bize BIST i A N L A T I N!

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI02 Ocak 2023 16:57

    Eğer iflas eden ve bankalara geçen martı 8,65 TL gördü ise borsanın kıyameti yakındır.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL02 Ocak 2023 14:34

    AMAN DİKKATLİ OLUN MÜSLÜMAN KARDEŞLERİM.BORSA ŞİŞTİ YAKINDA PATLATACAK.BU AYIN 15.İNDE DİYE DÜŞÜNMEKTEYİM.