E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Kurumsal kazançlar hayal kırıklığı yaratabilir---

Morgan Stanley: Kurumsal kazançlar hayal kırıklığı yaratabilir

Morgan Stanley: Kurumsal kazançlar hayal kırıklığı yaratabilir
12 Aralık 2023 - 11:07 borsagundem.com

Morgan Stanley, beklenen kazanç sezonunun yatırımcılar için sorunlu olabileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli hız kesmiş durumda. Yatırımcılar ise yükselişin devamı için kazanç sezonunu bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street'in en tanınmış düşüş yanlısı stratejistlerinin başında gelen Mike Wilson, kurumsal kazançların sıkıntıda olabileceğine dair işaretlerin altını çiziyor. Wilson, 2024’te kazanç artışına ilişkin yüksek beklentilerin, şirketlerin kar marjlarını genişletme becerisine bağlı olabileceğini vurguluyor.

Kar marjları azalıyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Morgan Stanley’den Mike Wilson, kurumsal kazançlarda hisse senetlerinin 2024'te yükselişe devam etme kabiliyetini engelleyebilecek yumuşaklık işaretleri görüyor.

Morgan Stanley'in ABD'li üst düzey sermaye stratejisti Michael Wilson, paylaştığı notta, ABD'de işlem gören en büyük şirketlerin 2024'te kar marjlarını Wall Street analistlerinin beklediği kadar agresif bir şekilde artırmaya devam edebilme yetenekleri konusunda şüpheleri olduğunu ifade ediyor. Bunun, şirketlerin, analistlerin kazanç artışına yönelik yüksek hedeflerine ulaşmasını zorlaştırabileceği öngörülüyor.

Kâr marjlarının azaldığına dair işaretler, analistlerin halihazırda sürmekte olan çeyrek için kazanç artışına ilişkin beklentilerini düşürmelerine neden oluyor. Wilson ve diğerleri tarafından aktarılan FactSet verileri, 2023 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin hisse başına kazanç (Earnings per share) tahminlerinin Eylül sonundan bu yana keskin bir düşüş göstererek S&P 500 Endeksi için toplamda 57,86 dolardan yüzde 5,3 oranında düşüşle 54,81 dolara düştüğünü gösteriyor.

Elbette ki analistlerin 2024 takvim yılı için hala yüzde 11,8'lik kazanç artışı beklediğini ve bunun son 10 yıllık ortalama büyüme oranı olan yüzde 8,4'ün oldukça üzerinde olduğunu söylüyor. Ekonomistler 2023'te asla gerçekleşmeyen resesyonun gelecek yıl başlayacağını tahmin etmelerine rağmen analistler tahminlerine sadık kalıyor.

Hisse başına kazanç oranında mütevazı büyüme

Ancak Wilson'ın gelecek yıl hisse başına kazanç oranındaki genişleme olasılığı konusunda çok daha mütevazı bir görüşü var. Kendisi ve ekibi, Wall Street konsensüsünün çok altında, sadece yüzde 7'lik bir büyüme öngörüyor. Sonuçta bu, şirketlerin kar marjlarını ne oranda genişletebileceklerine bağlı gözüküyor; tabii eğer bu oran zaten nispeten yüksek olan seviyelerden artırılabilirse.

Wilson ve ekibi, “Gelecek yıl hisse başına kazanç büyümesinde de yüzde 7 oranında bir toparlanma bekliyoruz ancak kazançları gördükçe marj genişlemesinin büyüklüğü açısından biraz daha az iyimseriz” diyor ve ekliyor: “Gelecek yılın gelişmesiyle birlikte daha geniş bir toparlanma gerçekleşmeden önce yakın vadede risk devam edecek.”

Yatırımcılar şirketlerin gelecek yıl nasıl bir performans sergileyeceğine dair erken göstergeleri araştırırken, Wilson ve ekibi müşterilere şirketlerin genellikle kârı artırmak için gerekli olan satış artışını artırma becerisinin toptan eşya fiyatlarında ne olacağına bağlı olabileceğini söylüyor. Tarihsel olarak endeksin nihai ürün bileşeni, S&P 500 şirketleri arasında gelir artışı için güvenilir bir öncü gösterge olarak kabul ediliyor.

Kar marjları 2024’te belirgin şekilde toparlanacak

Wilson ve ekibi daha fazla ipucu için Çarşamba günkü ÜFE Endeksi raporunu izleyeceğini belirtiyor. The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin ortalama tahmini, Ekim 2020'den bu yana en büyük düşüş olan yüzde 0,5'lik düşüşe kıyasla Kasım ayında yalnızca yüzde 0,1 oranında büyüme öngörüyor.

FactSet verileri, S&P 500 Endeksi’nin bu çeyrek için tahmini net kar marjının yüzde 11,2 olduğunu gösteriyor. Bu, üçüncü çeyrek için nihai okuma olan yüzde 12,2'nin ve yüzde 11,4'lük beş yıllık ortalamanın altında bir rakam anlamına geliyor ancak şirketlerin geçen yılın dördüncü çeyreğindeki marjına da eşit bir orana işaret ediyor.

Ancak yeni yılda işlerin düzelmesi bekleniyor. Wall Street analistleri, 2024 yılı için S&P 500 şirketlerinin yüzde 12,3 kar marjı raporlamasını bekliyor. Bu, FactSet'in 2008'de ölçümleri izlemeye başlamasından bu yana endeks tarafından rapor edilen ikinci en yüksek yıllık net kar marjı anlamına geliyor.

Borsaların zirve yapması için ne gerekiyor?

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA12 Aralık 2023 11:55

    bir kaç içinde büyük bir ekonomik kriz dünya da olabilir.

  • FİNANS DÜNYASI12 Aralık 2023 11:55

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)