E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMoody’s tatildeyim dedi!---

Moody’s tatildeyim dedi!

Moody’s tatildeyim dedi!
18 Aralık 2023 - 08:17 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışında; Faiz artırımlarının sona ermesi, ABD enflasyonundaki düşüş ve Jerome Powell’ın gelecek yıl faiz indirimlerine kapı açtığı açıklamasının etkisiyle finansal piyasalar geçen hafta bir dizi rekor seviyeye ulaştı. Hisse senedi piyasaları için geleneksel olarak iyimser bir dönem olan tatil sezonu yaklaşırken risk iştahı bozulmadan kalıyor. Bu yıl piyasa Noel Baba’yı erken oynamaya karar verdi. 2023’ün son perdesi için Fed elinden geleni yaptı. En iyimser kişi bile böyle bir manzarayı hayal etmeye cesaret edemezdi. Para Politikası Kurulu üyeleri geçtiğimiz Eylül ayından bu yana münferit olarak pozisyonlarında değişiklik yaptılar. Yüksek faizlere elveda, kolay paraya merhaba! Senaryo herhangi bir aksama olmadan gerçekleşirse, Fed 2024’te faiz oranlarını 75 baz puan düşürebilir. Hisse senedi piyasaları için nimet…

Bu arada, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin gerilemesiyle gevşeme devam ediyor. Zirvede %5 ile flört ettikten sonra sembolik %4 eşiğinin altında. Geçen hafta yayınlanan veriler arasında Avrupa PMI’larında görülen zayıflık, ECB’nin beklenenden daha mücadeleci tutumuna rağmen yakın zamanda faiz indirimini düşünmek zorunda kalabileceğini gösteriyor. Bu arada ABD istatistikleri dirençliliğini koruyor. Çin’de veriler sıcak ve soğuk esmeye devam ediyor.

Petrol fiyatları bu hafta yeniden toparlanıyor. Ancak haftalık yükseliş, Kasım ayında başlayan uzun Noel rallisini sürdüren diğer riskli varlıkların oldukça altında ancak en azından yedi haftadır ardı ardına gelen düşüşlerin sona ermesi bekleniyor. Ekonomik belirsizliklere rağmen talep artışının günde 2,2 milyon varil civarında olması bekleniyor; bu, OPEC+’ın üretimi azaltmaya çalıştığı bir dönemde piyasanın açık vermesiyle eş anlamlı. Buna karşılık, Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminleri daha incelikli; çünkü gelecek yıl günlük 1,1 mbpp’lik talep artışına rağmen 2024’te hala pazar fazlası bekleniyor. Fiyatlar açısından Brent 77 ABD doları civarında, WTI ise 72 ABD doları civarında işlem görüyor.

Piyasa nihayet Fed’in pivot noktasına, yani merkez bankasının faiz zirvesini aştığı ve ilk faiz indirimine doğru ilerlediği noktaya ulaştı. Düşüşün hızı konusunda hala anlaşmazlıklar var. Noel’den önceki hafta makroekonomik duyurularla meşgul olacak ve iki önemli olay yaşanacak: Japonya Merkez Bankası’nın en son 2023 para politikası kararı ve ABD PCE enflasyonu.

Yurtiçine baktığımızda ise Moody’s’in takviminde Türkiye ile ilgili bu yılın son olası değerlendirme tarihi 15 Aralık 2023 olarak bulunmasına karşın, Moody’s’den güncelleme yapmadık açıklanmasına almanın hayal kırıklığı ile haftaya başlayacağız. Biz görünüm artışı beklerken piyasa da not artışı bekleyenler bile vardı.

Bugünün gündeminde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) uluslararası yatırım pozisyonu, konut fiyatları verileri ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı takip ederek, Yurt dışında Almanya ifo endeksi verisi ön planda.

Bankacılık endeksi liderliği yeniden ele geçirdi

 

Borsada yatırımcı sayısı artışını sürdürdü

 

3 hisse üzerindeki tedbir kalktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sekment18 Aralık 2023 18:34

    Bunlar hep Yahudi şirketleri iyi olsanda notunu fazla yukseltmezler.

  • AHMET ÖZBİLEN18 Aralık 2023 10:50

    Bence Moodys haklı gecen sene ocak ayında 30 TL den aldığımız tavuk eti olmuş 100-110 TL na.Tüm ürünler % 300-400 artmış.Dün plastik hırdavatcıya gitti faranj kürek alacak iki sene 5 TL ne aldığı elimdeki kırıldığı için dün aynı yürünü aynı markayı 50 TL den aldım.gerisini siz hesaplayın.Bunun tek sebebi sadece hükümet değil beceriksiz ve barisetsiz ana muhalef partileride dir.20 dir hiç bir seçim kazanamıyorlar ben chp de böyle bir durum yaşasam bu ülkede utancımdan yaşayamam.

  • Ahmet Özbir18 Aralık 2023 10:41

    yerel seçimler öncesi asgari ücrete %70 zam gelecek, fabrikalar ürünlere zammı yansıtacak, enflasyon rekor kıracak, dolar 40 olacak. 

  • borsacı18 Aralık 2023 08:37

    ekenomik olarak durum ortada batmış bitmiş bir ekenomiyi nasıl degerlendirsin.

  • Dogru18 Aralık 2023 13:00

    Bide bunun gibi algıcılarla uğrasılıyor baksan evi arabası herseyi vardır

  • Tufan18 Aralık 2023 10:18

    Batmış ekonomi derken? Temerrüde mi düştü Türkiye? Kredi taksidini mi ödeyemedi? HAYIR. IMF'ye mi dilendi battık diye? HAYIR. Devlet memur maaşlarını mı ödeyemedi? HAYIR. Deprem konutlarını mı yapamıyor? HAYIR. 150 Milyar dolar deprem zararını ondan önce pandemiyi ondan önce darbeyi atlattı bu ülke hala ayakta çok şükür.