E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiMetemtur Yatırım ve Otokar sorusu---

Metemtur Yatırım ve Otokar sorusu

Metemtur Yatırım ve Otokar sorusu
19 Mart 2024 - 08:59 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

MALİYETLER GELİRDEN DAHA HIZLI BÜYÜYOR

SORU- Metemtur Yatırım’ın bilançosu nasıl buluyorsunuz? Geleceği ne olur?
Barış Çıtak

CEVAP- Metemtur Yatırım, borsada holding kategorisinde sınıflandırılıyor. Şirket düzensiz bir kârlılık yapısına sahip. Son beş yılda iki defa zarar açıklarken kâr ettiği üç yılda da performansını yeterli görmek mümkün değil. Şirketin enerji ve inşaat sektöründe olmak üzere iki iştiraki bulunuyor. Ancak görülen o ki gerek kendisinin gerekse iştiraklerinin iş modelleri ve pazar pozisyonu, kârlılığını istikrarı şekilde büyütmesine olanak vermiyor.
Şirket 2023 dokuz aylık dönemde gelirini yüzde 313 artırarak 159,3 milyon TL’ye çıkardı. Bu yüksek artışa rağmen dönem sonu kârı 3,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Kârın düşük kalmasında gelirden daha hızlı artan maliyet ve giderler ile finansman giderleri etkili oldu. Finansman giderleri daha yakından incelendiğinde 23,7 milyon TL kur farkı ve 5,6 milyon TL faiz gideri öne çıkmakta. Şirketin artan gelirleri beraberinde daha yüksek maliyet giderine sebep oluyor. Bu da gelirlerini tek başına artırmasının yeterli olmamasına yol açıyor. Firmanın aynı zamanda girdi maliyetlerini de kontrol altına alabilmesi şart. Öte yandan üzerindeki döviz yükümlülüğünden kaynaklı olarak kurdaki artış, firmanın yükünü daha da büyütüyor. Bu olumsuzluklar kârlılığın gerilemesine yol açan ana nedenler.

SEKTÖRÜN DIŞINDA KENDİ DİNAMİKLERİ VAR

SORU- Otomotiv sektörü bu sene kötü olacak diyorlar. Otokar için düşünceniz nedir?
Hakan Dişli

CEVAP- Otomotiv sektörünün önemli firmaları sektördeki üretimin 2024 yılında daralacağı yönlü bir beklenti içinde. Otokar’ın da bu kapsamda etkilenmesi söz konusu olabilir. Ancak şirketin performansını sadece sektörel beklentiler üzerinden değerlendirmek yeterli olmayabileceğini de not etmek gerekiyor. Nihayetinde Otokar, hem askeri hem de sivil araç üretimi alanında bir oyuncu. Şirketin stratejileri ve ürün çeşitliliği, sektörel genel eğilimlerin dışına taşmasına imkan vermekte. Bu itibarla kendi dinamikleri olduğunu bilmekte yarar var. Şirketin askeri araç üretimi, özellikle savunma sektöründeki artan taleple bağlı olarak performansını destekleyecektir. Global anlamda artan savunma harcamaları ve askeri araçlara yönelik talep, Otokar’ın bu alandaki faaliyetlerini olumlu yönde güçlendirecek unsurlar olarak görülmeli. Şirketin mali tabloları, gelirlerinin ağırlığının yurt dışı kaynaklı olduğunu söylüyor. Son açıkladığı 2023 finansal tablolarında da yurt dışı gelirlerindeki artışın yüzde 55,3 olduğu görülüyor. Aynı sürede yurt içi gelirleri de yüzde 45,74 arttı. Satışlardaki artışa rağmen dönem sonunda kârın düşmesinde hayli artan faiz ve kur farkı giderleri etkili oldu. Şirketin kârını artırabilmesi için daha uygun maliyetle borçlanmasını gerekli kılıyor. Tüm bunların dışında hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde uzun vadede yükselen trendini koruduğu görülmekte.

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Endeksten hızlı yükselenler (19/03/2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 19/03/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 16,78
En Yüksek: 17,11
En Düşük: 15,94
Değişim 6,68 %
FK: 52,67
PD / DD: 4,76
İşlem Hacmi 216.172.197
Toplam Adet: 13.013.059
Ağırlıklı Ort.: 16,61
Son Değer: 495,25
En Yüksek: 500,50
En Düşük: 493,75
Değişim 0,15 %
FK: 6,04
PD / DD: 1,43
İşlem Hacmi 115.774.349
Toplam Adet: 232.948
Ağırlıklı Ort.: 497,16
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)