E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal fiyatları için 2023 beklentileri---

Metal fiyatları için 2023 beklentileri

Metal fiyatları için 2023 beklentileri
08 Kasım 2022 - 06:22 borsagundem.com

Analistler bakır, alüminyum ve nikel fiyatlarının 2023 yılında ne kadar olacağı hususunda beklentilerini paylaştı.

Ekonomik yavaşlama endişelerinin talebi aşağı çekeceği beklentisi fiyatları baskı altına alırken, geçmiş dönemlere göre zayıflayan stoklar, fiyatlara yukarı doğru ivme kazandırdı. Bu durum endüstriyel metal fiyatlarında gitgellere sebep oldu.

Sanayi metallerinden olan bakır, alüminyum ve nikel düşük üretime rağmen yılın ikinci yarısında zayıfladı. Evrim Küçük'ün Dünya'daki haberine göre, fiyatların 2023 yılında bu zayıflamaya karşı, arzın tarafındaki gelişmelere kulak vererek daha yatay bir grafik izlemesi bekleniyor.

Bakırda ortalama fiyat beklentisi 7.588 dolar

Bakırın 2022 yılında keskin bir düşüş yaşamasının ardından analistler ve işlemciler, fiyatın gelecek yıl artan arzın stoklardaki düşüşü dengelemesinden dolayı daha yatay bir çizgide seyredeceğini ifade etti.

Yükselen faiz oranları, potansiyel bir küresel durgunluk ve en büyük metal tüketicisi Çin'deki katı COVID kısıtlamaları nedeniyle bakır fiyatları, yılbaşından bu yana neredeyse beşte bir oranında düştü.

Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli bakırın fiyatı 7.900- 8.000 dolar aralığında. Fiyatlar yılbaşına göre yaklaşık olarak yüzde 19 düşüş eğiliminde. Reuters tarafından yapılan bir ankete göre LME’de nakit bakır sözleşmesinin 2023'te ton başına ortalama 7.588 dolar olması bekleniyor. Ankete katılan 27 analistten Robin Bhar, "Bakır piyasasının fiyat artışlarını sınırlayacak küçük bir fazlaya geçmesi bekleniyor" dedi.

Ankete göre, madenciler üretimi artırdıkça, analistler pazarın 2022'de 70 bin tonluk bir açıktan gelecek yıl 252 bin ton fazlaya dönüşmesini bekliyorlar.

Alüminyumda ortalama beklenti 2.413 $

Zayıf bir küresel ekonomi, otomobil, ambalaj ve inşaat sektörlerinde alüminyum talebini baskılarken, enerji yoğun metal arzı da yüksek enerji fiyatları nedeniyle kısıtlandı ve bazı izabe tesislerinin kapanmasına neden oldu. LME’de alüminyumun fiyatı mart ayında rekor seviyeye yükseldi, ancak o zamandan beri yüzde 45 düştü.

LME nakit alüminyum fiyatının 2023'te ton başına ortalama 2.413 dolarla mevcut fiyattan en az yüzde 9 yukarıya çıkması bekleniyor.

Analistler, Temmuz ayında tahmin edilen 150 bin ton piyasa fazlasına kıyasla, gelecek yıl alüminyum piyasası fazlası tahminlerini neredeyse iki katına çıkararak 297 bin tona yükselttiler.

Nikel fiyatlarında yüzde 7 düşüş bekleniyor

Endonezya'da rafine nikelin yerine daha düşük nikel içerikli nikel pik demir üretiminin artmasının önümüzdeki yıl fiyatları baskılaması bekleniyor. Analistler, şu an 23 bin doların üzerindeki LME'nin nakit nikel fiyatlarının gelecek yıl ton başına ortalama 20.250 dolara inmesini yani mevcut seviyelere göre yaklaşık yüzde 7 düşüş göstermesini bekliyorlar.

Aynı zamanda küresel nikel piyasasının gelecek yıl 139 bin ton fazla vermesi ve başka bir deyişle temmuz ayındaki 50 bin 500 tonluk fazla tahminin ikiye katlaması bekleniyor.

Alman endüstrisinin nikel sorunu

 

Batı ile Rusya arasında alüminyum savaşı

 

Aurubis, LME'yi Rus bakırını yasaklamaya çağırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)