E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez'in hamleleri sonrası dolar düşüşte---

Merkez'in hamleleri sonrası dolar düşüşte

Merkez'in hamleleri sonrası dolar düşüşte
10 Mayıs 2019 - 08:19 borsagundem.com

Merkez'den dün gelen repo ve zorunlu karşılıkları değiştirme hamlesi sonrası dolar yeni günde düşüş kaydediyor

Dün 6.24 lira seviyesini test eden dolar, Merkez Bankası'ndan gelen repo ve zorunlu karşılık hamlelerinden sonra yeni günde bir gevşeme yaşanıyor.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satış gerçekleştirildiğini söyledi.

Dolar saat 17:53 itibariyle 6.0869 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.0537 lira, en yüksek 6.2050 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.8490 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1247 seviyesinde. Gram altın 251.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.36 seviyesinde.

1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi

TCBM zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi

Kuru durdurmak için 1 milyar dolar satıldı mı?

 

TL'nin yılbaşından bu yana yüzde 15'lik değer kaybı sonrası TCMB'nin dün attığı ek sıkılaştırma ile "dolarizasyonu caydırıcı" zorunlu karşılık adımları ve kamu bankalarının illikit piyasada dolar satışları kur üzerinde anlamlı bir etkiye neden olmadı.

Dolar/TL 6.13 civarında hareketini sürdürürken, analistler geçmişteki uygulamalara da bakarak bu adımların geçici olduğunu, kurdaki yükselişleri sınırlayabileceğini ancak TL'ye değer kazandırmayacağını belirtiyor.

TL'deki değer kaybının TCMB faizlerinin düşüklüğünden değil içerideki siyasi gelişmeler, ABD ile ilişkiler, TCMB rezervlerine yönelik endişeler ve DTH'ların bir türlü çözülmemesi gibi endişelerden kaynaklandığına dikkat çeken analistler, bu sorunlar çözülmedikçe TL'de anlamlı bir iyileşme de beklemiyor.

Reuters'ta bugün yer alan bir analize göre yatırımcılar hisse senetlerinden tahvile TL ve TL cinsi yatırım araçlarının son yıllarda üst üste sert değer kaybetmesinin de etkisiyle ciddi fırsat sunduğu konusunda hemfikir ancak artan jeopolitik, makroekonomik hatta demokratik belirsizlikler nedeniyle Türkiye'den uzak durmak konusundaki fikirlerini henüz değiştirmiş değil.

İstanbul seçimlerinin 23 Haziran'da tekrarlanacak olması siyasi belirsizliğin sürmesine ve reformların yine rafa kalkacağı beklentilerini kuvvetlendirirken, ABD ile düzelemeyen ilişkiler ve TCMB rezervlerine yönelik endişeler de TL'de baskının sürebileceğini gösteriyor.

Türkiye'nin uzun yıllardır devam eden ekonomik reform macerası İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararının ardından muhtemelen biraz daha gecikirken, geçen yılki TL krizini tetikleyen politikaların sona erdiğini görmek isteyen yatırımcıların sabrını sınayabilir.

Rabobank stratejisti Piotr Matys dün 6.2457'den düşüşün ters yönde eğilimi olan kurda kısa vadeli bir düzeltme olduğunu söyleyerek, siyasi risklerin yeniden ortaya çıktığını, acil ihtiyaç duyulan reformlar yerine Erdoğan yönetiminin İstanbul'u almak için tüm kaynaklarını kullanacağını söyledi.

"TCMB açıkça piyasayı yakından izliyor ve adım atmaya hazır ancak gerektiğinde faiz artırımı yapabileceğine yönelik ifadeyi talihsiz bir zamanda kaldırması kredibiliteyi olumsuz etkiledi" diyen Mayts, şöyle devam etti: "Bu, piyasanın TL'yi koruma kararlılığını test korkmayacağı anlamına geliyor.

TCMB Eylül'de olduğu gibi kararlı davranacağını ve faizleri artırabileceğini kanıtlamazsa piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğu için kurdaki geri çekilmeler iç risklerin olduğu bir ortamda daha fazla yükselme beklentisiyle dolar/TL alma fırsatı olarak görülebilir."

TCMB dün 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine vererek üstü kapalı faiz artışı yaparken, TL zorunlu karşılıkların döviz tesis imkânında azami oranını yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdi, yabancı para zorunlu karşılıkları ise tüm vadelerde 100 baz puan artırdığını açıkladı.

Repo ihalesi adımı 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelirken, ortalama fonlama maliyeti 5 işgünü içinde yüzde 24'ten 25.5'e yükselecek.

Dün TCMB'nin adımları öncesi 6.24'ün hemen üzerinde olan, sonrasında TCMB'nin adımlarıyla yönünü aşağı çeviren dolar/TL'de TSİ 0400 itibarıyla illikit Asya seansında düşüş eğilimi kuvvetlendi ve yaklaşık 20-25 dakika içinde 6.16'dan 6.0515'e kadar düşürdü.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satışı gerçekleştirildiğini söyledi. Kaynak bu kanalla kurdaki artışın durdurularak kurun bir miktar geri gelmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bu durum bir yandan da TCMB'nin net 25.84 milyar dolar, brüt 72.63 milyar dolar olan döviz rezervlerine ilişkin endişeleri de artırıyor.

Bankacılar döviz satışı dahil "arka kapı" uygulamalarının "daha önce olduğu gibi" TL'deki baskıyı hafifletmeyeceğini belirtirken, TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği öngörüleri bir süre öncesine faiz indirimi yönünde olan söylemlerin rafa kalkmasına neden oldu.

Reuters'ta dün yer alan bir analize göre bu noktada faiz artırımı konusu tekrar diler getirilmeye başlansa da Ankara'nın duruşu ve mevcut resesyon ortamı nedeniyle kısa vadede politika faizinde bir artırım olası görünmüyor.

Analistlere göre, faiz artırımının gündeme gelmesi için TL'de geçen yılın Ağustos ayındakine benzer hızlı ve düzensiz sert bir atağın görülmesi gerekiyor. Haberin Orjinali İçin Tıklayın TL'nin geçen yıl 13 Ağustos'ta dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 11'i aşmış ve dolar/TL 7.24 ile tarihi zirveyi test etmişti.

Bunun üzerine TCMB Eylül ayındaki toplantısında politika faizini 625 baz puan artırmıştı. Buna karşılık seçim öncesi son işlem gününü 5.5550 seviyesinden kapayan dolar/TL dün 6.24 seviyesini aşarken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı seçimden bu yana yüzde 11'i, yılbaşından bu yana ise yüzde 14'ü aşmış oldu.

Tahvil bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 21.53 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 21.17 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta yüzde 24.74, valörde yüzde 26.09'a kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 24.61 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün valörde saat 1536'da yüzde 24.36 seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz11 Mayıs 2019 00:47

    dolar düşünce siyonistler ve TÜRKİYE düşmanları mankurt pkk,fetö,işid,deaş,asala,geziciler ve kökü dışarda bloomberg,fox un portokalı üzülmüşlerdir.

  • Sonumuz acı10 Mayıs 2019 21:10

    Nereye kadar yapacaklar ki bu önlemleri. Dövizleri elbet tükenecek. Bu rant seçim ekonomisini, istanbul ballı kaymağını birakmayacam bizim eşrafımız yemeye devam etsin diye sonunda arjantin olmayalım da

  • way10 Mayıs 2019 11:16

    dolar çöktü diye bilirmiyiz? :D 1 tl ye kadar gidermi böyle

  • Broker10 Mayıs 2019 16:33

    Hahahahahahaha...

  • Alp10 Mayıs 2019 10:24

    Çin elindeki dolarlari satsa, dolar çakılır

  • AhmetK10 Mayıs 2019 11:26

    Keskee ama satarsa, dolar dususu ihracatını arttırır amerikanın.. ama birinin abd ye bir ders vermesi lazıö ama ne rusyanın ne cin in gucu yetmıyor. Kağıttan kaplanlar ve sadece askeri guclerı var.. abd de boyle milletle dalga gecer gibi davranıyor

  • mehmet yılmaz10 Mayıs 2019 10:14

    küreselci soykırımcı siyonistler TÜRKİYE düşmanlığı için sahte sandık başkanlığı deşifre olunca dolar terörizmine başladı artık gezide,hendekte,çukurda,15 temmuzda başarısızlığını sitelere serpiştirdiği pkklı,fetöş,gezici,asala,deaşçı,işitçi terörist elemanlarını kullanıyor .artık dolar=TÜRKİYE DÜŞMANLIĞIDIR.dolara tavsiye(herşey güzel olacak)demekle TÜRK ASKERİNE TÜRK POLİSİNE kurşun sıkmak aynı şeydir.

  • Itri10 Mayıs 2019 09:45

    Ekomoni daha da

  • Mehmet yılmaz 10 Mayıs 2019 09:04

    Dolar düşe düşe 6,11 oldu!

  • Malak10 Mayıs 2019 10:05

    Ver mehteri

  • Hayal/Gerçek 10 Mayıs 2019 09:04

    Bu nasıl samimiyetsizlik artışın kaynağı merkezin aldığı kararlar değilki onun aldığı kararla tekrar düşsün bunlar köpük etkisi dolar seçime kadar 6.7-6.8 leri test edecektir Tavsiye niteliği taşımamaktadır.

  • AhmetK10 Mayıs 2019 10:55

    Bir soru: dolarla istnabul belediyesi arasında nasıl bi ilişki var? Sizde biliyorsunuz ama işinize gelmıyor, bizi dolarla terbiye etmeye calısıyorlar. Secim chp kazanırsa, dusecek ha... He iktidarın da hatasını kabul ediyorum ama iç hainler ve dısarının baskısı net..

  • GERÇEK10 Mayıs 2019 10:25

    seçime kadar düşük izlenim yaratmak adına mb elinden geleni yapacaktır, 31 mart öncesi swap işlemlerinde yaptığı gıbi ama sonuç kaçınılmaz 6,70 -6,80 bandına katılıyorum ytd