E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez'den 39 tonluk altın alımı---

Merkez'den 39 tonluk altın alımı

Merkez'den 39 tonluk altın alımı
09 Aralık 2023 - 10:01 borsagundem.com

Merkez Bankası, bu yılın üçüncü çeyreğinde 39.2 ton altın alımı yaparak dünya genelinde üçüncü sıraya yerleşti.

Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), altın rezervini 2023 yılı üçüncü çeyrekte 39.2 ton yükseltti. Aynı dönemde Çin Merkez Bankası altın rezervini 78 ton artırarak en çok altın alan merkez bankası oldu. Çin’i 56.6 ton ile Polonya takip ederken, TCMB de 39.2 tonluk altın alımıyla üçüncü sırada yer aldı. Kazakistan’ın merkez bankası 4.15 ton altın satarak 1 tonun üzerine altın satan tek merkez bankası olma ünvanına sahip oldu.

TCMB NE KADAR ALTIN SATTI?

Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre merkez bankalarının altın alımı 2023’te devam ederken, TCMB ise diğerlerinden olumsuz ayrıştı. Sözcü'den Tolga Uğur'un haberine göre, 2023’ün Ocak-Ekim döneminde altın rezervini 200 tondan fazla artıran Çin Merkez Bankası ilk sırada yer alırken, 100 tondan fazla altın alan Polonya’nın merkez bankası da ikinci sıraya yerleşti. Aynı dönemde en çok altın satan merkez bankası ise TCMB oldu. TCMB, seçimden önce, mart-mayıs dönemindeki yoğun altın satışlarının etkisiyle altın rezervini 2023’te 44 ton azalttı. 2023’te altın rezervinde somut düşüşlerin görüldüğü diğer ülkeler ise Kazakistan, Özbekistan ve Kamboçya oldu.

Dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkesi ise bir kez daha ABD oldu. ABD, 8.133 tonluk altın rezerviyle açık ara farkla ilk sırada yer aldı. İkinci sıradaki Almanya’nın 3.352, üçüncü sıradaki İtalya’nın ise 2.451 tonluk altın rezervi bulunuyor. Türkiye ise 478.97 tonluk rezerv ile dünyada 11’inci sırada yer alıyor. Bir diğer yandan, döviz rezervinde ise Türkiye 30’uncu sırada yer alıyor. Üçüncü çeyrek itibarıyla TCMB’nın 76.3 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyor.

MERKEZ BANKALARININ İLGİSİ DEVAM EDECEK

Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının geçen yıl başlayan ve bu yıl devam eden altına ilgisinin 2024’te de sürdürmesini bekliyor. Konsey, merkez bankalarının 2022’de kırılan altın alım rekorunu bu yıl bir kez daha kırmasının olası olduğunu belirtti. Konsey’in 2024 yılına ilişkin raporunda, merkez bankalarının altın alımlarının son iki yıla kıyasla azalmasına rağmen sarı metale yönelik ilginin süreceği öngörüldü. Konsey’in hesaplamasına göre merkez bankalarının artan talebi, bu yılın en çok kazandıran yatırım araçlarından altının yüzde 10 değerlenmesini sağladı.

'Altın fiyatları darbe alabilir'

 

Ons altın dar bantta hareket ediyor

 

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatında yüzde 56'lık gerileme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)