E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez öncesi kurlar düşüşte, oynaklığa dikkat!---

Merkez öncesi kurlar düşüşte, oynaklığa dikkat!

Merkez öncesi kurlar düşüşte, oynaklığa dikkat!
12 Ağustos 2021 - 11:15 borsagundem.com

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,58 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Dün en düşük 8,5063 ve en yüksek 8,6824 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 8,6314'ten tamamladı.

Dolar/TL, bu sabah 8,6351'e kadar yükselmesine karşın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Güney Kore Merkez Bankası arasında 17,5 milyar liralık swap anlaşması imzalandığının duyurulmasının ardından düşüşe geçerken, saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,5 azalışla 8,5830'dan işlem gördü.

Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,4 düşüşle 10,0930'dan, sterlin/TL yüzde 0,5 azalışla 11,9120'den satıldı.

Dolar endeksi, dün ABD'de açıklanan enflasyon verisinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle 6 günlük yükselişine ara vererek günü yüzde 0,2 düşüşle 92,9'dan tamamlarken, bugün yatay hareket etti.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan analizde, “Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken TL kanadı için haftanın en önemli günlerinden birine geldik diyebiliriz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı bugün gerçekleşecek ve banka 14.00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklenti bankanın faiz oranında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz oranlarının yüksek olduğunu ve indirilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan dün gece de bir TV programına katıldı fakat bu programda bu toplantı hakkında bir açıklamada bulunmadı. Merkez Bankası'nın kararı merakla bekleniyor ve karar metni titizlikle incelenecek. Karar sonrasında TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Faiz kararı öncesinde ise 10.00’da yine yurtiçinden gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. Haftanın dördüncü işlem gününe 8.62 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,70491 ve 8,80185 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,57123 - 8,50024 - 8,40604 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de, “Gözler TCMB’de” başlığı ile “Dün EURUSD paritesi 6 günlük düşüşün ardından yükseliş yaşadı ve 1,1739 seviyesinden kapandı. 8.58-8.68 aralığında hareket eden USDTRY, PPK öncesi günü 8.6261’den sonlandırdı. Ons altın dün 20 dolardan fazla yükselerek 1751 dolar düzeyinden kapanış gerçekleştirdi. Günün tek kritik datası ABD’deki enflasyon rakamları oldu. Aylık enflasyon %0,3’lük artış yaşarken, yıllık beklendiği gibi %4,3’te kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisi iyileşmeye devam ettikçe fiyat artışlarının azalacağını belirterek, enflasyonu her ay dikkatle takip edeceklerini ve Fed’in gerektiğinde uygun önlemleri alacağına güvendiklerini söyledi. Fed başkanları taraflarını belli ederken, Kansas City Fed Başkanı Esther George varlık alımlarını azaltma zamanının geldiğini belirtti. Bugün TCMB’nin faiz kararını vereceği PPK toplantısı TL kurları için dikkatle takip edilmelidir. Beklenti, faizlerin değişmemesi yönünde oluştu. Yabancı görüşlerde Standard Chartered Bank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi çağrısından sonra TCMB’nin piyasaları sakinleştirmek için sıkı para politikasına güçlü bir şekilde bağlı olduğunu belirtmesi gerektiğini söyledi” denilirken, şu şekilde devam ediliyor:

Alıcılı seyrini sürdürebilecek olan Dolar/TL kurunun 8,65049 üzerindeki fiyatlamalarında 8,7112 seviyesi direnç oluşturabilir. Olası geri çekilmelerde ise 8,5587 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. 8.50 ise ikinci destek noktası olarak takip edilebilir. PPK’dan beklenmedik bir hareket gelmesi halinde volatilite bir hayli artacaktır.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde ise, “8.30 desteği üzerinde tutunan Dolar/TL'de global dolar değerlenmesinin de etkisiyle 8.65 direncine gelen kurda 8.65-8.50 bandında dalgalanma izleniyor. Bu aşamada 8.65 direnci üzerinde kalınmadıkça bu dalgalanmanın sürmesi beklenebilir. TL lehine güçlenme görmek için 8.50 desteği kırılmalıdır” diye belirtiliyor.

Altında zayıf görüntü sürebilir

Merkez öncesi kurlar yatay seyrediyor

Borsa İstanbul'da Merkez günü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)