E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez faiz silahını ölçülü kullandı---

Merkez faiz silahını ölçülü kullandı

Merkez faiz silahını ölçülü kullandı
23 Temmuz 2013 - 13:21 borsagundem.com

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu, faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırdı

Merkez Bankası piyasaların uzun süredir beklediği Para Politakası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz hafta pazartesi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "Para Politikası Kurulu'nda faiz koridoru üst bandına ölçülü müdahale gündeme gelebilir" açıklamasının ardından gözler bugün saat 14'te gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmişti. Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği PPK'da günlerdir beklenen kararını açıkladı.
Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,5'te sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandını ise 75 baz puanlık (yüzde 0,75) artışla yüzde 7,25'e çıkardı.
Açıklama öncesi borsa dünkü kapanışa göre yüzde 0,96 artışla 76 bin 542 puandayken, dolar kuru 1.9147 TL'de, gösterge bono faizi de yüzde 8,87'de bulunuyordu.
BEKLENTİLER ÇIKTI
Uzmanlar, bugün faiz koridoru üst bandında yapılacak yukarı yönlü müdahalenin önemli olacağını vurguluyordu. Öne çıkan tahminler ise 50 (yüzde 0,5), veya 100 (yüzde 1) baz puan diliminde artışın olacağı yönündeydi. Artış yüzde 0,75 ile beklentilere paralel geldi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bu silahını Erdem Başçı'nın açıkladığı gibi ilk aşamada ölçülü kullanacağını ve müdahaleleri zamana yayacağını tahmin ediyordu.
PPK KARAR METNİ
Merkez Bankası'nın resmi internet sitesinde yayımlanan PPK karar metninde şöyle denildi:
"Son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir.
Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artışı sınırlamaktadır.
Nitekim altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir.
Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmiştir. Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.
Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemiştir. İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir.
Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtmiştir.
Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.
Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin artırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • iyi de23 Temmuz 2013 21:53

    bu faiz silahı sanki kafana dayadığın silah gibi bişey yani iş buralara geldiyse bir tek mektup eksik kalmış

  • HOPE23 Temmuz 2013 18:17

    YABANCI İYİ FAİZ ALAMADIĞI RİSKLİ PİYASA YÜKSEK FAİZ ALMAZSA GELMEZ FAİZ ARTTIRIMI FARZ BİRİ RTE SÖYLESİNDE FAİZ LOBİSİ OLMADIĞINI ANLASIN BİRAZ EKONOMİ EĞİTİMİ ALSIN FAİZ TOMA VE SU İLE DURDURULAMAZ HERYER TAKSİM HERYER DİRENİŞ

  • BORSACI23 Temmuz 2013 18:01

    BAŞBAAN FAİZİ ARTIRMAYIN DEMİŞ. BEN HALLEDERİM DEMİŞ.

  • BORSACI23 Temmuz 2013 18:01

    PARANIN YERLİSİ YABANCISI OLMAZ. ENFLASYONUN SEKİZ OLDUĞU YERDE PARA 8-8,5 FAİZİ SEVMEZ. FAİZLER ZATEN 9-10 SEVİYESİNE ÇIKIYOR. MB OLSADA ÇIKAR OLMASA DA ÇIKAR. OLURSA KANSIZ ÇIKAR, MB OLMAZSA KANLI ÇIKAR TEK FARK BU. PİYASALARDA CANIMIZ ÇIKAR.

  • sonuç23 Temmuz 2013 16:56

    bu daha kesmez yabancılar bono faizleri % 10-12 olmadan gelmezler, merkezinde bu nedenle % 8.5-9.5 lara getirmesi lazım yabancılar ha bire baskı yapacaktır yani daha en az 200 baz point artış daha istenecek

  • Ne farkeder23 Temmuz 2013 14:59

    Ya da alt bandı da biraz yukarı çıkarabilirdi.

  • Dolarsiz kalma23 Temmuz 2013 14:58

    Eylul ayinda fed konusunca buralar yine allak bullak olur millet tatilden donecek, ortalik isinacak yine

  • Gerektirmeyeceksin23 Temmuz 2013 14:49

    Gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılır dememeliydin.Öyle dersen gerektirirler bir gün.

  • AHMET ACUN23 Temmuz 2013 14:25

    BORSA YUKARI ATAK YAPMADIĞINA GÖRE YETERLİ DEĞİL,1-1,5 OLMALIYDI