E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?---

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?
24 Ağustos 2023 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde kademeli sıkılaşma sürecinde önemle takip ettiğimiz TCMB faiz toplantısı bugün gerçekleşecek. Merakla beklememizin nedeni aslında TCMB’nin “Enflasyon Raporu” ile yıl sonu için enflasyon beklentisini realist bir şekilde %58’e yükselttikten sonraki ilk faiz kararını duyacak olmamız. En son TCMB Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %15’ten %17,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermişti. Piyasa faiz için beklentisi 250 baz puan artış yönünde oluşurken, bizim beklentimiz 100 baz puanlık bir artış olacağı yönünde.

Yurtdışında ise bu haftaki Jackson Hole Sempozyumu piyasaların odak noktası olmaya devam ediyor. Powell’ın enflasyon konusunda temkinli davranmasını, bazı iyileşme işaretlerini fark etmesini ancak hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yol imajı vermesini bekliyoruz.

ABD borsaları, Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden olan Nvidia’nın, ikinci çeyrekte analist beklentilerinden daha iyi kar açıklamasının ardından, üçüncü çeyrek için de beklentilerin üzerinde bir ciro hedefi ortaya koydu.  Wall Street hedeflerinin çok üzerinde bir kar tahmininin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla keskin bir yükselişle kapandı. Peşinden tüm piyasayı götüren Nvidia’nın ardından, Wall Street’te Dow Jones Endüstriyel Ortalaması (.DJI) %0,54, S&P 500 (.SPX) %1,10 ve Nasdaq Composite (.IXIC) %1,59 artış gösterdi. ABD Hazine tahvillerinde 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, ABD ve euro bölgesinden gelen zayıf ticari aktivite verileri sonrasında neredeyse 16 yılın en yüksek seviyelerinden sonra geriledi ve  %4,187 seviyesine ulaştı.

Yatırımcıların daha yüksek faiz oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, ABD’deki %4,952 seviyesine ulaştı. Dolar endeksi, Asya ticaretinin erken saatlerinde önemli para birimlerinden oluşan sepet karşısında iki ayın en yüksek seviyesi olan 103,4’e ulaştıktan sonra %0,03 geri çekildi.

Asya hisseleri, teknoloji devi Nvidia’nın (NVDA.O) Wall Street’i artırmasının ve ABD tahvil getirilerindeki geri çekilmenin küresel olarak borçlanma maliyetleri üzerindeki baskıyı hafifletmesinin ardından bugün yeşil bir açılış yaptı. Bugün ayrıca Güney Kore Merkez Bankası(BoK) ve Sri Lanka Merkez Bankası(CBSL), faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediler.

Asya’da MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.7 arttı. Avustralya hisseleri %0.27 yükselirken, Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi %0.23 yükseldi. Çin’in blue-chip CSI300 endeksi %0,51 artarken Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0.82 yükseldi.

Zayıf üretim verilerinin ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüşün, iyimserlikten daha ağır basması nedeniyle petrol fiyatları bugün Asya’da düştü. Brent ham petrolü %0,3 düşüşle varil başına 82,94 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü  %0,4 düşüşle varil başına 78,58 dolara geriledi.

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı açıklanacak. Yurt dışında ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve Kansas City Fed imalat endeksi takip edilecek.

Endeksten hızlı yükselenler

 

Günün önemli şirket haberleri 24/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi24 Ağustos 2023 11:38

    Parası olan Kkm ye yatırıyor , onu teminat gösterip çektiği krediyi yine Kkm ye yatırıyor diye okudum ve dinledim. Nasıl ama oturduğun yerden para böyle kazanılıyor herhal..