E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası Başkanı'ndan faiz indirim mesajı---

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz indirim mesajı

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz indirim mesajı
25 Eylül 2019 - 11:40 borsagundem.com

TCMB Başkanı Murat Uysal Ankara Sanayi Odası'nda açıklamalarda bulundu, Uysal para politikasında oluşan hareket alanının önemli kısmını Temmuz ve Eylül'de önden yüklemeli şekilde kullanmayı tercih ettiklerini söyledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal Ankara Sanayi Odası'nda sunum yaptı. Uysal enflasyon dinamiklerinde iyileşme görüldüğünü, küresel gelişmelerin de etkisiyle para politikasında oluşan hareket alanının önemli kısmını Temmuz ve Eylül'de önden yüklemeli şekilde kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. Uysal "bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon politikasıyla büyük ölçüde uyumlu olan bir para politikası duruşu hedefledik." diye konuştu.

Uysal Merkez Bankası olarak para politikası sürecindeki tasarımda veri odaklı hareket ettiklerini dile getirdi.

Artan ticaret gerilimlerinin küresel büyüme ve para politikaları üzerinde önemli yansımaları olduğu bir konjonktürden geçildiğini belirten Uysal "bu durum Türkiye de dahil olmak üzere gelişen ülkelerde önemli etkiler oluşturma potansiyeline sahip. Gelişen ülkelere portföy akımı dalgalı ve zayıf seyir izlediğini görüyoruz " dedi.

TCMB Başkanı Uysal'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Geçen sene daralmanıon ardından bu yıl ilk yarıda GSYH'de ılımlı toparlanma gördük.

Dengelenme sürecinde net ihracatın büyümeye katkısı tarihsel olarak en yüksek düzeylere ulaşarak iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı sınırladı.

Önümüzdeki dönemde risk primi ve finansal oynaklıkların azalacağını, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın süreceğini öngörüyoruz.

Başta sanayi üretimi olmak üzere öncü göstergeler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın 2. yarıda da sürdüğünü gösteriyor.

Enflasyonda iyileşme eğiliminin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak beklentilerin de iyileşmeye devam edeceğini öngörüyoruz

Ancak Türkiye'de enflasyon gelişmekte olan ülkelere kıyasla hala yüksek seviyelerde.

Parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz.

Faiz indirimlerinin ardından kredi büyüme oranında canlanma oldu. Önümüzdeki dönemde kredi piyasasındaki canlanma daha belirgin hale gelecek.

Temmuz ve Eylül'deki faiz indirimleriyle mevduat ve kredi faizleri geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan26 Eylül 2019 07:18

    Eylül Ekim verileri güzel gelirse Kasım’da 3,5 daha düşebilir böylece 6 ayda faizi 11 puan düşürmüş oluruz Buda gayet başarılı bi süreç. Ev kredisi çekecek birisi olarak bende 0.80-0.70 bekliyorum Kasım ayında faiz düşerse hayırlısı iyi günler

  • MUSTAFA26 Eylül 2019 00:38

    bi halt olduğu yok  indirin 8 e kadar 

  • #EYT25 Eylül 2019 23:06

    İndir hatta sıfır yap hedefi tutturamazsan biliyon değilmi sonunu Murat’lar bitmez bakmışsın karamurat gelmiş bi hafta sonu hemde günlerden Cuma saati de 17:00 olur..!!!

  • osman25 Eylül 2019 20:17

    Yetenekli bir kardeşimiz ekonomiden anlıyor.Başarılarının devamını dilerim.

  • Dd25 Eylül 2019 18:01

    indir bakalım sen. Bir daha tongaya düşer,sen. 0/30 da alırsın soluğu.  Fazla gaza gelme.

  • Nakliyeci25 Eylül 2019 15:45

    Önden yüklemeli iki üç faiz indirimi daha olursa piyasa arkadan ittirmeli olarak canlanır

  • Tam komedi25 Eylül 2019 14:32

    Faiz günümüzde bir varlık gibidir ! Talep yoksa oran düşer !  Vatandaşın kredi talebi varken oranları yükseltmeyecektiniz !!!  Hem ülke için yurtiçi değil yurtdışı faiz oranları önemli !!!  abd tahvilleri %1,60  biz kaçla borçlanıyoruz ? %7 -8 ile ! Kimse bizim tahvillerde 1,5 demesin önemli olan döviz !!!

  • kamil25 Eylül 2019 14:31

    Etrafıma baktığımda insanların sürekli borç para, krediyle bir şeyler yaptıklarını görüyorum. Faizler düştüğünden beri etrafımdakiler hep kredi çekti, demek ki ucuz maliyetli para Türk insanını cezbediyor...

  • Yalan dünya25 Eylül 2019 14:01

    Ben iyileşmenin olup olmadığını alım gücüm ile kıyaslarım. Ay sonunu getirip getiremediğimle kıyaslarım. Geçen sene aldığım maaş ile bu sene aldığım maaşın ay sonunda ki durumu ile kıyaslarım.  Evet faizlerin düşmesi dövizin gevşemesi ve sakin kalması enflasyonu aşağıya çekiyor olabilir. Bu Ülkemizin ekonomik göstergeleri, şirketler ve yatırım yapılabilirlik durumu için iyi lakin alt ve orta düzey gelire sahip vatandaşlarımıza yansıması bu şartların devam etmesi şartı ile en az 1 yıllık bir zaman alır. 

  • zühtü25 Eylül 2019 13:20

    halkın cebinden gelirinden kısarak iyileşmeye çalışmak

  • Eskici25 Eylül 2019 12:17

    Piyasada para yok olanda zaten saklamis cikarmiyor memura zam yapiyorsunuz memur para harcamiyor esnaf zor durumda issiz sayisi cok fazla ustune birde afgan pakistan African suriye turki cumhuriyetlerde ne kadar issiz var ise multeci turkiyede hergun onlarcasi para istiyor sokakakta enflasyon sadece bir rakam gercek sorunlari cozdunuz cozmeseniz 2 secimde 2 soku yasar ak parti yol yakinken halledin sonra uzulmeyin..

  • Kerim25 Eylül 2019 13:21

    Memura kac zam yapilmis da harcamiyormus..yapilan zam vergideki artisla geri aliniyor alinamazss elektrik dogalgaza fshis zamla aliniyor.esas pars esnafts tuccarda muteahitte onlarda dovize yatirdi.yatiriyor memur bitik ona umut baglamayin

  • Pardus25 Eylül 2019 12:12

    Faizler çok yüksek, dünyada hiçbir gelişmiş ekonomide faizler %3u aşmıyor, türkiyede ise %16. Eğer turkiye denildiği kadar iyi bir ekonomiye sahipse faizlerin %3e düşmesi gerekli

  • hahaha25 Eylül 2019 11:59

    kötüleşmeyihiç bir zaman kabul etmeyenlerin, şimdi kötümüşüz ama iyileşme görüyoruz demesi? traji komik...

  • Bika25 Eylül 2019 11:58

    Elektrik faturaları ikiye katlandı, kışın doğal gaz faturaları gelince ve yaş sebze fiyatları artınca enflasyon tekrar yükselir.

  • Türk vatandaşı 25 Eylül 2019 11:53

    Tabi tabi İNANDIK