E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankalarının faiz kararı sonrası piyasalardan beklentiler---

Merkez bankalarının faiz kararı sonrası piyasalardan beklentiler

Merkez bankalarının faiz kararı sonrası piyasalardan beklentiler
24 Temmuz 2023 - 09:35 borsagundem.com

Dünyanın önde gelen merkez bankaları, enflasyon krizinin hafiflediğine dair gelen veriler ışığında faiz kararlarını açıklamak için bu hafta toplanacak. Peki dolar, euro, altın ve kripto paralar kararlardan nasıl etkilenecek? İşte piyasalarda beklentiler

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı. Fed kararı altın, dolar ve kripto paraların yönü konusunda belirleyici olacak.

Fed ve ECB’nin faizleri 25’er baz puan artırması beklenirken, piyasalar daha fazla faiz artırımının olası olup olmadığı veya bankaların uzun bir ara vermeyi planlayıp planlamadıkları konusundaki sinyallere odaklanacak.

Öte yandan Japonda, Endonezya, Macaristan, Ukrayna, Özbekistan, Şili, Nijerya, Gana, Malavi ve Lesotho merkez bankaları da bu hafta politika faizinin seviyesine ilişkin kararları açıklayacak.

BITCOINDE BASKI OLUŞABİLİR

Dünya genelinde makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeyi sürdürürken bu durumun varlık fiyatları üzerindeki etkisi devam ediyor.

Fed’in şahin politikalarına devam edeceğine dair sinyaller vermesi halinde altın ve Bitcoin üzerinde baskı oluşacağı tahmin edilirken yumuşama sinyalleri yönünde bir karar alınması sonucunda ise dolar başlıca para birimleri karşısında baskılanarak, bu varlıkların önü açılabilir.

FAİZLER ZİRVE YAPTI MI?

Piyasa beklentilerine göre, Fed politika yapıcıları bu hafta faizleri son 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltmeye hazırlanıyor. Fed’in faizleri 25 baz puan daha artırarak son 16 ayda 11’inci artışla yüzde 5,25 - 5,5 aralığına yükseltmesi bekleniyor.

Fed haziranda faiz artışını 15 ay sonra ilk kez pas geçmişti. Bu hafta yapılması beklenen artışın son artış olup olmayacağı bilinmiyor. Uzmanlara göre, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonu önlemek için gerekirse yeniden faiz artışı yapma seçeneğini açık tutmak isteyebilir.

ABD'DE ENFLASYON YÜZDE 3'E GERİLEDİ

ABD'de enflasyon haziran ayında yıllık yüzde 3'e gerilemişti.

Ekonomistlerin aylık beklentisi yüzde 0,3 iken yıllık beklentisi ise yüzde 3,1'di. Açıklanan verilerin beklentilerden daha iyi gelmesi ABD ekonomisine yönelik iyimser bir atmosfer oluşturdu. Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşana kadar para politikasında sıkılaşmanın süreceği piyasalarca biliniyor. Bu haftaki faiz kararı bu anlamda kritik önem arz ediyor. Fed, beklentiler dahilinde 25 baz puanlık artış kararı da verebilir, geçen ay gibi pas da geçebilir.

Hem Fed Başkanı Jerome Powell hem de ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun hala çok yüksek olduğu konusunda da uyarıda bulunmaya devam ediyor. Ekonomistler, yılın geri kalanına ilişkin politika görünümünün ise belirsiz olduğu görüşünde.

"FED ÜYELERİ ŞAHİN TAVRINI KORUYABİLİR"

Küresel varlık yönetim şirketi ING Financial Markets LLC’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, "Enflasyon yavaşlıyor, ancak Fed için yeterince hızlı değil. İş piyasası sağlam kalırken, yetkililer işi şansa bırakmak istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg ABD baş ekonomisti Anna Wong ise, “Haziran ortasındaki toplantıdan bu yana gelen karışık ekonomik veriler, temmuz toplantısındaki artışın son olup olmayacağına dair iç tartışmayı artırdı. Pek çok Fed üyesinin bu yıl bir faiz artırımı daha beklediğine inanıyoruz. Ancak haziranda gelen zayıf enflasyon verileri inançları zayıflatmış olabilir." yorumunda bulundu.

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını 26 Temmuz akşamı Türkiye saatiyle 21.00'de açıklayacak. (NTV)

Bu hafta merkez bankalarının kararları bekleniyor

 

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarında

 

Günün önemli şirket haberleri 24/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)