E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Merkez bankalarının açıklamaları yatırımcılara güven verdi---

Merkez bankalarının açıklamaları yatırımcılara güven verdi

 Merkez bankalarının açıklamaları yatırımcılara güven verdi
06 Şubat 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Fed, ECB ve BoE’nin bu hafta açıkladığı para politikası kararları faiz artırımları açısından beklentilerden sapmadı. Merkez bankalarının açıklamaları, bu hafta yatırımcılara güven verdi ve enflasyondaki yavaşlama, faiz artırımlarının daha yavaş yapılması için gerekçeyi güçlendirdi. Fed faizlerinde 25 baz puanlık küçük bir artışa ve gelecekte de faiz artırmaya devam edebileceğine dair bir açıklamaya rağmen, bu gelişme zaten geniş çapta beklendiği için yatırımcıların risk iştahını bozmadı.

Görünen Fed, oran zirvesine çok yakın ve ekonomi, düşüş döngüsüne geri dönme zamanı gelene kadar dayanacak. Resimdeki tek “gölge” ise cuma günü yayınlanan ve Fed’in sertliğe dönüş korkusunu artıran çok dinamik ABD istihdam rakamları.

Fed’in geçen Çarşamba günü yaptığı 25 baz puanlık artış açıklaması, yatırımcılar tarafından ABD 10 yıllık getirisinin düşeceğine dair güvercin bir işaret olarak yorumlandı. Ancak, istihdam raporu duyarlılığı etkiledi. Beklentileri büyük ölçüde aştı ve birkaç gün önce kaydedilen düşüşü iptal etti. Sonuçta 10 yıl +/- %3,35 ve %3,56 gibi dar bir kanalda hareket etti.

Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın pozisyonu nedeniyle bu hafta majör para birimleri karşısında değer kazandı. Kurum, beklendiği gibi faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve Fed ve İngiltere Merkez Bankası’nın daha ölçülü göründüğü sert bir konuşma yaptı.

Petrol tarafına baktığımızda yılın başlarındaki Çin’in açılmasının verdiği yükseliş kayboldu. Petrol bu hafta üst üste ikinci hafta düştü.  ABD’de haftalık stoklardaki keskin artış, petrol fiyatlarını açıkça baskı altına alırken, bir diğer öne çıkan nokta da, AB’nin dün dizel gibi Rusya rafine ürünlerine bir yasak uygulayacak olmasıydı. Sonuç olarak Ham petrol fiyatları kısmen dolardaki güçlenme ve daha yüksek faiz oranlarıyla ilgili endişeler nedeniyle geriledi ve Brent ve WTI yaklaşık %8 düştü. Kuzey Avrupa Brent ve ABD WTI fiyatları sırasıyla varil başına 82.50 USD ve 76 USD’da. Avrupa’da doğal gaz için Rotterdam TTF’de düşüş ise  yaklaşık 58 EUR/MWh seviyesinde baskı altında kalmaya devam ediyor.

Bu haftanın gündemine baktığımızda ise; Salı günü Jerome Powell’ın konuşması var. Avrupa’da ise Perşembe günü AB yeni ekonomik tahminlerini yayınlayacak. Cuma günü ise Michigan Üniversitesi’nden açıklanacak tüketici güveni ön endeksi ile Ekonominin yavaş mı yoksa şiddetli mi yavaşladığını sezmeye çalışacağız.

Goldman Sachs'dan kritik petrol tahmini

 

Asya borsaları, ABD istihdam raporu sonrası düşüşte

 

Altında 'güçlü dolar' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)