E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGoldman Sachs'dan kritik petrol tahmini---

Goldman Sachs'dan kritik petrol tahmini

Goldman Sachs'dan kritik petrol tahmini
06 Şubat 2023 - 08:16 borsagundem.com

Goldman Sachs analistleri petrol fiyatlarının yatırım eksikliğinden kaynaklanan arz açığı nedeniyle petrol fiyatlarının mevcut 80 dolar seviyesinden 100 dolar üstüne çıkacağını öngördü


Goldman Sachs’a göre, petrol bu yıl tekrar 100 doların üzerine çıkacak ve yedek üretim kapasitesinin tükenmesiyle 2024'te ciddi bir arz sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.

Uygulanan yaptırımların Rus petrol ihracatını düşürmesinin muhtemel olduğunu değerlendiren Goldman Sachs, sıfır-Kovid politikasına son veren Çin’de talebin toparlanmasının beklenmesiyle fiyatların mevcut 80 dolar seviyesinden 100 doların üzerine çıkacağını öngördü.

Suudi Arabistan’da düzenlenen bir konferansta konuşan analist Jeff Currie endüstride talebi karşılamak için gereken, üretime yapılan yatırım eksikliğinin daha yüksek fiyatlar için itici bir güç olacağını ve bu kapasite eksikliğinin 2024 yılına dek büyük bir sorun haline gelebileceğini vurguladı.

Goldman Emtia Araştırma Başkanı olan Currie, Mayıs ayına kadar petrol piyasalarının talebe kıyasla arz açığı vermesi gerektiğini ve bu durumun küresel üreticilerin sahip olduğu kullanılmayan kapasitenin çoğunu tüketerek fiyatlara olumlu yansıyacağını belirtti.

Petrol fiyatları, pandemi döneminde 20 doların altına düşmüş sonrasında toparlanarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle hali hazırda küresel talebin altında kalan arzı bozmasının ardından 130 dolar seviyesine yaklaşarak dalgalı birkaç yıl geçirmişti. Nakliye yakıtlarının maliyeti, rafinerilerin kapasitelerinin sınırına yaklaşmasıyla yükselmiş ve ülkelerin alternatiflere yönelme çabaları sonrası gerilemişti.

"OPEC+ üretimi ne zaman artıracağı konusunda temkinli davranacak"
Suudi Arabistan Enerji bakanı Prens Abdülaziz bin Salman da Cumartesi günü Riyad’da gerçekleştirilen konferansta dünyayı, yetersiz tedarike yol açacak rafineri kapasitesine yatırım eksikliğine dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bin Salman OPEC+'ın üretimi ne zaman artıracağına karar verirken temkinli davranacağını yineledi.

Suudi Arabistan Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) ile diğer üreticileri bir araya getirerek arz ve talebi dengelemek ve fiyatları üyeler için makul seviyede tutmak amacıyla oluşturulan grubun Rusya ile birlikte iki fiili liderinden biri olarak değerlendiriliyor. Prens Abdülaziz, OPEC+'nın arzı sınırlama çabalarının, salgın sırasında talepteki düşüş sırasında petrol piyasalarını kurtardığını hatırlattı.

Currie, Goldman'ın OPEC+'nın üretim limitlerini gevşeteceği ve bu yılın sonlarında üretimi artırmaya çalışacağı yönündeki görüşünü yineledi. Bu ay yapılan OPEC+ piyasa izleme komitesi, grubun petrol üretimini sabit tutmasını tavsiye etmişti.

Bu yıl içinde talep arzı geçtiğinde kapasitenin bir sorun haline gelmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Currie, "Şu anda, Çin hala tam olarak toparlanamadığı için, fazla vermeye devam ediyoruz" dedi. Yedek üretim kapasitemiz tükenecek mi? Potansiyel olarak 2024 yılına kadar ciddi bir sorun yaşamaya başlarsınız” değerlendirmesinde bulundu.

AB ülkeleri, Rus petrol ürünlerini almayacak

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)