E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMB'den TL hamlesi: 3 aylık mevduata sıfır zorunlu karşılık---

MB'den TL hamlesi: 3 aylık mevduata sıfır zorunlu karşılık

MB'den TL hamlesi: 3 aylık mevduata sıfır zorunlu karşılık
15 Ocak 2023 - 12:46 borsagundem.com

TCMB tarafından, Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yeni kararlar alındığı açıklandı. Bu kapsamda 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verildiğini duyurdu.

TCMB'den makroihtiyati tedbirler hakkında yapılan duyuruda, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceğinin belirtildiği anımsatıldı.

Ayrıca, kur korumalı mevduat dışındaki Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceğinin kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Bahse konu değişiklikler, tesisi 3 Şubat 2023'te başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır."

TCMB piyasayı 85 milyar TL fonladı

 

TCMB rezervleri azaldı

 

TCMB menkul kıymet tesis oranını yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baytar16 Ocak 2023 16:35

    İlk yorumu yazan Ali cengiz adamdır. Diğerleri kendi aleminde kafalarını kuma gömmüş tanımsız cisimlerdir.

  • Mucise Reis : )16 Ocak 2023 10:17

    Birde Tl nin pul olması, dışarıdan gelişleri arttırıyor. Malum Tl bazlı sermayesi eriyen firmalar, iç tüketimin azalması fakirleşmesi para kazanamamsı ile kendini yurtdışına atmaya gayretli. sermaye erimiş Tl krediler globalde pul... otomatıkman yabancı firmalara ortaklık, pay satış vb mevzular ile kendilerini geleceklerini garantilemeye çalışıyor... yoksa iç tüketimi özel devlet destekli kredi, kdv öndirimi, kurumlar vergi indirimi, düşük faizli kredi vb. vb. dönmek yerine, hak ettiğini almak ve üretmek istiyor kurumlar. ürettiğini normal pıyasada satmak istiyor. Haliyle yabancı ortaklıklar, satın almalar, oluyor... TL kazanan orta direkt üzeri kişiler, ev, arsa, bina, vb. fıyatları yukarı çekip pahalılık oluşturuyor. Tl dengesiz dağıldı gsmh felan. yabancı teşvikle ev arsa vb alıncada Ülkede fakirlik-zenginlik farkı açıldı. IŞIK saçan EKONOMİ etkisi sürüyor, sürecek. enflasyon beklenti 2023de belli...

  • Mucise Reis : )16 Ocak 2023 17:22

    Hamido buyur fiksin varsa, görmüşlüğün, okumuşluğun, pratik zekan.. sen yaz biz eleştirelim :D ... Yaz bekliyorum Hamido  : ) cesaretn mi yok 1 fikir beyan etmeye ? Ebabillik yapacağına yaz bişelerde değerlendirelim tartışalım yeni fikirler projeler vb ulaşalım... her yazana terörsit :D bölücü... küfüt.. aşalamaya çalışan cahilce yaklaşımlar yazmanın sana bir getirisi yok, bana ise getirisi büyük, eleştirecek kapasiten bile yok onu görüyorum :D eleştir beni hadi Hamido. fikrimi eleştir, olmazda, sebep uydur sebep söyle, tartışalım buyur :D.. deodarant şişesi gibi pıssss fısss sonra ortadan kayboluyorsunuz .. çok gördüm ben çok... haha

  • Hamido16 Ocak 2023 16:37

    Lagaluga tırıvır, leyleksin ki ömrün laklak

  • Mucise Reis : )16 Ocak 2023 09:21

    Karşılıksız basılan TL ler çok fazla. kur korumalı faizi ile bu karşılanamayacak değerlere ulaşacak... TL yakmaya ortam hazırlanıyor... TL yi alacak swap yapacak ülkede bitti. ona ver TL buna ver TL vb.. ticaretinde kullanan ülke yok... Şuan Karşılıksız TL ler başka alanlara döndürülmeye çalışılıyor... EV olsa temeli usd cari açık eder.. otomobil olsa temeli usd cari açık eder... telefon teknolojı urun olsa temeli usd ihracat cari açık eder... Yani TL nin, usd ye dönmemesi, tüketime dönmesi bile usd mal aldırdığı için, cari açığı tetikliyor... usd ihtiyacı oluşuyor... O bakımdan TL basıldı ve çözüm bulunamıyor. Hiç bişe üretmeyen ülkemizde karşılıksız basılan TL lerin bedeli ödenecek... Bazı alanlarda TL yakılması lazım ... oda finansl kurumlar , borsa, vb. yoksa her TL = harcaması otomatık usd ürün ithali ile cari açık demek. üretmedik  bedeli ödenecek. bu uygulamalar TL ye geçici yön verme sadece.  enflasyon Loading...

  • Yusuf16 Ocak 2023 08:38

    Borsada yandaş mal çıksın maksatıyla yapılan ayarlamalar. Sakın kanmayın canınız yanmasın. 2023 borsa yılı olmayacak.

  • Alp16 Ocak 2023 08:36

    Faiz mi var sanki. Yüzde 200 enflasyon olan yerde para faize yatamaz.

  • Cem16 Ocak 2023 00:06

    Yarın banka hissesi almayın ayağınızı denk alın. Sabah panik alışları yapılacak. Ancak borsayı düşüren güç alıcıyı görünce basacak basacak.

  • gel gel gumule gel15 Ocak 2023 23:58

     Şirketlerin . şahısların, bankalardaki TL sını  elde olmayan sözde dolara bağla , sonrada, TÜRK LİRASINI doların peşine tak,,,,, buna da LİRALAŞMA DEEEEEEEEEEEEEEEE............... DÜPE DÜZ DOLARLAŞMA OLDUUUUUUUUUU............. SONUÇ:  İki cambaz bir telde oynamaz......... Telden düşecek cambaz  maalesef Türk Lirasıdırrrrrrrrrrrrrrrrr (M)  :-*  8-) 

  • Meeeeeeeee15 Ocak 2023 21:50

    Yaşasın bağımsız TCMB.

  • Nas15 Ocak 2023 21:19

    Bu saatten sonra geçmiş olsun.

  • Okie Dokie15 Ocak 2023 20:54

    3 ay ve üstü vadelerde TL faizini kamçılar bu haber. Yarın borsa istanbul için alarm zilleri çalar. Endeks devre keserse şaşırmayın.

  • Pala15 Ocak 2023 20:30

    Faize bulasmayan kisi kalmasin! Faiz lobisine hizmet bu sadece

  • sözün özü15 Ocak 2023 20:14

     bankada doları olan eve götürüyor....  Sen dolara  faiz verme git londra da yüzde on dan  borçlan........... Türk parasını da dolara bağla .......... NE APTALCA EKONOMİ ..........

  • EŞREF15 Ocak 2023 20:35

     Dolara yüzde 1.5 faiz ver......... Bununda yüzde 20 sini stopaj al....... FİZİKİ DOLARI  BOMBOŞ BANKADA BEKLETMEYİN .AL EVE GÖTÜR........ YÜZDE 20  DOLAR FA,İZ,İNDEN KESİNTİ ALAMASIN DEVLET.... 

  • VaTaNDaŞ15 Ocak 2023 19:21

    Ne yaparsanız yapın enflasyonun %110 olduğu bir ekonomide  TL ye uzun vadeli mevduata %10 faizle para yatıracak kimseyi bulmazsınız.. İktisatın tüm dünyada geçerli kuralları var.. Bir matematiği var.. Ülkemizde iktisadın bütün kuralları alt üst edilip ağır bir ekonomik dengesizliğe sebep olundu.. Burdan dönüş yok artık.. Ülkeyi 20yıldır tek başına yönetenlerin sonunda ülkeyi getirdiği nokta bu..  Bu seferki seçimde yönetimde çok ciddi bir değişiklik olacağı da apaçık ortada..

  • xyz15 Ocak 2023 21:31

    hic birsey olmaz kaptan saglam reis le yola devam 6+1 kaptan la yola gidilmez arabayi ucuruma yuvarlarlar

  • Uğur15 Ocak 2023 19:20

    İyi haberle bankalara malı verirler. Gaza gelipte banka hissesi almayın haa

  • Saldım çayıra 15 Ocak 2023 18:35

    Bağkur prim eşitlenmesi söz verdiniz yoksa ak partiye oy moy yok

  • borsacı15 Ocak 2023 17:51

    merkez bankası TL nin dünyadaki itibarını bitirigini yeni fark etti ,paramızı pul haline getiren bu yönetim seçimde agır bedel ödeyecegini fark edemiyor seri para basıp enflayonu körüklüyor çünkü faiz haram enfasyon helal politikası kendini bitirecek .

  • xyz15 Ocak 2023 21:27

    merak etme karsisinda guven veren muhalefet yok reis yine kazanir dunya kirizde

  • Ali cengiz15 Ocak 2023 13:41

    Bankalar hisselerini olumlu etkileyecektir.

  • Uğur15 Ocak 2023 19:21

    Mal vermek adına kandırılmışsın al da gör ne oluyor