E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLondra swap piyasalarında TL faizi gecelik vadede %25'e kadar geriledi---

Londra swap piyasalarında TL faizi gecelik vadede %25'e kadar geriledi

Londra swap piyasalarında TL faizi gecelik vadede %25'e kadar geriledi
28 Mart 2019 - 13:35 borsagundem.com

Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22'li seviyelerden dün yüzde 295'e yükseldikten sonra bugün yüzde 50'ye kadar geriledi.

TL'deki sert değer kaybı ardından hafta başında başlayan yabancı bankaların TL likidite
yaratmak adına kullandığı Londra swap piyasasına TL sağlamama eğilimi sona erdi.

Türk bankaların yüzde 25 olarak belirlenen yasal sınırların da oldukça altında TL sağlamasıyla hafta başında swap piyasasında TL getirileri sert yükselmişti.

Üst düzey bir yetkili, "Sürecin uzun süre devam etmeyeceğini belirtmiştik. Spekülatif saldırıya karşı
atılan bir adımdı ve son verildi. Yeni bir spekülatif saldırı beklemiyoruz" dedi.

Yetkili ilgili piyasada likiditenin oluşmamasının bazı yatırım araçlarında iç ve dış piyasada birbirinden farklı fiyatlamaları beraberinde getirebildiğine de dikkat çekerek bunun istenilen bir sonuç olmadığını belirtti ve "Türkiye dalgalı kur rejimi, serbest piyasa ekonomisinin gerekliliklerini tereddürsüz yerine getirmekte bundan geri adım atmamakta kararlı" dedi.

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçti. Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 1200'e yükseldikten sonra bugün ise yüzde 25'e kadar geriledi.

Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22'li seviyelerden dün yüzde 295'e yükseldikten sonra bugün yüzde 45'e kadar geriledi.

Yabancılar için TL maliyetindeki bu artış ve TCMB'nin Cuma gününden itibaren attığı sıkılaştırma ve döviz rezervi artırıcı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlamıştı. TL dolar karşısında Cuma günü yüzde 6 civarında değer kaybettikmiş, dolar/TL 5.46 seviyesinden 5.85'e kadar yükselmişti. İlgili adımlar ardından dolar/TL 5.30'a kadar geriledi ancak satışlar hisse senetleri ve tahvil piyasasına yöneldi.

Pozisyonlarını kapatmak için yeterince TL likiditesi sağlayamayan yabancıların Türkiye'deki diğer varlıklarını satmaya yönelmesiyle BIST 100 dün yüzde 6'nın üzerinde geriledi.

10 yıllık tahvil faizi ise bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 469 baz puan yükseliş kaydetti.
Swap işlemlerinin yeniden likidite kazanması öncesi bu sabah 5.40 civarında işlem gören dolar/TL ise bugün 5.6465 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1339 itibarıyla 5.56 civarında işlem görüyor.

LOKAL-OFFSHORE KOTASYONLARDA MAKAS OLUŞMUŞTU

Teorik bir fiyat olan swap faizlerindeki yükseliş bankalararası piyasada yabancı bankaların dolar/TL kotasyonları ile yurtiçi lokal bankaların spot yani vadeli olmayan kotasyonları arasındaki farkın açılarak yüzde 2'ye yaklaşmasına neden olmuştu.

İstanbul merkezli stratejist Murat Gülkan dün swap piyasasındaki faizlerin yükselmesinin normalde dolar/TL forward kurlarını etkilediğini ancak Londra'daki TL likiditesinin kuruması sonucu son birkaç günde oluşan karmaşanın spot kurları da etkilediğini söyleyerek, "Normal koşullarda son derece likit
ve etkin bu piyasada şimdi yurtiçi ve yurtdışı spot dolar/TL kotasyonlar arasında yüzde 2'ye yakın bir fark oluştu. Böyle bir durumu TL'nin konvertibiliteye geçmesinden bu yana ilk defa gözlemliyoruz" demişti.

Bankacıların verdiği bilgiye göre benzer farklılıklar euro/dolar vb bir çok parite/yatırım aracında da görüşmüştü.

Borsa İstanbul gün ortasına yükselişle girdi

 

Dolar sert yükseliyor! 5.55'yi aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ggff28 Mart 2019 17:38

    Ben hi birşeye inanmiyorum açığa satışı. FX kapatın kaldıraç sisteminide kapatın paran varsa al paran yoksa bak sistemi olsun kumar işi bitsin

  • anadolu28 Mart 2019 15:39

    kiskanc- fesatci- turk dusmani olan bu yabancilar  farkli. dertleri guzel ulkemize zarar vermek, venezuella/irak  halki gibi yagma yapar hale getirmek. merkez bankasi disari giden tl likiditesini sifira ceksin, bitirsin ellerindeki imkani. feto ile yapamadiklarini finans piyasalari ile yapma derdindeler. 

  • Alpertunga28 Mart 2019 14:16

    Güzelim ülkemizi ne hale getirdiler.üç tane tefecinin oyuncağı oldu.Hala atıp tut politikası.

  • Hasanby28 Mart 2019 13:51

    Bu haber çok güzel. Swap piyasasında lira temin eden kodamanlar borsada hisse senedi satışlarını durdururlar da Bist düşmekten kurtulur inşallah.  (Yatırım tavsiyesi değildir)

  • YILMAZ28 Mart 2019 13:50

    BİST bu yılki kazanımlarını kaybettikten sonra lokal bankalar Londra ya TL sağlamaya başladı...Bistteki kayıp  ne olacak ?

  • Ahmet28 Mart 2019 13:45

    La bi saçmalamayın. Bankalar tl vermemişmiş. Olmayan şeyi nasıl vercek. Adamlar hisse tahvil sattı kendilerine tl buldu işte.