E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLondra borsası rekabet avantajını kaybediyor---

Londra borsası rekabet avantajını kaybediyor

Londra borsası rekabet avantajını kaybediyor
24 Kasım 2023 - 15:00 borsagundem.com

Halka arz şirketlerini ABD borsalarına kaptıran Londra için tehlike çanları çalıyor. Kıdemli yatırımcı David Cumming İngiltere’nin bir dönüm noktasına gelmekte olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra’nın en kıdemli fon yöneticilerinden biri olan David Cumming İngiltere’nin halka arz savaşını kazanan rakip finans merkezlerine karşı rekabet avantajını korumak için iş dünyasını daha fazla desteklemesi gerektiğini söyledi.

Financial News’in haberine göre, BNY Mellon’a bağlı bir yatırım firması olan Newton Investment Management’ın İngiltere Hisse Senetleri Başkanı Cumming, “Londra biraz dikkatli olmak zorunda. Büyük şirketlerin başka borsalarda listelenmeye başladığı ve Londra'yı rekabetçi bir finans merkezi haline getiren bazı rekabet avantajlarını kaybetmeye başladığınız bir dönüm noktasındayız” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım kariyerine 40 yıl önce başlayan deneyimli borsa uzmanının yorumları, birçok büyük şirketin halka arz için İngiltere yerine ABD borsalarını tercih ettiği ve İngiltere borsalarında halka arz kuraklığının yaşandığı bir sırada geldi.

Cambridge merkezli çip üreticisi Arm ve yapı malzemeleri şirketi CRH, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenmek için Londra’da halka arzdan kaçınan bazı en büyük İngiliz şirketleri arasında yer alıyor.

EY verilerine göre 2023’ün ilk dokuz ayında İngiltere borsalarında yalnızca 23 şirket listelendi ve toplamda 953 milyon sterlin toplayabildi. 2022’nin aynı döneminde ise 34 halka arz yapılmış ve toplamda 1,2 milyar sterlin toplanmıştı.

Şirketlerin halka arz için ABD’yi tercih etmesinin en önemli sebepleri ise yöneticilerin daha yüksek ödeme alması ve şirketlerin daha yüksek değerlemelere ulaşması.

İngiltere borsalarındaki hisse senetleri bir süredir yatırımcılar tarafından tercih edilmiyor. İngiliz emeklilik fonları, son 25 yılda yerel hisse senetlerine yatırımlarını %53'ten sadece %6'ya kadar düşürdü. Bu arada, New Financial tarafından yapılan araştırmaya göre, doğrudan şirket hisselerine yatırım yapan Birleşik Krallık hane halklarının yüzdesi de son yirmi yılda yarı yarıya azaldı.

Cumming, “Birleşik Krallık öz sermayesi açısından bakıldığında şu anda Birleşik Krallık’taki piyasa ucuz, sevilmeyen ve ederinden az satın alınan varlıklardan oluşuyor” açıklamasında bulundu.

Liontrust CEO'su John Ions, Octopus Investments CEO'su Benjamin Davis ve Premier Miton patronu Mike O'Shea'nın da aralarında bulunduğu bir grup finansal hizmet devi, 22 Kasım Sonbahar Bildirisi'nde, İngiltere Hazine Bakanı Jeremy Hunt'ı İngiltere'nin mevcut bireysel tasarruf hesapları kurallarında reform yapmaya çağırdı.

15 Kasım'da The Times'da yayınlanan bir mektupta grup, Jeremy Hunt'ı, yatırımcıların yıllık 20.000 sterlinlik ödeneklerini "ekonomiyi büyütmek ve İngiliz şirketlerini desteklemek" için kullanmalarına izin veren bir İngiliz bireysel tasarruf hesabı başlatması için çağrıda bulundu.

Cumming konuyla ilgili açıklamasında "İngiltere'yi daha cazip hale getirmemiz gerekiyor. İngiltere'nin lanetli olduğunu düşünmüyorum, ancak daha fazla iş dünyası yanlısı olarak görülmeliyiz. İyi haber şu ki hükümet de bunu inceliyor ve dipteki bir gelgitten çıkıyoruz. Umalım karşımızdaki durum şafaktan önceki en karanlık dönem olsun" sözlerine yer verdi.

Almanya'da iş dünyasının güveni yükseldi

 

Dolar/TL yeniden yükselişte

 

Avrupa borsaları güne karışık seyirle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)