E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLibya'dan Türkiye'ye "gaz ve petrol" teklifi---

Libya'dan Türkiye'ye "gaz ve petrol" teklifi

Libya'dan Türkiye'ye gaz ve petrol teklifi
07 Temmuz 2023 - 17:17 borsagundem.com

Ülke topraklarının ve denizlerinin yüzde yüzde 30-40'ında henüz petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri yapılmadığını belirten Libya Petrol ve Doğalgaz Bakanı Muhammed Avn, bu konuda önceliğin Türk şirketlerinde olacağını belirtti

Libya toprakları ve denizlerinin yüzde 30-40'ında şimdiye kadar petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin yapılmadığına dikkat çeken Libyalı Bakan Avn, Türkiye'nin sismik araştırma ve sondaj gemilerine sahip olduğunu belirterek, 'Sismik araştırmalarda öncelik Türk şirketlerinin olur. Libya'ya yakın olmasından dolayı da gemilerin bölgeye gelişleri daha az masraflı ve kolay olacaktır' dedi.

Libya Petrol ve Doğalgaz Bakanı Muhammed Avn, "Türk şirketlerinin bu alanda yeterli tecrübeleri var, sismik araştırma ve sondaj gemilerine de sahipler. Sismik araştırmalarda öncelik Türk şirketlerinin olur. Libya'ya yakın olmasından dolayı da gemilerin bölgeye gelişleri daha az masraflı ve kolay olacaktır." dedi.

Dünya'da sismik araştırma gemilerinin ABD, Norveç, İtalya gibi sayılı ülkelerde olduğunu hatırlatan Libyalı Bakan, Türkiye'nin ABD ve Norveç gibi ülkelere göre Libya'ya daha yakın bir konumda yer aldığına dikkati çekti.

Bakan Avn, NOC yönetimine petrol ve doğalgaz keşiflerinin geliştirilmesi için plan ve proje yapılması talebinde bulunduğunu belirterek, "Libya toprakları ve denizlerinin yüzde 30-40'ında henüz petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri yapılmadı. Bahsettiğim yerlerde herhangi bir sismik çalışma dahi gerçekleştirilmiş değil." diye konuştu.

LİBYA, PETROL ÜRETİMİNİ AZALTMA KARARININ DIŞINDA

Libya'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) geçen yıl aldığı "petrol üretimini azaltma kararının" dışında tutulduğunu hatırlatan Avn, Libya'nın ihtiyaçları için finansmana gereksinim duyduğunu, günümüz ekonomik şartlarında petrol üretiminin azaltılması kararının zaten uygulanamayacağını kaydetti.

Avn, iki ana nedenle petrol üretimini azaltmalarının mümkün olmadığını, bunlardan ilkinin, Libya'ya uygulanan kota seviyesine dahi çıkamamaları ikincisinin ise Libya'nın halihazırdaki ekonomik durumu olduğunu kaydetti.

Avn, Libya'ya uygulanan kotaya çıkıldığında OPEC'e kotanın yükseltilmesi için müracaat edeceklerini kaydetti.

Libyalı Bakan, ülkede petrol üretimin 2022 yılı temmuz ayından itibaren istikrar kazandığını, ham petrol üretiminin günde ortalama 1 milyon 200 bin varile çıktığını söyledi.

"KEŞİFLER İÇİN UMUT VEREN ALANLAR VAR"

Libya'da günlük petrol üretiminin 70'li yıllarda 3 milyona kadar çıktığını hatırlatan Avn, NOC'un verilerine göre kara ve denizlerde 29 yeni petrol sahası, 12 de doğalgaz sahasının keşfedildiğini aktardı.

Bu alanların bazı nedenlerle geliştirilemediğini söyleyen Avn, şunları kaydetti:

"Libya'nın kara suları ve münhasır ekonomik bölgesi Mısır sınırından Tunus'a kadar geniş bir alanı kapsıyor. Özellikle de batı bölgelerinde keşfedilmiş Buri, Sabrata ve Curf gibi doğalgaz alanlarının yanı sıra, henüz keşfedilmeyi beklenen çok geniş bölgeler bulunuyor.

İtalya, Yunanistan, Malta ve Türkiye ile Libya arasındaki münhasır ekonomik bölgelerde keşifler için umut veren alanlar var."

Libya Petrol ve Doğalgaz Bakanı, Avrupa ülkelerine doğalgaz ihracatını artırmalarının halihazırda mümkün olmadığını, ülkedeki elektrik santrallerinin ihtiyaçları ve ülke içi tüketimi ancak karşılayabildiklerini belirtti.

Avn, "Hedeflediğimiz gibi günlük üretimimizi 2 milyon varile çıkardığımız zaman Avrupa'ya petrol ihracatımız da artmış olacak." ifadelerini kullandı.

Avn, yapılan araştırmalara göre, Libya topraklarının kaya petrolü ve doğalgaz zenginliği bakımından dünyanın 5'inci ülkesi olduğunu, petrolde milyarlarca varil, doğalgazda ise trilyon metreküplerin söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'den Libya'ya 'petrol' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)08 Temmuz 2023 09:47

    hazar dada, akdenızdede gemilerin kendi masrafını çıkartacak ortam adımlar atılmalı.

  • Sami08 Temmuz 2023 12:54

    İyiki söyledin uyanda balığa çıkalımAloooooo Karadeizde o biçim gaz çıkıyor Senin gazın değil Doğal gaz

  • Bir dost07 Temmuz 2023 17:38

    İhlas holding deposuna gönderin hiç dolmayan depoları mevcut...

  • DIMBIL07 Temmuz 2023 23:51

    ihlas grubuna ait tüm hisse senetleri 15 sene önceki fiyatlarında altında.yakında grup iflasını açıklar diye endişe etmekteyim.ilhlas grubu hisseler bir tane dahi ekmek etmiyor.alanların hepsi resmen batmıştır.