E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakLeon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor---

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor
04 Nisan 2023 - 17:13 borsagundem.com

Ticari gayrimenkul piyasası, küresel bankacılık kargaşasının hedefinde olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de patlak veren bankacılık krizi hem resesyonun hem de ticari gayrimenkul piyasasında yaşanması muhtemel bir krizin habercisi olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, milyarder yatırımcı Leon Cooperman resesyon alarmını çalıyor ve ticari gayrimenkul piyasasının küresel bankacılık kargaşasının hedefinde olduğunu söylüyor.

Ticari emlak piyasasını zor günler bekliyor

Insider’dan Morgan Chittum’un haberine göre, Cooperman, küresel bankacılık sektöründeki çalkantı, bankaları borç verme standartlarını sıkılaştırmaya ve likiditeyi güçlendirmeye zorladığından, bu durumun ticari emlak piyasası için zor günlerin habercisi olabileceğini söylüyor.

CNBC ile yaptığı bir röportajda milyarder yatırımcı, kurumların likiditeyi desteklemek için borç verme ve ticari gayrimenkul taahhütlerini geri çektiğini söylüyor. Cooperman yaptığı açıklamada, “Bankalar borç verme konusunda daha isteksiz hale geldikçe, krizin ticari gayrimenkule de yayılacağını düşünüyorum. Şu anda kırbaçlanan çocuk burası gibi görünüyor ama bundan kurtulacağız” şeklinde konuşuyor.

Ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 80’i

Ticari emlak piyasası, yükselen faiz oranları, azalan ofis doluluk oranları ve artık krediye daha az erişim ile tam anlamıyla bir fırtınanın ortasında çalışıyor. Piyasada, başlangıçta düşük faizli bir ortamda finanse edilen büyük bir borç devri sorunu da bulunuyor.

Bunun, daha yüksek ticari gayrimenkul riskine sahip daha küçük ve orta ölçekli bankaları etkilemesi bekleniyor. Goldman Sachs ekonomistleri David Mericle ve Manuel Abecasis’in raporuna göre, 250 bin dolardan az varlığa sahip borç verenler, ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 80'ini oluşturuyor.

Borsalar dibi görecek

Cooperman daha önce ekonominin bir resesyona gireceğini ve ardından 2023 yılının sonuna kadar daha yüksek petrol fiyatları, niceliksel gevşeme, Fed sıkılaştırması ve güçlü doların birleşimiyle borsaların dibi göreceği tahmininde bulunmuştu.

Cooperman, “Uzun süredir sorumsuz mali para politikaları uyguluyoruz. Ev fiyatları yüzde 30'un üzerinde seyrederken biz ipotek alıyorduk. Bu hiçbir anlam ifade etmiyordu, bu yüzden enflasyon sorunuyla uyandık. İşletme maliyetlerinin yüzde 64'ü emekten geliyor ve iş arayan her bir kişi için 1,7 iş imkanı mevcut. Bu, emeğin taleplerini ılımlılaştıracağı bir ortam değil. Bu yüzden enflasyonun düşündüğümüzden daha yüksek olacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Fon yöneticisi şimdi, piyasanın düşmesi için hala ‘biraz yer’ olduğunu söylüyor ancak ekonomi hakkında ‘genel olarak temkinli bir görüş’e sahip olmayı sürdürüyor.

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

ABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor

 

Ticari gayrimenkul fonları alarm mı veriyor?

 

JPMorgan: Bir sonraki krizin adresi ticari gayrimenkuller

 

Leon Cooperman: Borsalar uzun süre yeni zirve yapmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)