E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLarry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı---

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı
18 Ekim 2023 - 13:58 borsagundem.com

BlackRock CEO’su Larry Fink, uzun vadeli yatırımcıların hisse senetlerine ve gerçek varlıklara yatırım yapması gerektiğini savunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasaları belirsizlikte boğuşuyor. Ekonomi, faizler, enflasyon ve daha birçok değişkenin yarattığı belirsizlik nedeniyle endişeli olan yatırımcılar, şimdi de jeopolitik risklerin yarattığı belirsizliğe odaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock CEO’su Larry Fink de özellikle yaşanan belirsizliğin yatırımcıları gerçek varlıklara yöneltmesi gerektiğinin altını çiziyor ve uzun vadeli yatırımcılara hisse senetlerinden şaşmamalarını öğütlüyor.

Hisse senetleri ve sabit varlıklar

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, uzun vadeli yatırımcıların portföylerinin yüzde 80'ini hisse senetlerine ve diğer sabit varlıklara yatırması gerektiğini söylüyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisinin CEO'su, hisse senetlerinin ve gayrimenkul ve altyapı gibi gerçek varlıkların uzun vadeli sağlıklı yatırımlar olduğunu öne sürüyor. Fink, mali danışmanların genellikle yatırımcılara varlıklarının yüzde 60'ını hisse senetlerine ve yüzde 40'ını tahvillere ayırmalarını söylese de, hisse senetlerini uzun vadede geçmiş dönemlere göre daha cazip hale getiren birçok faktör bulunduğunu söylüyor.

Fink, öncelikle yatırımcıların nakitlerini yapay zeka ve robot biliminin yanı sıra ‘nearshore’ şirketlere yatırmak için iyi fırsatlara sahip olduğunu belirtiyor. Nearshoring, özellikle ekonomik nedenlerle hizmet faaliyetlerini komşu ülkelerden tedarik eden şirketleri ifade ediyor.

Obeziteye karşı potansiyel bir tedavi olarak görülen Ozempic gibi yeni tıbbi gelişmeler ve ilaçların yanı sıra Alzheimer gibi diğer alanlardaki atılımlar sayesinde yatırımcılar muhtemelen geçmişte olduğundan daha uzun yaşıyor. Daha uzun bir ömür, yatırımcıların kendilerini daha uzun süre destekleyebilmeleri gerektiği ve bu nedenle, yaşlandıkça tahvillere daha fazla yönelmek yerine, daha uzun süre hisse senetlerine yatırım yaparak daha fazla riski tolere etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

10 hatta 20 yıllık bir bakış açısı

Fink, “Uzun vadeli bir bakış açısına sahip, piyasadaki oynaklığı tolere edebilen uzun vadeli bir yatırımcı için portföyünün en az yüzde 80’inin hisse senetlerinde veya sabit varlıklarda tutması en mantıklısı” diyor. Fink, özellikle yüksek volatilite toleransına sahip yatırımcıların hisse senetlerine yüzde 90 veya yüzde 100 oranında pay ayırabileceklerini ekliyor ancak birçok yatırımcının portföy tahsisleri bu kadar yüksekse büyük düşüşleri göze alamayacağının altını çiziyor.

Fink, “10, 20 yıllık bir bakış açısına sahip olmalısınız. Umutlu bir insanım. 10 yıl, 20 yıl sonra insanlığın bugün olduğundan daha iyi bir konumda olacağına inanıyorum. Bu bakış açısıyla gerçek varlıklara sahip olmak istiyorum. Hisse senedine sahip olmak istiyorum. Bu ekonominin bir parçası olmak istiyorum” şeklinde konuşuyor.

Tahviller ve borsa

Bu arada tahviller, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması nedeniyle uzun vadede daha fazla sorunla karşılaşabilir. BlackRock stratejistleri paylaştıkları notta, özellikle 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisinin yüzde 5'i aşabileceğini, zira tahvil yatırımcılarının yakında piyasanın yükselen vadeli priminin baskısını hissedeceğini söylüyor. Bu, yatırımcıların, kısa vadeli Hazine tahvillerinden daha fazla faiz oranı riski taşıyan uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini satın alarak telafi ettikleri getiriye karşılık geliyor.

Hisse senetlerinin ise dün yükselişe geçtiği görülüyor. S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana neredeyse yüzde 15 oranında yükseldi. Bu arada, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi hafif yükselerek yüzde 4,8 civarında işlem gördü. Son satış baskısının ise, yatırımcıların Fed'in açıkladığı güçlü Eylül ayı perakende satış verileri politikası üzerindeki etkisini düşünmesiyle birlikte geldiği kabul ediliyor.

BofA: Yatırımcılar nakite akın ediyorlar

 

Yatırımcılar küresel ticaretin darbelerini karşılayacak güçte

 

Jim Bianco: Yatırımcılar borsadan çok şey bekliyor

 

Milyarder yatırımcı uyardı: Portföylerin çehresi değişiyor

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum18 Ekim 2023 14:22

    spk merkez yonetim su viop taki sahir turkiye borsasina etti misirda bisey yok savas ulkedemi adam resmen maniplasyon yapiyor viopla