E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKürt petrolü için komisyon---

Kürt petrolü için komisyon

Kürt petrolü için komisyon
13 Ekim 2014 - 06:34 borsagundem.com

Yeni Irak hükümeti, Kürt petrolünün sevkıyatını yerinde denetleyecek, satış rakamlarıyla ilgili Erbil yönetiminden bilgi alacak

ABD’nin de ılımlı baktığı yeni Irak hükümeti, Kürt petrolünün sevkiyatını yerinde denetleyecek, satış rakamlarıyla ilgili Erbil yönetiminden bilgi alacak. Bağdat yönetiminin, Kürt petrolüyle ilgili en önemli çekincesinin ortadan kalkmasıyla, uzun zamandır mali kriz içinde bulunan Kürt yönetimi de Türkiye üzerinden dünyaya satmaya çalıştığı 14 tanker dolusu petrolün parasıyla rahatlayacak.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Türkiye üzerinden sevkettiği petrolün takibi için Irak Parlamentosu’nda komisyon kurulacak. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Rebwar Taha, AA’ya yaptığı açıklamada, şunları  söyledi:

Bağdat’a rapor edilecek

“Bu komisyon, Kürdistan bölgesinin sattığı ve satabileceği petrolle ilgili bilgileri IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan alacak. Bununla ilgili  belgeleri rapor halinde Irak Parlamentosu’na sunacak. Bütçe komisyonu satılan petrol miktarını bölge bütçesinden düşecek.”
Irak hükümetinin Erbil yönetiminin sattığı petrol miktarı hakkında bilgi sahibi olmasının en doğal hakkı olduğunu belirten Taha, “Irak, IKBY bölgesinin petrolden elde ettiği geliri hesaplamadan genel bütçeyi hazırlayamaz. Bölgesel hükümetin de bunu kabul etmesi gerek. Bölge ağır bir ekonomik kriz yaşıyor ve ulusal güvenliğimiz tehlike altında” dedi. Taha, komisyonun görevine hemen başlayacağını ve Erbil’i de ziyaret edeceğini söyledi.
IKBY Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban ise, “IKBY hükümeti, çalıştığı firmalar dahil petrol gönderimi ve satışına dair bütün raporları, merkezi hükümete verdi. Bayramdan önceki süreye kadar 14 petrol yüklü geminin gönderildiği bilgisini aldık. Şu an için bölge günlük olarak 200 bin varil petrol gönderiyor. Elde edilen gelir ise 1 milyar 331 milyon dolar” dedi. 

Pürüz kalktı

Bundan sonraki süreçte, Bağdat yönetiminin Kuzey Irak’tan petrol sevkiyatında doğrudan kontrol sahibi olması bekleniyor. Uzmanlara göre, daha önce de Kürt petrolünün Irak’ın resmi petrol şirketi SOMO üzerinden satılmasını isteyen merkezi hükümet, son gelişmeyle birlikte Kuzey Irak petrolüyle ilgili en önemli çekincesini kaldırmış olacak. Böylece, petrol gelirinden ayrılması gereken anayasal pay, uzun süredir bu parayı bekleyen Kürt yönetimine gönderilebilecek. Doğrudan kontrolle birlikte petrol konusunda Kürt KOMO’nun değil, Bağdat’ın SOMO’sunun yetkili olmasının beklendiği ifade ediliyor. 

İlk işaret ABD’den

Kürt petrolüyle ilgili ilk yeşil ışık ABD’den gelmişti. ABD yargısının, karasularına girmek için izin bekleyen Kuzey Irak petrolüne el konulması kararını bozmasıyla, Türkiye üzerinden açık denizlere açılan ancak alıcılarıyla buluşamayan Kürt petrolü için satış yolu açılmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)