E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar euro güne yatay başladı---

Dolar euro güne yatay başladı

Dolar euro güne yatay başladı
02 Şubat 2021 - 08:11 borsagundem.com

TL karşısında dolar bu sabah güne başlarken 7,18 seviyesinde yatay, günün ilk saatlerinde 8,63 seviyesine kadar gerileyen euro ise 8,67-8,68 civarında seyrediyor.

Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına uzun bir süre devam edeceği mesajları ve yıl sonu enflasyon beklentisinde yukarı bir revizyon gelmemesinin desteklediği Türk Lirası, dolar ve euro karşında yüzde 2 civarı değer kazandı. Dün 7,15'e kadar geriledikten sonra 7,18'in hemen üzerinde kapanan dolar/TL'de bu sabah yatay hareket ediyor. Günün ilk saatlerinde 8,63'e kadar gerileyen euro/TL, sabah saatlerinde 8,67-8,68 seviyesinden işlem görüyor.  

Yurt içinde Hazine'nin değişim ihaleleri izlenirken, yurt dışında Euro Bölgesi öncü büyüme rakamları öne çıkıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklayacağı yılın ilk ayına ilişkin ticaret rakamları izlenecek.

08.10 itibarıyla dolar/TL 7,1860, euro/TL 8,6825 seviyesinden işlem gördü.

ABD'DE ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Hazine Bakanlığı, Ocak ayı başı itibari ile yüksek nakit dengesine sahip olmasına bağlı olarak 2021 ilk çeyrek için borçlanma hedefini ciddi şekilde düşürdü. Hazine, 2021 ilk çeyrek için Kasım ayında yaptığı 1 trilyon 127 milyar dolar borçlanma tahminini 274 milyar dolara indirdi.

ABD Kongre Bütçe Ofisi(CBO) 2021için güçlü, Cumhuriyetçilerin Demokratların 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni teşvik paketine ihtiyaç olup olmadığını daha fazla sorgulamalarına yol açacak, bir büyüme beklentisi ortaya koydu.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD ekonomisinin hala bir resesyonun içinde olduğunu ve tam toparlanmaya ulaşılabilmesi,  işsizlerin bir kısmının iş bulabilmeleri için hala daha fazla mali yardıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed ve Kongre'nin Kovid-19 salgınının yol açığı krize yanıt vermek için global finansal krizde olduğundan daha fazla adım attıklarını, ancak ekonominin kriz öncesine daha hızlı dönebilmesi için hala daha fazla şey yapmaları gerektiğini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD ekonomisinin daha sağlıklı bir duruma mümkün olduğu kadar çabuk gelebilmek için hala hem Kongre'nin hem de Fed'in yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD'de işletmelerin ve ailelerin federal hükümetin daha ne kadar destek sağlamasına ihtiyaçları olduğunu kesin bir şekilde saptamanın zor olduğunu söyledi.

YURT DIŞI GÜNDEM

Euro Bölgesinde 2020 yılı 4.çeyrekte GSYH'nin dönemsel yüzde 1,9, yıllık yüzde 6,3 düşüş bekleniyor. 3.Çeyrekte ekonomi dönemsel yüzde 12,5 büyürken, yıllık yüzde 4,3 daralmıştı (13.00).

ABD'de New York Fed iş koşulları endeksi (17.45), IBD/TIPP ekonomik iyimserlik endeksi (18.00) verileri takip edilecek.

Almanya'nın 2 yıllık, İngiltere'nin 5 ve 50 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve New York Fed Başkanı John Williams, aynı saatte (22.00) konuşma yapacaklar.

YURT İÇİ GÜNDEM

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 Mayıs 2021 itfalı değişken faizli tahvil ile 9 Haziran 2021 itfalı kuponsuz tahvil için değişim ihalesi gerçekleştirilecek. İki tahvilden geri alım yapacak olan Hazine, yerine 13 Kasım 2030 itfalı sabit kuponlu tahvil satarak vadeyi uzatacak.

TCMB, finans dışı firmaların net pozisyonu verilerini açıklayacak(14.30).

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2021 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını basın toplantısıyla açıklayacak (11.00).

Dolar, Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinde

Dolar ve euroda düşüş hızlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)