E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar yeniden yukarı yönlü hareketlendi---

Kurlar yeniden yukarı yönlü hareketlendi

Kurlar yeniden yukarı yönlü hareketlendi
30 Kasım 2021 - 09:07 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 12,8910 liradan, 14,5920 liradan güne başladı. Yurt içinde GSYH verisi bekleniyor

Serbest piyasada 12,8890 liradan alınan dolar 12,8910 liradan satılıyor. 14,5900 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 14,5920 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 3,3 artarak 12,8187'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,8970 seviyelerinden işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 12,7070 lira, euronun satış fiyatı ise 14,3210 lira olmuştu.

Ayın son günü hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli veriler takip edilecek. Yurt içinde GSYH, yurt dışında Almanya işgücü, ABD konut fiyat verileri önce çıkıyor.

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in sunumu da günün diğer önemli gündemi olacak.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Gıda Komitesi, arz güvenliği çerçevesinde kritik ürünlerde olası senaryoları ele alarak, süt ve hububat ürünleri ile ilgili bazı kararlar aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gelecek nesillerin pandemilerle mücadelede daha donanımlı hale gelmesi için uluslara pandemiler üzerinde bir anlaşmaya varılması çağrısında bulunarak, “Dünya ulusları tek bir sesle ’bir daha asla’ demek için bir araya gelmedikçe bunların hepsi tekrar olacak” dedi.

İsveç’te 24 Kasım’da başbakan seçilmesinden yaklaşık 7 saat sonra istifa eden Magdalena Andersson, parlamentoda yapılan oylamada yeniden başbakan seçildi.

Fransa, Manş Denizi’ndeki balıkçılık lisansları ile ilgili kriz konusunda İngiltere’ye 10 Aralık’a kadar süre vererek, adım atılmaması halinde İngiltere ile diyaloğun kesileceğini duyurdu.

Nükleer müzakerelerde İran heyetine başkanlık eden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, “ABD yaptırımları kalkmadan nükleer anlaşma hakkında konuşmak gereksiz” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre'yi federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesi için bir kez daha uyardı.

Fed Başkanı Jerome Powell, arz ve talebin daha iyi bir dengeye gelmesi ile birlikte enflasyonun gelecek yıl gerilemesini beklemeye devam ettiğini, ancak Omricon varyantının enflasyon için belirsizliği artırdığını söyledi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz kurlarında istikrarın Japon ekonomisi için önemli olduğunu ve döviz piyasalarındaki hareketleri yakından izlediklerini söyledi.

Japonya'nın sanayi üretimi otomotiv sektöründeki tedarik sıkıntılarının hafiflemesinin etkisi ile Ekim ayında yükseldi. Bu, son 4 aydaki ilk artış oldu.

Çin Merkez Bankası, yuanın bugün için ABD Doları karşısındaki hareket bandını belirleyecek olan resmi orta noktayı neredeyse 6 ayın en güçlü seviyesinde belirledi.

Twitter'ın kurucularından Jack Dorsey, CEO'luk görevinden ayrıldı. Dorsey'nin yerine Twitter'ın teknolojiden sorumlu başkanı Parag Agrawal CEO'luk görevini üstlendi.

Çin'de imalat sektörü aktivitesi, enerji yetersizliğinin giderilmesi ve tedarik zincirlerindeki toparlanmanın etkisi ile Kasım'da Ağustos ayından bu yana ilk kez büyüdü.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde haftanın en önemli verilerinden olan 3.çeyrek dönem için GSYH verileri TÜİK tarafından yayımlanacak (10.00). Yılın ikinci çeyrek döneminde büyüme yüzde 21,7 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmişti. Foreks anketinde piyasa beklentisi yılın üçüncü çeyrek dönemi için büyümenin yüzde 8,0 seviyesinde olacağı yönünde oluştu. Analistler yılın tamamı için yüzde 9,6 büyüme bekliyorlar.

TÜİK aynı saatte Ekim ayına ilişkin Hizmet Üretici Fiyat Endeksi rakamlarını açıklayacak. Hizmet Üretici Fiyatları Eylül ayında yüzde 2,32 düşüş göstermişti.

Sameks'in açıklayacağı endeksler (10.00) ve TCMB tarafından açıklanacak parasal veriler (14.30) günün veri akışı içinde takip edilecek.

TBMM Genel Kurulunda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa piyasaları açılışta Fransa'dan veri akışına sahne olacak. Aynı saatte üretici fiyatları, tüketici fiyatları, tüketici harcamaları ve GSYH rakamları yayımlanacak (10.45).

Almanya'dan takip edilecek veri işgücü rakamları olacak. Mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik Ekim ayında yüzde 5,4 olarak açıklanmıştı (11.55). Almanya'da ayrıca 7 yıllık tahvil ihalesi de takvimde bulunuyor.

Euro Bölgesi için öncü enflasyon rakamları da piyasaların yakından takip edeceği veriler olacak (13.00).

ABD piyasalarında FHFA ve S&P Case Shiller konut fiyatları (17.00), Chicago PMI (17.45), Conferance Board Tüketici Güven Endeksi (18.00), Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi (18.30) verileri izlenecek. Takvimde 52 haftalık bono ihalesi de yer alıyor.

Günün merakla beklenen gündem maddesi ise ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in kunumları olacak. Powell ve Yellen, Senato Bankacılık Komitesi'nde sunum yapacaklar ve Komite üyelerinin sorularını yanıtlayacaklar (18.00). Sunumun ana gündeminde 2020 Mart ayında çıkarılan 2,2 trilyon dolar büyüklüğündeki Koronavirüs Yardım, Rahatlatma ve Ekonomik Güvenlik Yasası'nın (CARES) uygulanmasında gelinen nokta olacak.

Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantıları başlayacak. Toplantılar 3 Aralık'a kadar sürecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakkı30 Kasım 2021 11:04

    Döviz ve diğer emtialarda suni fiyat artışlarını önlemek ve stokçulara fırsat tanımamak için TC kimlik nosu ile alış ve satışların fatura ile yapılması ve aradaki kardan %40 vergilendirme yapılması ile taleplerin artışına mani olunarak fiyatların düşmesi sağlanabilir.

  • Aktrol30 Kasım 2021 14:05

    yıl 2023  heryerden sanal usd alabılıyorsun. Sen bankalar lamı çalışıyorsun ? yada tahtakale ayaklı borsadamı ? bugun yurtdışında banka hesabı açıp isteidğin işlemleri yapabiliyorsun cep telefonu ile. tam tersi yatırımcıyı kaçırırsın ulkede

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 10:40

    Ya bazı ekonomist diye geçinen tipler tv lerde hala :D neymiş usd istense düşermiş.. kim istemez ki usd düşmesin ? milli servert eriyori vatandatşın 30 - 40 yıllık birikimi alım gücünü kaybediyor... adam şaka gibi, tv lerde boş yer kaplıyor... neymiş kasada usd var :D yahuu senin paran erimiş efendi uzayda mı yaşıyorsun ? euro çıkmış, usd çıkmış, esad parası çıkmış, libya parası çıkmış,bulgar parası çıkmışi  uganda parası çıkmış, papua yenı gıne parası çıkmış,  TL diplere gelmiş.. Adam sırıtarak alay eder gibi yaaa isteseler usd yi düşürürler ? :D süperman yaşıyor sanıyor herhalde :D yahu TRTÇOCUK programına git sen :D, yanlışlıkla adam blommbert tv ye çıkmış sanırım...HAHAH  derdimizi usd biliyor. kasada para var, satınca usd düşecek diyor..   biraz daha borç alalım abd den, swap 200 milyar usd, onlarıda satarız TL artıya geçer :D yahu afrikalılar geliyor ulkemize o kadar Tl düşmüş, boşa konuşupda millete şaklaban olmayın, ünvanınıza yazık.. 

  • Türkoğlutúrk30 Kasım 2021 09:55

    Yerli uçağı aramak için kafamı kaldırdım,uçan dolar,uçan Suriye dinarı,uçan Tanzanya parası gördüm

  • ASTOR30 Kasım 2021 09:38

    ülke  20 yılda 50 yıl geri geldi. mutlumumusunuz yüzde 60. bunlar yine iyi günleriniz. fazla sürmez 2 gün sonra bo....zla  oynayacaksınız. 500 liraya binliraya köprüden geçip köprü yaptık diye sevinen tek ülke türkiye.

  • Hüseyin 30 Kasım 2021 19:41

    Sanırım sen 20 yaşındasın 20 yıl öncesini göremiyorsun şimdide şikayetim var ama 20 yıl önce 2 aydır olan ekonomik durum her yıl mutalaka olurdu köprü meselesine gelince köprü yoktuki geçelim siyaseti bırakın bu gün iyi durumda değiliz ama bu adamlar 20 yıl hiçbirsey yapmadı demek Allah aşkına adam yoldan giderken utanır saygılarımla...

  • Abdülhalik yatırımcı TL den başka para tanımıyorum30 Kasım 2021 15:01

    Yapılanları yatırımları hizmetleri görmüyorsan demekki gözleriniz Erdoğan hırsıyla kör olmuş. ABD ve AB bile senin gibi düşünüyo. Erdoğan gitsin herşey düzelirmiş miş. Erdoğan kadar kafalarına taş düşsün. Hele dolardaki güçler kalkınmanı istemiyor sana ne oluyor. İnkar edenlerin gözüne dizine dursun