E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne başlarken hafif geriledi---

Kurlar güne başlarken hafif geriledi

Kurlar güne başlarken hafif geriledi
29 Eylül 2021 - 09:18 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,8720 liradan, euro 10,3760 liradan güne başladı. Erdoğan-Putin görüşmesi ve ECB Merkez Bankacılığı Forumu izlenecek

Serbest piyasada 8,8700 liradan alınan dolar, 8,8720 liradan satılıyor. 10,3740 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,3760 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,60 artışla 8,8760'tan kapanış yapmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,8710 seviyesinde işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8690 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3700 lira olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilecek görüşme günün öne çıkan gündem maddesi olacak.

Piyasalar yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası(ECB) Merkez Bankacılığı Forumu'nu takip edecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Nikkei gazetesinin haberine göre, dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Japonya Devlet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF)  portföyünde yuan cinsinden Çin devlet tahvillerine yer vermeyecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesindeki akaryakıt krizinin iyileşmeye başladığını duyurarak sürücülere 'normal bir şekilde'  benzin almaları çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrasında Biden yönetiminin OPEC üyeleri ile temasa geçtiğini ve petrol ürünlerinin maliyetlerini kontrol altına almak için her yolun değerlendirildiğini söyledi.

Çin hükümetinin, zor durumdaki gayrimenkul yatırım şirketi China Evergrande Group'un varlıklarının kamu şirketleri tarafından satın alınması kararı hayata geçmeye başladı.

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, global benzerlerinin uyguladıkları parasal genişleme politikalarının uzun vadede zarar verici olabilecekleri uyarısında bulundu ve Çin MB'nin mümkün olduğu sürece para politikasını normal tutacağını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya gelecekler. Görüşmede Rusya-Türkiye ortaklığının siyasi ve ticari-ekonomik alanlardaki çeşitli gelişim yönleri ele alınacak. Bunun yanında, Suriye, Libya, Afganistan ve Güney Kafkasya’daki mevcut durumlar dâhil güncel uluslararası meseleler hususunda fikir alışverişi yapılacak.

Yurt içinde günün en önemli verisi TÜİK tarafından açıklanacak olan Ekonomik Güven Endeksi olacak. Endeks Ağustos'ta yüzde 0,7 artışla 100,8 puana ulaşmıştı.

TÜİK ayrıca Ağustos ayına ilişkin Hizmet Üretici Fiyat Endeksini de duyuracak. Hizmet fiyatları bir önceki ay aylık yüzde 7,82, yıllık yüzde 37,99 artış göstermişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) tarafından gelecek olan bankacılık sektörü Ağustos ayı raporu, piyasalar tarafından sektörel bazda takip edilecek veriler olacak. Bankacılık sektörü geçen yılın ilk 8 ayında 49,95 milyar TL, yılın ilk 7 ayında ise 40,19 milyar TL kar açıklamıştı.

YURT DIŞI GÜNDEM

Tayland Merkez Bankası(BOT) faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda beklenti faizin yüzde 0,50 olarak kalacağı yönünde (10.05).

Avrupa piyasalarında Almanya'nın ithal fiyatları, İspanya’nın enflasyon rakamları (10.00), İtalya'nın üretici fiyatları (12.00)  ile Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksleri (12.00) takip edilecek.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil ihalesi de takvimde bulunuyor (12.30).

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, MBA mortgage verileri (14.00), bekleyen konut satışları (17.00) ve her hafta olduğu gibi DoE Petrol stokları (17.30) izlenecek.

Piyasaların yakından takip edeceği bir başka önemli gündem 4 büyük merkez bankası başkanının da konuşacağı ECB Merkez Bankacılığı Forumu olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde, BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve BoE Başkanı Andrew Bailey, Forumda konuşma yapacaklar (18.45).

St. Louis Fed Başkanı James Bullard (02.00) ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (21.00), günün konuşma yapacak Fed bölgesel başkanları olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)