E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel yatırımcılar uyarıyor: Dolarda düşüş bitmedi---

Küresel yatırımcılar uyarıyor: Dolarda düşüş bitmedi

Küresel yatırımcılar uyarıyor: Dolarda düşüş bitmedi
19 Nisan 2023 - 14:28 borsagundem.com

Avrupa ekonomik büyümesindeki toparlanma ve ABD’de resesyon beklentileri dolar üzerinde baskı uyguluyor. Son 6 aydır küresel piyasalarda düşüş trendinde olan dolara yönelik yatırımcı beklentileri daha fazla zayıflık yönünde


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda ABD Doları’ndaki son düşüşlere rağmen yatırımcılar ABD para biriminde düşüşlerin devam edeceğini öngörüyor. Beklentilerin sebebi ise geçen ayki bankacılık krizinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını daha ne kadar artırabileceği ve ABD’li yatırımcıların getiri için sınırlarının ötesindeki fırsatları değerlendirebileceği ihtimali.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre dolar geçen yılın eylül ayında rakibi olan para birimleri karşısında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 18 aylık boğa rallisinin ardından analistler ABD faiz oranlarına ilişkin beklentilerini geri çekti ve dolar da düşüşe geçti. Dolar geçen hafta euro ve diğer rakibi para birimleri karşısında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tüm bu düşüşlere rağmen hedge fonları ve bazı analistler ekonomik büyüme rakamlarının iyileştiği Euro Bölgesi’nin faiz artışları için daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve İngiltere’nin dolara karşı aşağı yönlü baskı kurmaya devam edeceğini öngörüyor.

Financial Times’ın haberine göre Deutsche Bank’ın Baş Uluslararası Stratejisti Alan Ruskin, “Dolar etkileyici bir koşu yaptı ancak bu terse dönmeye başladı. Geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa hakkında gördüğümüz karamsarlık kayboluyor ve aynı zamanda diğer para birimlerinin de kendilerine dair olumlu hikayeleri var” dedi.

Refinitiv verilerine göre, spekülatif yatırımcılar mart ortasından bu yana dolardaki açığa satış pozisyonlarını kabaca ikiye katladılar. 10 Nisan'a kadar devam eden en son haftalık verilere göre spekülatörler açığa satış pozisyonlarını genişlettiler ve toplamda 10,73 milyar dolara çıkardılar.

Alman Ruskin, Avrupa'daki daha iyimser ekonomik görünümü ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yeni Başkanı Kazuo Ueda'nın, faiz oranları üzerindeki yukarı yönlü baskılar devam ederken aşırı serbest para politikasına olan uzun süreli bağımlılığını hafifletebileceği yönündeki spekülasyonları vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) büyüme rakamlarına, sağlam işgücü piyasasına ve daha yavaş manşet enflasyon rakamlarına rağmen enflasyonla mücadelenin henüz kazanılmadığına dair endişeleri körüklemesi yeni faiz artışı beklentilerini de ortaya koydu. Yatırımcılar ECB’nin faiz oranlarını yüzde üç oranında daha artırarak yüzde 3,75'e yükseltmesini bekliyor.

Ueda ise şimdilik selefinin para politikası stratejisine bağlı kaldı. Ancak BoJ’nin Japonya’daki faiz oranlarını düşük tutmak amacıyla politika faizlerini düşük tutma politikasını kademeli olarak terk edeceği spekülasyonları da gündemden düşmüyor.

İngiltere'de piyasalar, neredeyse tamamen İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) eylül ayına kadar yarım puanlık bir artışı gerçekleştireceğini fiyatlandırıyor.

Buna karşılık, mayıs toplantısında yaygın olarak beklenen çeyrek puanlık yükselişin ardından piyasalar, ABD'de resesyona ilişkin artan beklentilerin karşılanması halinde FED’in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor.

ABD’deki son bankacılık krizi de dolar üzerinde ağır bir yük oluşturdu.

Mart ayında tek bir haftada üç bankanın iflasının ardından, Dallas FED tarafından yapılan düzenli bir anket, banka borç verme hacimlerinde keskin bir düşüş olduğunu gösterdi. İstihdama dair bazı veriler de daha zayıf bir işgücü piyasasına işaret etti. Ancak en çok takip edilen aylık istihdam raporu ise henüz bu verileri desteklemedi.

Citigroup Baş Döviz Stratejisti Ebrahim Rahbari konuyla ilgili açıklamasında, “ABD bankalarındaki şok ABD’nin diğer büyük ekonomilerden daha önce bir resesyona girebileceği fikrini güçlendiriyor” dedi.

Bu arada, FED’in yeni borç verme imkanları üzerinden bankacılık sistemine verdiği destek de bilançosunu küçültme çabalarını kısmen tersine çevirdi. Parasal sıkılaştırma olarak bilinen indirimler, sistemdeki aşırı likiditeyi azaltmanın başka bir yoluydu. Ancak FED’in zayıf bölgesel bankalara nakit akıtma ihtiyacı bu çabaları baltaladı.

ING’nin Döviz Stratejileri Başkanı Chris Turner, “Temel olarak, döviz kurları para politikasının bir uzantısıdır. FED’in para politikasını sıkılaştırmak istemesi nedeniyle dolar güçlü bir seyir izledi. Her şey bu yılın başında ekonomideki yavaşlama beklentileriyle ve bankacılık krizinin ardından bu yavaşlamanın daha da kötüleşeceği işaretleriyle değişti”

Bununla birlikte, fonların doların daha da zayıflayacağı yönündeki iddiaları, yatırımcıları bir kriz durumunda güvenli limanlara koşmasıyla aniden değişebilir.

Rabobank'ın Döviz Stratejisi Başkanı Jane Foley’a göre dünya daha yüksek oranlara uyum sağladıkça dolar üzerindeki mevcut koşullar aniden değişebilir. Baş stratejiste göre finansal sektörde veya küresel ekonomide başka bir zayıflık hissedilmesi durumunda doların üzerindeki baskı “hızlı bir şekilde buharlaşabilir." Foley, “Dolar haber vermeden oldukça yüksek hareketler gerçekleştirebilir” dedi.

Yatırımcılar dünya çapında merkez bankalarının enflasyonu kontrol etmek için para politikasını ne kadar sıkılaştırmaları gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple dolardaki hareketin de sabit bir seyir olmaması muhtemeldir.

Bank of America G10 Döviz Stratejileri Başkanı Athanasios Vamvakidir, “Bu yıl geriye dönüp bakarsak, ocak ayında manşet enflasyon düşerken Goldilocks senaryosu gibi görünüyordu. Ardından, mart ayında, bankacılık kargaşası nedeniyle, piyasa zayıfladı. Düz bir seyir olmayacak. Bu daha çok bir rollercoaster yolculuğu” ifadelerine yer verdi.

Ed Yardeni: Ekonomiye odaklı olmak kazançları kaçırmak anlamına gelebilir

 

Doların tahtı sarsılıyor mu?

 

Dolara 'Fed' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)