E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel tahvil krizinin kaynağı hangi ülke?---

Küresel tahvil krizinin kaynağı hangi ülke?

Küresel tahvil krizinin kaynağı hangi ülke?
29 Eylül 2021 - 15:07 borsagundem.com

Tahvil piyasalarında hafta başından bu yana olağanüstü yükselişler görüldü. Uzmanlar tahvil piyasalarındaki yükselişin BoE’nin faiz artırımı açıklamalarından kaynaklandığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankalarının faiz artışlarının yaklaştığına dair sinyallerini artırmasıyla yaz boyunca uykuda olan tahvil piyasaları harekete geçti ve küresel borç piyasaları bu yılın başından beridir en sert fiyat azalışlarını gerçekleştirdi.

Yatırımcılar, geçen hafta ABD Merkez Bankası (FED) ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) yapılan açıklamalarını değerlendiriyor. Her iki merkez bankası da son politika toplantılarında kısa vadeli borçlanma maliyetlerini kaldırarak artan enflasyonist baskılara yanıt vermeye istekli olduklarını açıklamıştı.

Aynı süreçte Avrupa’daki, özellikle de İngiltere’deki, enerji fiyatlarında görülen artış fon yöneticilerinin enflasyon endişelerini destekledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre merkez bankaları uzun bir süredir enflasyondaki ani yükselişlerin kısa vadeli olduğunu belirtiyor. Ancak küresel fon yöneticileri bu yükselişlerin sürekli olabileceği ve merkez bankalarını sıkılaştırma politikalarına zorlayabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre, Japonya bankası Nomura’nın varlık danışmanlığı birimi Nomura Asset Management’ın Tahvil Fonu Yöneticisi Dickie Hodges, “Merkez bankaları enflasyonun geçici olduğu konusunda bizi ikna etmeye çalışıyor. İçerisinde bulunulan durumu düşündüğümüzde eğer bana pandemi öncesine göre bugün daha ucuz olan bir tek şeyi gösterebilirseniz şaşırırım. Bu nedenle yeniden değerlendirmenin geciktiğini düşünüyorum” dedi.

 

İngiltere tahvil piyasasını karıştırdı

Tahvil piyasası, geçen Çarşamba günü artan sayıda FED yetkilisinin faiz oranlarının gelecek yıl yükselmesini beklediği yönündeki haberlere ilk başta zar zor yanıt vermişti. ABD Merkez Bankası tahvil alımlarını düşürmeyi bu yıl içerisinde gerçekleştirebileceğini açıklamıştı.

Ancak ertesi gün BoE’den gelen daha şahin açıklamalar hızlı bir satış dalgasına yol açarak küresel piyasalara yayıldı. İngiltere Merkez Bankası yıl sonuna kadar faiz artışı yapabileceğinin sinyalini verdi.

JP Morgan Varlık Yönetimi Sabit Gelir Portföy Yöneticisi Kelsey Berro FT’ye yaptığı açıklamalarında, “Hazine getirilerinde daha yukarı yönlü sürdürülebilir hamleler genellikle daha küresel yönlüdür. İngiltere Merkez Bankası toplantısındaki şahin açıklamalarla kurlarda yukarı yönlü hareketlerin bir tesadüf sonucu oluştuğunu düşünmüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Salı günü %1,55’e kadar yükselen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tahvil getirileri geçtiğimiz hafta %1,31 seviyelerindeydi.

İngiltere tahvil piyasasındaki hamlelerse daha keskin gerçekleşti. 10 yıllık İngiltere Hazinesi tahvil getirileri geçen yılın Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı ve Ağustos ayı sonlarındaki seviyesinin iki katına ulaştı. Yüksek faiz oranları beklentilerinden Euro Bölgesi de kurtulamadı. 10 yıllık Almanya tahvilleri Salı günü üç ayın zirvesine ulaşarak -%0,17’ye ulaştı.

Teknoloji hisselerinde yeni tehdit

 

ABD’de mortgage faizleri arttı

 

Avrupa’nın zor dönemi: Enerji fiyatları!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)