E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda temkinli seyir---

Küresel riskli varlıklarda temkinli seyir

Küresel riskli varlıklarda temkinli seyir
23 Ocak 2020 - 09:14 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende başlık "Yurt dışında bugün Avrupa Merkez Bankası kararı açıklanacak…"

İngiltere'de Brexit yasa tasarısı parlamentodan geçti

Yurt içinde bugün Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak

İngiltere'de ülkenin AB ile uzlaştığı Brexit anlaşması, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası tarafından onaylandı.

Tasarı, Kraliçe 2. Elizabeth'in onayının ardından yasalaşacak ve İngiltere, 31 Ocak'ta Avrupa Birliği'nden ayrılmış olacak. Ancak İngiltere, 2020 sonuna kadar sürecek geçiş sürecinde AB kurallarına tabi olmaya devam edecek. Taraflar bu süreçte ayrıca, ayrılma sonrası ilişkilerine yönelik müzakerelerde bulunacak.

Japonya'da bu sabah açıklanan dış ticaret verilerinde, ihracat Aralık ayında yıllık bazda %6,3 ile beklentilerin hafif üzerinde daralma gösterirken, ithalat da %4,9 düşüş gösterdi. Veriler, ülkede zayıf dış talep koşullarının olumsuz etkisinin devam ettiğine işaret ediyor. Yurt dışında bugün ise Avrupa Merkez Bankası kararı takip edilecek.

Küresel piyasalarda riskli varlıklarda, Çin'de ortaya çıkan virüsle ilgili endişelerle, temkinli seyir gözleniyor. Dün ABD hisse senedi piyasalarında gözlenen günlük bazda, göreli yatay seyrin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir var. Çin'de, virüsün olası yayılmasını önlemek amacıyla, virüsün ilk ortaya çıktığı Wuhan kentinde toplu taşımanın durdurulduğu belirtiliyor.

TCMB Başkanı Uysal Davos'ta yaptığı açıklamalarda, 2019 yılında, döviz kurunun istikrarlı seyri, talep koşulları, ithalat fiyatları ve işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan önemli bir manevra alanı oluşmuş olduğunu, Ocak ayında da, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ölçülü bir adım atma imkanı verdiğini belirtti. Bundan sonraki adımlar ise, gelen verilere bağlı olacak. Uysal, enflasyonun
2020 ilk çeyreğinde yüksek seyredebileceğini, reel getirinin ise beklenen enflasyon dikkate alındığında pozitif seyretmesini öngördüklerini belirtti.

Yurt içi piyasalarda ise, $/TL güne 5,92 düzeylerinden başlıyor.

Yurt içinde bugün, Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Faiz oranlarında son dönemde görülen gerileme ve döviz kurlarındaki istikrarlı seyrin de etkisiyle, endeksteki orta vadeli iyileşme eğiliminin Ocak'ta da sürebileceğini değerlendiriyoruz. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü %10,30 ile yatay kapattı. 10 yıl vadeli tahvil getirilerinde düşüş sürdü son iki günde toplam 34 baz puan azalan getiriler, %10,72 ile Eylül 2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

euro/$, ECB kararı öncesi sakin seyrediyor parite 1,1085'lerde.

Sterlin, hem Brexit anlaşması hem de olumlu gelen verilerin İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz indirim beklentilerini azaltmasıyla yükselişte GBP/USD 1,3120'lerde. USD/JPY, Çin'de ortaya çıkan virüsün güvenli liman talebini artırmasıyla geriliyor 109,6'larda. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise güne hafif değer kayıplarıyla başlıyorlar. Avrupa borsalarında İtalya ve SMI endeksleri dışında düşüşler görüldü. Eurostoxx-600 endeksi dün günü %0,1, bankacılık endeksi de %0,7 değer kaybıyla tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)