E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algısı zayıf seyrediyor---

Küresel risk algısı zayıf seyrediyor

Küresel risk algısı zayıf seyrediyor
21 Şubat 2020 - 09:26 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende dolardaki seyir ön plana çıkıyor.

ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirileri %1,50’nin altına geriledi

Dolar endeksindeki güçlü seyir de devam ediyor

Yurt içinde $/TL, güne 6,10 düzeylerinden başlıyor

ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları 15 Şubat haftasında 4 bin kişi artışla 210 bin oldu. 4 haftalık ortalama başvurular ise 209 bin ile, geçen Nisan ayından bu yana en düşük düzeyine geriledi. Euro BölgesivŞubat ayı tüketici güven endeksi ise beklentilerin bir miktar üzerinde -6,6 düzeyinde açıklandı. Japonya’da ise Ocak’ta, çekirdek enflasyon yıllık bazda %0,8 ile beklentilere paralel artış gösterdi.
Diğer taraftan yatırımcılar, Korona virüsü ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Virüs nedeniyle can kaybı 2 bin 238 olurken, Güney Kore de 52 yeni vaka açıkladı. Virüsün, Asya’da reel ekonominin tedarik zincirlerini olumsuz etkilediği gözleniyor. Güney Kore’nin Çin’e yönelik ihracatının Şubat ayının ilk yirmi gününde %9,3 gerilediği belirtiliyor.

Küresel piyasalarda ise gelişmelerle, dün ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,3 ilâ %0,7 gerilemesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satıcılı bir seyir söz konusu.

Güvenli liman talebi ile ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri geçtiğimiz Eylül ayından bu yana ilk kez %1,50’nin altına %1,49’a gerilerken, dolar endeksi 99,8 ile göreli güçlü seyrini sürdürüyor.

Yurt dışında bugün, Euro Bölgesi Şubat ayı öncü imalat sanayi beklenti endeksi takip edilecek.

Yurt içinde ise tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %2,7 düşüşle 57,3 oldu.

Endeks alt bileşenlerinde hanenin maddi durum beklentisi aylık %3,4 azalışla 76,8 olurken genel ekonomik durum beklentisi ise, %1,9 azalışla 75,9 oldu.

TCMB 14 Şubat haftası verisine göre brüt rezervler 1,3 milyar $ artarak, 104,1 milyar $’a, net uluslararası rezervler 1,7 milyar $ artışla 37,6 milyar $’a yükseldi. Yerel varlıklardan 14 Şubat haftasında, toplam 825 milyon $ yabancı çıkışı oldu. Sene başından bu yana toplam çıkış 2,3 milyar $’a yükseldi.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL 6,10 düzeylerinde. Gösterge faiz dün sınırlı yükselişle günü %11,08’den tamamladı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri son üç günde toplam 61 baz puan artarken, dün günü
%11,94’den kapattı. 5 yıllık CDS’ler bu sabah 287 baz puan seviyesinde. BIST-100 endeksi ise dün günü %3 düşüşle tamamladı.

¬/$, 1,08’in altındaki seyrini sürdürüyor. Parite 1,0790’larda seyrederken, bugün açıklanacak PMI verilerinin seyri parite üzerinde etkili olabilir. Çarşamba gününe 109,9’lardan başlayan
USD/JPY, zayıf ekonomik veriler ve Korona virüsü endişeleriyle yükseldi 112,0’de. Yen’in güvenli liman özelliğinin virüs endişeleri nedeniyle azaldığı görülüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde zayıf bir seyir hakim.

Avrupa borsaları, beklenti altında kalan kar rakamları ve Korona virüsüne ilişkin endişelerle günü düşüşle tamamladılar.

Eurostoxx600 endeksi %0,9, teknoloji endeksi de %1,6 düşüş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)