E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda dolar yatay seyirde---

Küresel piyasalarda dolar yatay seyirde

Küresel piyasalarda dolar yatay seyirde
20 Ocak 2017 - 14:40 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, vadeli kontratlar, Trump'ın başkanlığı devralmasından önce yükselirken, dolar durgun seyretti

Küresel piyasalarda, tahminleri aşan dördüncü çeyrek Çin büyüme verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'in beklendiği kadar para politikasında sıkılaştırma yanlısı olmayan açıklamalarına rağmen ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın göreve başlaması öncesinde temkinli bir hava hakim.

Endeks vadeli kontratları, yatırımcıların Donald Trump'ın başkanlığı devralmasını beklemeleri ile birlikte yukarı yönde hareket ederken, ABD Hazine tahvilleri ve dolar durgun seyretti. 

Altın fiyatları dördüncü haftayı da yükselişle geçmeye yönelirken, Güney Kore wonu gelişen piyasa paralarındaki yükselişlere öncülük etti. Stoxx Europe 600 Endeksi Aralık başından bu yana en kötü haftalık performansını gerçekleştirmeye yönelirken, sterlin, İngiltere'de perakende satışlar versinin Aralık ayında son beş yılın en hızlı düşüşünü göstermesi sonrası geriledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Yatırımcılar, Trump yönetiminin ne sunacağına ilişkin bekle-gör durumuna geçmeye hazır oldukları bir seviyeye ulaştılar" dedi.

Dolar ve hisse sentlerindeki ralli, Donald Trump'ın bugün 45'inci ABD Başkanı olarak yemin etmesinden önce, yatırımcıların yeni yönetimin seçim kampanyası sırasında bahsettiği büyüme öncelikli politikalara ilişkin kaygılarının artması ile birlikte bu hafta zayıfladı. Milyarder yatırımcı George Soros, belirsizliğin artması ile birlikte, Trump'ın seçim zaferi sonrası hisse senedi yatırımcılarında görülen coşkunun sona ereceğini belirtti. Dow Jones Endeksi son bir ayın en dar bandında seyretti.

Çin'de gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 ile yüzde 6.7 olan tahminlerin üzerinde büyüdü. Artan kamu harcamaları ve rekor kıran banka kredilerinin desteklediği ekonomik büyüme Çin borsalarının yükselmesini sağladı ancak Asya genelinde piyasaları oynatamadı. Manşet büyüme rakamları yatırımcılar için tatmin edici gözükse de, yıllar süregelen kamu harcamaları ve borçlanmadaki devasa artıştan kaynaklanan finansal risklere Çin yönetiminin nasıl hakim olacağı endişe yaratıyor. Çin'de konut piyasasının yavaşlaması ve zorlu yapısal reformların yanı sıra Trump'ın korumacılık politikalarını olduğu gibi hayata geçirmesi halinde ihracatta ortaya çıkabilecek sorunlar ekonominin 2017'de karşı karşıya olduğu temel tehlikeler arasında bulunuyor.

Yellen'in açıklamalarında ABD para politikasında değişikliklerin kademeli yapılmasının ihtiyatlı olacağını belirterek, beklentilere kıyasal nispeten para politikasında daha az sıkılaştırma yanlısı ifadeler kullanması doların değer kaybetmesine yol açtı.Açıklamalar ile Fed'in Mayıs ayına kadar faiz artırma olasılığı, bir gün önceki seviyesi olan yüzde 42'den yüzde 50'ye yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)