E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel piyasalarda yatırımcılar dolar satıyor---

Küresel piyasalarda yatırımcılar dolar satıyor

Küresel piyasalarda yatırımcılar dolar satıyor
24 Kasım 2023 - 13:54 borsagundem.com

FED’in faiz artışlarında zirveye ulaştığı beklentisi ve ABD ekonomisine dair yatırımcıları sevindiren haberler dolar fiyatlarını vurdu. Uzmanlar küresel piyasalarda dolardaki düşüşün gelecek yıl da devam edebileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) agresif faiz artışlarını bitirdiğine ve gelecek yıl birden fazla indirim yapacağına dair bahislerini artırıyor. Dolarsa son bir yılın en hızlı oranlarında satılıyor.

Financial Times’ta yer alan habere göre varlık yöneticileri bu ay açık dolar pozisyonlarının %1,6’sını satma yolunda ilerliyor. 40 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi olan State Street’in verilerine göre bu oran geçen yılın kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Varlık yöneticileri 3 Kasım’da beklenenden daha zayıf gelen ABD istihdam verilerinden bu yana her gün ‘önemli’ seviyelerde satışlar yapıyor.

Söz konusu durum Amerikan Doları’nın bu yılın en kötü aylık performansına doğru ilerlemesine sebep oldu. Analistler, varlık yöneticilerinin satışlarının ABD varlıklarına olan yatırımı azaltacak daha uzun vadeli bir eğilimin başlangıcı olabileceği konusunda uyardı.

State Street Makro Stratejiler Başkanı Michael Metcalfe, “Son iki haftadaki yatırım akışları dolara olan talebi hızlı bir şekilde yeniden düşünüldüğünü işaret ediyor” dedi. Baş stratejist son satışlar sonucu “alışılmadık derecede genişleyen ABD Doları’nın aşırı alım pozisyonundan çözülmekte olduğu” sözlerine ekledi:

“Yatırımcılar, 'Eğer faiz indirimleri gerçekten yapılacaksa, o zaman çok fazla dolar tutmama gerek yok' diye düşünüyor."

State Street verilerine göre, son yirmi yılda dolar varlıklarında bu kadar hızlı bir şekilde sadece altı kez düştü. Bunların en sonuncusu, geçen yıl kasım ayında gerçekleşti. Dolar söz konusu dönemde rakibi altı para biriminden oluşan bir sepet karşısındaki ocak ayı sonuna kadar yaklaşık yüzde 10 oranında zayıflamaya devam etti.

Metcalfe, dolardaki son zayıflamaya rağmen, varlık yöneticilerinin diğer para birimlerine kıyasla hâlâ aşırı alım pozisyonunda olduğunu düşündüğünü ve söz konusu durumun dolardaki zayıflığın daha da devam edebileceğinin bir işareti olduğunu da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dolar, geçen yıl FED’in faiz artışlarının etkisiyle büyük bir boğa piyasası rallisi geçirdi. Dolar Endeksi, dördüncü çeyrekte keskin bir şekilde zayıflamadan önce, eylül ayı sonuna kadar yüzde 19'a kadar yükselerek boğa piyasası pozisyonlarına sahip makro hedge fonlarına büyük kârlar sağladı.

Bu yıl, ABD ekonomisine dair verilerin güçlü gelmesi, FED’in ABD borçlanma maliyetlerini 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarması ve yatırımcıları da faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağına ikna etmesi temmuz ve ekim ayları arasında doların yüzde 7'den fazla yükselmesine sebep oldu.

Ancak döviz piyasalarına dair anlatı son haftalarda tekrar değişti. ABD enflasyonu ekim ayında beklenenden daha fazla düşerek %3,2’ye geriledi. Yatırımcıların daha fazla faiz indirimi beklentileri ise zayıfladı. Dolar endeksi son dönemdeki zayıflığıyla birlikte kabaca bu yıl başladığı yere geri döndü. Vadeli işlem piyasaları ise gelecek yılın eylül ayına kadar FED’in %0,5’ten fazla faiz indirimi yapabileceğini fiyatlıyor.

46 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi olan, BNY Mellon'un Döviz Stratejisti Geoff Yu, son 20 gün içinde firmanın müşterilerinin Japon Yeni, Kanada Doları ve bir dizi Latin Amerika para birimini satın almayı tercih ederek "bu yıl en hızlı ivmesiyle dolar sattığını" söyledi.

Gelişmekte olan piyasalara müjde

Dolardaki zayıflık gelişmekte olan piyasalar için önemli bir rahatlama olarak geliyor ve ülkelerin dolar cinsinden borçlanmalarını geri ödemelerini kolaylaştırıyor. Dolarda görülen ciddi satışların ardından gelişmekte olan ekonomiler yatırımcıları yeniden kendi piyasalarına çekmeye başlıyor.

FT haberien göre yatırım firması Lombard Odier Investment Managers'ın Çoklu Makro Varlıklar Başkanı Florian Ielpo, "Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ve aşırı ağırlıklı emtialar üzerinde yoğun alım pozisyonundayız" dedi. Ielpo zayıf dolar ortamının "ABD hisse senetleri için çok dar olan yükseliş anlatısının bir kısmını çözdüğünü" de sözlerine ekledi.

MSCI'nin gelişmekte olan piyasalar hisse senetleri endeksi, bu yılın başından itibaren yüzde 3 arttı. Buna karşın ABD borsalarının gösterge endeksi olan S&P 500 Endeksi’ndeki yükseliş neredeyse yüzde 19 seviyesindeydi. S&P 500’deki yükselişin önemli bir kısmını da bir avuç büyük sermayeli teknoloji hissesi oluşturdu.

Amundi'nin Çoklu Varlık Stratejileri Başkanı Francesco Sandrini, 2024'e girerken dolardaki zayıflığın devam etmesini beklediğini söyledi. Sandrini "kısmen ABD ile Çin arasında daha az türbülans öngörüldüğü için" yatırımcıların güvenli liman olarak dolara daha az ihtiyacı olacağını sözlerine ekledi.

Baş stratejist yine de Rusya-Ukrayna savaşanın başlamasından bu yana gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalar arasındaki olağan rotasyonda “bir şeylerin kırıldığını” sözlerine ekledi. Sandrini Meksika ve Brezilya hisse senetlerini tercih eden yatırımcıların bu tercihinin kısmen bu ülkelerin iyi bir siyasi konumda olduğu algısından kaynaklandığını belirtiyor.

Sandrini, "Gelişmekte olan piyasalara çok fazla ilgi görüyoruz ancak daha zayıf dolar ve jeopolitik kaygıların olarak belirtilebilecek iki gücün biraz çelişkili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Altında beklenti 2500 dolar seviyesi

 

Bank of America: 2024 yılında borsalar yatırımcılar için cennet olacak

 

Yabancılar borsada 119.5 milyon dolarlık hisse aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)